Antalya Doğal Yaşam Parkı'ndaki hayvan kreşinde, çeşitli nedenlerle annelerinden ayrılan veya doğada bulunarak getirilen yavru hayvanlara özenle bakılıyor.
Özel bakım ünitesinde, veteriner hekimler ve sağlık teknikerleri tarafından biberonla büyütülen yavrulara, yaşlarına uygun şekilde özel bakım yapılıyor. "Veteriner hekimlerimiz ve teknikerlerimiz her gün bu yavruların sağlık kontrollerini yapıyor, mamalarını hazırlıyor. Onlara anne şefkatiyle yaklaşıyoruz" diyen Antalya Doğal Yaşam Parkı Müdürü Aygül Arsun, bu özel üniteye 'kreş' adını verdiklerini ifade ederek sincap Alex, rakun Venüs, papağan Çakıl ve tilki Latte hakkında bilgiler verdi.
Alex Otogarda Bulundu
Arsun, Antalya Şehirler Arası Otogarı'nda bulunan iki sincaptan Alex'in yaklaşık 1 aylık olduğunu söyleyerek, "Alex çok erken annesinden ayrılmış bir sincap. Maalesef diğer sincabı kaybettik. Veteriner hekimlerimiz ve sağlık teknikerlerimiz, Alex'in bakımını büyük titizlikle yaptı. Şimdi 33 günlük oldu, biraz katı gıdaya geçmeye başladı" diye konuştu.
Venüs Yuvadan Atılmış
Venüs adını verdikleri rakun yavrusunun da annesi tarafından kabul görmediğini aktaran Arsun, "Venüs, annesi tarafından yuvadan atılmış bir yavru. Doğduğu ilk günden itibaren hekimimiz onu anne şefkatiyle, biberonla büyüttü. Bugün artık biraz katı gıdaya geçti" diye konuştu. Yol kenarında bulunan ve bir vatandaş tarafından kuruma getirilen Latte adlı tilki yavrusunun da hassas bakım gördüğünü söyleyen Arsun, "Latte geldiğinde çok küçüktü, yaklaşık 1 haftalıktı. Bugün 40 günlük oldu, o da katı gıdaya geçmeye başladı" dedi.
"Çocukların Temas Etmesini Sağlayacağız"
Çakıl adlı cennet papağanın ise yumurtadan çıkarken zorlandığını belirten Aygül Arsun, "Çakıl 51 günlük oldu. Ekibimiz tarafından beslendi ve büyütüldü. Bütün bu canlılarımız tıpkı emanetimiz gibi. Diğer tüm hayvanlarımıza nasıl bakıyorsak, onlara da aynı özenle bakıyoruz. Özellikle çocuklara verdiğimiz doğa, çevre ve hayvan sevgisi eğitimlerinde ellerimizle büyüttüğümüz bu yavrular kullanılacak. Mümkün olduğunca çocukların birebir temas etmesini sağlayacağız. Hayvana, doğaya farkındalıklarını arttıracağız" açıklamasını yaptı.
"Yaban Hayvanlarını Almadan Önce Gözlem Yapın"
Yaban hayvanlarının doğadan bilinçsizce alınmasının yanlış olduğuna dikkat çeken Arsun şunları söyledi:
"Bir yavruyu görüp hemen almak yerine, annesinin dönüp dönmeyeceğini gözlemlemek çok önemli. Anne sütü almamış, bağışıklık sistemi zayıf hayvanların yaşaması için özel bakım gerekiyor. Kurumumuz bu müdürlükle protokol kapsamında çalışıyor. Bize getirilen yaban hayvanları tedavi edilip, güç kazandığında doğaya bırakılıyor. Kalıcı hasar alanlarsa parkta yaşamını sürdürüyor. Tüm Antalyalı çocuklarımızı ve ailelerini bu özel günde doğal yaşam parkımıza bekliyoruz."