Son dönemlerde gittikçe artan ve daha önce de Kaş ilçesinde birçok alanın konaklamalı veya konaklamasız olarak orman parkına dönüştürülmesi ve gelir getirici tesisler kurulması talebinin son örneği Kaş’ın Gelemiş Mahallesi’nde Patara Plajı’na orta mesafede bulunan Gerenlik Koyu’nda görülmüştü. Gerenlik Koyu’nun 20 yıllığına kiralanması konusunu ilk olarak kamuoyunun gündemine taşıyan Akdeniz Gerçek’e yapılan açıklamalarda ihaleye bölgeden yoğun bir tepki gelmişti. Kaş Orman ve İşletme Müdürlüğü’nce Gelemiş’te 7.77 hektar büyüklüğünde denize sıfır boş alanın 20 yıllığına kiraya verilmesi ve konaklamasız orman parkı olarak gelir getirici tesislerin işletme hakkının yıllık 2 milyon 500 bin TL’ye kiraya verilmesi ihalesi 29 Nisan saat 11.00’de Kaş Orman İşletme Müdürlüğü İdare Binası Satış Salonu’nda gerçekleşecek. İhale ile kiralama talebine Kaş halkı siyasilerinde desteği ile tepki gösterdi. Gerenlik Koyu’nda yapılan eylemde, ihalenin iptali ve alanın doğal şekli ile bırakılarak halkın kullanımına devam etmesi talep edildi.
Eyleme Yoğun Katılım
Eyleme CHP Antalya İl Başkanı Nail kamacı, CHP Antalya Milletvekilleri Aykut Kaya, Aliye Coşar, Cavit Arı, Kaş İlçe Başkanı Mehmet Vural Arıkan, Kaş Belediye Meclis üyeleri, siyasi temsilciler, Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, çok sayıda çevre derneği temsilcisi, tur teknesi sahipleri ve Kaş halkı katıldı.
“Halk İhalenin İptalini İstiyor”
Birçok orman parkı ihalesine dava açan Kaş Çevre ve Kültür Derneği yapılması planlanan bu ihaleye de dava açacağını Akdeniz Gerçek’e açıklamıştı. Pınarbaşı Mahallesi’nde 24 bin metrekare alanın 20 yıllığına kiralanması ve turizm tesisi yapılması, Hellos Antik Kenti çevresindeki yangın tehdidi nedeniyle halkın sokulmadığı 24 bin metrekarelik orman alana turizm işletmesi açılaması gibi ihalelere ve tahsis taleplerine Kaş halkı ile birlikte büyük tepki gösteren ve karşı çıkan Kaş Çevre ve Kültür Derneği, orman parkı taleplerinin sayılarının arttığını belirterek, 29 Nisan’da ihalesi yapılması planlanan alana da dava açacağını Akdeniz Gerçek’e açıklamıştı. Orman parkı yasasının, kaldırılması gerektiğini ifade eden Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, “Gerenlik Koyu 1. Derece Sit Alanı ve aynı zamanda özel çevre koruma bölgesi. 7 hektarlık alan ihaleye çıktı. Halkımız ihalenin iptalini istiyor. Alana çivi çakılması yasak ama buna rağmen orman konaklaması ihalesi ile yapılaşmaya açılmak isteniyor. 1190 metrekare alan ihale sonuçlanırsa yapılaşmaya açılacak. Orman Parkı yasasının kendisi Anayasa’ya aykırı” dedi.
“Gerenlik Koyu Halkındır
CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, “PM Üyemiz Niyazi Şen, Milletvekillerimiz Aliye Çoşar, Cavit Arı, Aykut Kaya, Kaş İlçe Başkanımız Mehmet Vural Arıkan, ilçe yöneticilerimiz, çevre sakinleri ile birlikte Patara Gerenlik Koyu'nu da içine alan 77 bin metrekarelik orman arazisinin yapılaşmaya açılmaması için protesto ediyoruz. Patara Antik Kenti'nin de bulunduğu bölgedeki Yeşilköy Mahallesi Yalı mevkisinde bulunan 1'inci Derecede Doğal Sit Alanı ve Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi niteliğindeki Gerenlik Koyu Halkındır. Gerenlik Koyu halkın kalmalıdır” dedi.
Tekneciler Endişeli
Gerenlik Koyu ile birlikte birçok koya tur düzenleyen tekneciler ise yaptıkları açıklamada, “Kalkanlı tekneciler alanda tur yaptıklarını belirti. ‘Bizim koylarımız her geçen gün daralıyor ve elimizden alınıyor. Her koyun önüne bariyer çekilerek giremezsiniz deniliyor. Buranın gitmesini istemiyoruz. Turistlerin beğendiği, çamur banyosu yaptığı bir alan. Biz bu koyu kimseye vermek istemiyoruz. Burası bir kişiye mi vefa sağlasın yoksa topluma ve bu koydan ekmek yiyen 55 tekneciye mi fayda sağlasın?” demişti.