Antalya’da eşsiz manzarasıyla kent merkezinde denize girme imkanı sunan, yerli yabancı misafirlerin uğrak noktası olan tarihi Mermerli Plajı, 2025 yılı itibariyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca, Antalya Valiliği'ne devredildi.
Adını bir zamanlar Kaleiçi-Yat Limanı’nda bulunan Mermerli Köşk'ten alan tarihi Mermerli Plajı’nın çevresinde tadilat ve onarım çalışmaları devam ediyor. Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) bünyesinde hizmet veren Antalya Valiliği Yatırım Danışmanlık A.Ş (AYDAŞ) üzerinden işletilecek Mermerli Plajı’ndaki çalışmaların nisan ayına kadar tamamlanması hedefleniyor. Berrak suyu ve hemen arkasında yükselen traverten kayalıkları ile dikkat çeken alan, Antalya’nın ilk plajı konumunda yer alıyor ve mavi bayrağı bulunuyor. Kısa süre önce alanda yapılacak tadilat çalışmaları çerçevesinde, plajın arkasında uzanan hat boyunca demir iskele kuruldu. Plaja inen taş merdivenler ve işletmenin duvarlarındaki açıklıklar aslına uygun onarılırken kullanılan çimentolar ise tamamen arındırıldı.
Park Alanı Düzenleniyor, Localar da Olacak
Plajın hemen üstünde yer alan işletme, park ve yaşam alanında da bir çalışma yapıldığı görüldü. Surlara yakın noktada temizlik çalışması yapılırken yapıya uzanan ağaçların dalları kesildi. Atıl durumdaki tuvaletin yeniden hizmete girmesi için de çalışma yapılıyor. Öte yandan limana bakan surların arka bölümüne iskele kurulduğu ve bu noktada bir çalışma yapıldığı gözlemlendi. Çalışmaların nisan ayı ortasına tamamlanması hedefleniyor.
Antalya Valisi Hulusi Şahin, Kaleiçi'nin gözbebeği konumundaki Mermerli Plajı ve parkında yapılan yenileme çalışmalarını yerinde inceledi.
Yapılan Çalışmaların İçeriği
YİKOB'tan çalışmalarla ilgili ise şu bilgiler verildi:
“Sur duvarları tescilli kültür varlığı konumunda orada öncelikli olarak bitki temizliği yapıldı. Surlar üzerinde yapıya ciddi zarar veren, ot, ağaç kökleri kaldırıldı. Temizlik devam ederken surlar içinde derin çatlak ve ayrılmalar vardı. Kuruldan güçlendirme çalışması kararı alındı. Derzlerde ciddi boşalmalar vardı, çimentodan arındırıldı. Çimentonun yerine özgün malzeme hidrolik kireç yerleştiriliyor. Mermerli park içinde surların devamında parka bakan yamaçta çalışmalarda sona gelindi. Ardından park alanı içindeki iskele kaldırılacak. Teraslar ağaçlar altında kalmış ve bitkilerle kaplanmıştı. O kökler surlara ciddi zarar veriyordu. Oradaki temizlikler tamamlandı. Belirli miktarlarda topraklar var onlar da kaldırılacak. Sur duvarları tamamen açığa çıkacak ve teras bölgelerinde güneşlenebilecek localar olacak. Çalışmalar nisan ayının ilk haftası en geç 15’inde tamamlanacak.”