Uzun süredir Türkiye’de ilaç yokları tırmanırken, yurttaş ilaca ulaşmakta güçlük çekiyor. Son dönemlerde bazı ilaç üreticileri bazı ilaçlarını Türkiye piyasasından çekme eğilimi gösteriyor. Son olarak yabancı bir üretici firmanın diyabet ilacını Türkiye piyasasından çekmesi ile ilaca ulaşım sorunu yaşanırken, fiyatlandırma politikasının bu şekilde devam etmesinin bu süreci etkileyebileceği konuşuluyor. 24 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile ilaç fiyatlarında Euro kuru güncellemesi yüzde 23.5 arttırılarak 21,6 TL olarak güncellenmişti. İlaç yoklarının tırmanışı ve üreticilerin Türkiye’den çekilmesi ile ilgili Akdeniz Gerçek’e konuşan Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. İsmail Erçin, “ 25 Ekim’de Euro kuru güncellemesi yapıldı ve güncelleme ile birlikte yapılan açıklamada 2025 yılında kur güncellemesi olmayacağı açıklandı. Bu güncellemenin üreticinin ihtiyacını karşılamadığını düşünüyoruz. İlaç yokları gün geçtikçe artacak. Bunun izlerini de görüyoruz. Bazı firmalar ürünlerini piyasan çekmeye başladı. Yakın zamanda bazı diyabet ilaçlarında, bazı firmalar ürünlerini Türkiye piyasasından çekti. Bu ilaçlar çok spesifik ilaçlar. Yerine kullanılabilecek bir ilaç yok” diye konuştu.
“FİRMALAR TÜRKİYE’DEN ÇEKİLEBİLİR”
Başkan İsmail Erçin, “Sağlık Bakanlığı’nın bu fiyatlandırma politikalarını tekrar değerlendirerek güncellemesi gerekir. İlaç üreticileri ‘artık şu tarihten itibaren ben ilaç satmayacağım’ diyor. Diyabet ilacı dışında birçok hastalık grubunda ilaçları bulamıyoruz. Üretici firma piyasaya bunu sürse bile çok az sayıda veriyor bu yüzden büyük bir eksiklik yaşanıyor. Bu fiyat politikası devam ederse ilaç üreticileri artık Türkiye pazarına ilaç sürmeme eğilimi gösterebilir. Firmalar ilaçlarını Türkiye piyasasından çekebilir. Bazı ilaçlar ise az miktarda piyasaya sürülecek ama arzı karşılayamayacaktır. Bununla ilgili gerekli önlemler alınmalı” diye konuştu.
“YERLİ ÜRETİME YATIRIM YAPILMALI”
‘Piyasadan çekilen veya çekilecek ilaçlar yerli üretim ile karşılanabilir mi?’ sorusuna Başkan Erçin, “Yerli üretim olması için ilk önce güçlü bir yatırım yapılması gerekiyor. Bu durum hemen çözülebilecek bir mesele değil. Sağlık Bakanlığı’nın yerli üretimi teşvik etmesi gerekir. Yaklaşık 1-1.5 yıl önce bir olay yaşadık. Bir adet organ nakli ilacı, bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç vardı. Üretici firma ‘Ben bu ilacı Türkiye piyasasından kaldırıyorum’ dedi. Dönemin Sağlık Bakanı ‘Bu ilacın eşdeğerleri var. Talebi karşılar’ demişti ama maalesef böyle olmadı. Yerli firmaların üretim bandı az. Üretimleri kısıtlı çünkü Pazar payı büyük değil. Doktorlar bir şekilde muadil ilaçlarla tedaviye başvuruyor. Yerli üretim olsa bile bu ilaçların hemen vatandaşlar buluşması mümkün değil” diye cevap verdi.