Türk el sanatlarına hayranlık duyan Japon yazar ve iğne oyası araştırmacısı Ikumi Nonaka, 25 yılda 3 bin adet iğne oyası biriktirdiğini belirtti. Nonaka, Türk kadınlarının duygularını motif ve renkle ifade ettiğini fark ederek bu sanat dalına ilgi duymaya başladığını söyledi.

Antalya Falezlerde Bakanlık Hukuksuz Ruhsat Talebi Yapmış! Antalya Falezlerde Bakanlık Hukuksuz Ruhsat Talebi Yapmış!

Türkiye'de El Sanatlarına Olan İlgisi

Türkiye'ye ilk kez 1992 yılında turist olarak gelen ve 1995'te Antalya'ya yerleşen Ikumi Nonaka, 29 yıldır Türk el sanatları üzerine araştırmalar yapıyor. Nonaka, iğne oyasının yanı sıra halı, kilim ve örgü çorap gibi birçok el işini incelediğini ve Türk kadınlarının bu eserler aracılığıyla duygularını ifade ettiğini keşfettiğini belirtti. Nonaka, "Türkiye’deki kadınlar ne düşünmüş, ne yaşamış, ne görmüş merakıyla el işine başladım. İğne oyası da genelde kadınların işi. Köylerde yaşayan kadınlar ne düşünmüş, ne görmüş de onu motif olarak anlatmış, bu konunun peşine düştüm" dedi.

Japonya’da Türk El Sanatlarını Tanıtıyor

Nonaka, Japonya'da Türk el sanatlarıyla ilgili sergiler açarak bu sanatın tanıtımını yapıyor. Özellikle iğne oyası üzerine yoğunlaşan Nonaka, Japonya'da bu konuda kitaplar yayınlayarak Türk el işlerinin daha fazla kişi tarafından tanınmasını sağlıyor. Geçtiğimiz ay Elazığ'ı ziyaret eden Nonaka, burada da iğne oyası ve motifler üzerine çalışmalar yaparak yeni bir kitap hazırlığına başladığını ifade etti.

Kadınların Duygularını İğne Oyasında Buluyor

Türk el sanatlarına kadınların duygularını yansıttığını öğrenen Nonaka, "Örneğin, biber oyası acı hissettiğini anlatıyor ya da canlı renklerde çok mutlu olduğunu anlatıyor. Farklı ırktan olsak da ben de kadınım, bu yüzden çok etkileniyorum" diyerek, bu sanata duyduğu ilgiyi dile getirdi. Ancak gençlerin iğne oyası yapmaktan uzaklaştığını gözlemleyen Nonaka, bu durumun kendisini üzdüğünü belirtti.

Kitaplarla İğne Oyası Kültürünü Anlatıyor

İğne oyaları hakkında 3 kitap yazan Nonaka, Japonya'nın ünlü el sanatları dergilerinde de makaleler kaleme aldı. Türkiye’deki iğne oyalarının kültürünü ve nasıl yapıldığını fotoğraflarla anlatan bir kitabı Japonya'da yayınlayan Nonaka, ayrıca Türkiye'de de "Oya" adlı bir kitap çıkardı. Son olarak Ödemiş iğne oyaları üzerine de bir kitap hazırlayan Nonaka, bu kitapta detaylı fotoğraflar ve motiflerin nasıl hazırlandığını anlattı.

Depremzedelere Yardım Eli Uzattı

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 il arasında yer alan Adıyaman’da, depremde iş yerini kaybeden bir iğne oyası ustasına yardımda bulunan Nonaka, Japonya’da düzenlenen bir sergide de bağış toplayarak depremzedelere destek sağladıklarını belirtti. Nonaka, "Hayatımın yarısından fazlasını Türkiye’de geçirdim, artık kendimi Türk gibi hissediyorum" dedi.

Kaynak: İHA