Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Aliye Coşar, TBMM bütçe görüşmelerinde söz aldı. Konuşmasında kadın işsizliğine değinen Antalyalı Vekil Coşar, "Kadın işsizliği yüzde 33,8'dir. Dünya Ekonomik Forumu'nun Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'nda Türkiye iş gücüne katılımda 146 ülke arasında 133'üncü sırada yer almaktadır" dedi.
CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, TBMM'de şu açıklamaları yaptı:
"Tek adam rejiminin yarattığı sistemle yoksulun gittikçe yoksullaştığı, zenginin daha da zenginleştiği bütçeyi görüşüyoruz. Yirmi iki yıldır halktan uzaklaşmış, ayrıştıran, ötekileştiren siyasetle ülkeyi yöneten iktidarın halkın hiçbir yarasına merhem olamayan bütçesini görüşüyoruz; yargıda, eğitimde, sağlıkta, tarımda, ekonomide çökmüş bir iktidarın bütçesini görüşüyoruz. Halkın alın teriyle kazandığı paradan alınan vergilerin sarayda nasıl pay edildiğini konuşuyoruz; bunun adına da iktidar "bütçe hakkı" diyor, oysa olsa olsa bunun adı "bütçe gaspıdır. Üzerinde söz aldığım "Gerektiğinde kullanılabilecek ödenekler" başlıklı 5'inci maddede dahi halkın parasını belirtilen alanlara aktarma yetkisi Cumhurbaşkanına veriliyor. Bu durum bütçe disiplinine uygun değildir, keyfî uygulamalara açıktır. Keyfîlik ve kontrolsüzlük denk bütçeyi engeller, bütçe açığını tetikler, bütçe açığını da kontrol altına almak gerekiyor. Daha 6 Şubat depremlerindeki yardım paralarının ve "deprem vergisi" diye bildiğimiz özel tüketim vergisi gelirlerinin hesabını veremeyen AKP iktidarına doğal afet giderlerini karşılama ödeneği gibi aktarım yetkileri veriliyor. Önce çadırda, konteynerde kalan vatandaşlarımızın barınma sorununu çözün, sonra gelin, bizden yetki isteyin."
"Adalet Yoksa Güven Olmaz"
"Adaletin olmadığı bir ülkede toplumda güven duygusu olmaz. Demokratik bir toplumun olmazsa olmaz temel unsuru yargı bağımsızlığıdır. Yargı bağımsızlığı için de kuvvetler ayrılığının olması gereklidir, yürütmenin gölgesi altında yargının bağımsız olması beklenemez. Adaletin olmadığı yerde hakça da bir bütçe olmaz. OECD ülkeleri arasında, Yargıya Güven Endeksi sıralamasında, Türkiye 38 ülke arasında 36'ncı sırada yer almıştır. Dünya Adalet Projesi'nin yayımladığı 2024 Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nin raporuna göre Türkiye, 142 ülke arasında 117'nci sırada yer almaktadır. Değerli arkadaşlar, yirmi iki yıllık AKP iktidarında kadına şiddet, ayrımcılık gittikçe artmıştır; yarattığınız ekonomik krizin en mağduru kadınlar ve çocuklar olmuştur."
"Kadın İşsizliği Yüzde 33,8"
"DİSK-AR'ın araştırmasına göre kadın işsizliği yüzde 33,8'dir. Dünya Ekonomik Forumu'nun Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'nda Türkiye iş gücüne katılımda 146 ülke arasında 133'üncü sırada yer almaktadır. Kadına şiddette olduğu gibi, iş gücü açısından cinsiyet eşitsizliği de yüksek boyutlarda seyretmektedir. Kadınların istihdam oranı ülkemizde yüzde 32,4'le OECD ülkeleri arasında en düşük seviyededir. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin bu kadar düşük bir oranla sağlanması da mümkün değildir. Hukuksuz bir şekilde İstanbul Sözleşmesi'nden çıkan, 6284'ü etkin uygulamadığı gibi tartışmaya açan AKP iktidarında kadına yönelik şiddetin ve her türlü ayrımcılığın önlenmesine dair bir umut ışığı da görmüyoruz. Merkezî bütçeden Aile Bakanlığına verilen pay yüzde 2,76'dır. Bu pay, 2021 ve 2024 yılları arasında sistematik olarak düşmüştür. Bu bütçede de kadının güçlendirilmesine ayrılan pay ise maalesef yüzde 1,2'dir. Kadın yoksulluğu, çocuk yoksulluğu ve derin yoksulluk günden güne artmaktadır. Bu bütçe, yoksullukla mücadeleden uzak bir bütçedir. "
"Belediyeler Kreş Açmaya Devam Edecek"
"Kadınlar için etkili politikalar üretmediğiniz gibi belediyelerimizin kadın istihdamına katkıda bulunan kreşlerinin kapatılmasıyla uğraştınız, amacınıza da ulaşamayacaksınız. Cumhuriyet Halk Partili belediyeler çocuklar ve kadınlar için kreşler açmaya devam edecektir."