Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz sanat ve meslek edindirme kursları ATASEM, 2024-2025 eğitim yılının ikinci döneminde de yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Her yıl binlerce kişiye meslek edinme ve istihdam kapısı açan ATASEM’de, bu dönem 18 farklı kurs merkezinde 6 bin 631 kursiyer eğitim alıyor. Kepez ATASEM Kurs Merkezi, Türk Mutfağı, Gaziantep Mutfağı ve Aşçı Yardımcılığı kurslarının yanı sıra kuaförlük, protez tırnak yapımı, bilgisayar eğitimi, kadın elbise dikimi, pastacılık ve okuma yazma kursları gibi birçok alanda eğitim veriyor. Katılımcılar, eğitimlerini tamamladıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika alma hakkı kazanıyor.
TÜRK MUTFAĞI'NDA UYGULAMALI EĞİTİM
Kepez ATASEM'de Türk Mutfağı kursu eğitmeni Nimet Bahar Özcan, kursiyerlerin geleneksel Türk mutfağı lezzetlerini uygulamalı olarak öğrendiğini belirtti. Özcan, verilen eğitimin kapsamını açıklayarak, "Pazardan ürün seçimi, mutfak araçlarının kullanımı, sebzeleri pişirmeye hazırlama, etlerin hazırlanması, hamur teknikleri ve sunum hazırlama gibi modüllerimiz var. Profesyonel mutfağımızda kursiyerlerimizle Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz mutfaklarından örnekler hazırlıyoruz. Türk mutfağından zeytinyağlılar, çorbalar, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, şekerpare, baklava gibi tarifleri öğreniyor" dedi.
ÜCRETSİZ KURSLAR, İSTİHDAM FIRSATI SUNUYOR
ATASEM’in sunduğu ücretsiz eğitimler, özellikle meslek edinmek isteyen kursiyerler için büyük bir fırsat sunuyor. Kursiyer İlayda Selda Kalay, aşçılık eğitimine üniversitede başladığını ancak aldığı belgenin yeterli olmadığını belirterek, "Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bu kursları ücretsiz olarak düzenlenmesi özellikle meslek edinmek isteyen biz gençler için önemli. Ben, üniversitede iki yıllık aşçılık eğitimi aldım. Ama aldığım belge yeterli olmadığı için hem sertifika almak hem de mesleğimi geliştirmek için ATASEM kurslarına başvurdum. Kursum bitince de Mayıs ayında otelin sıcak mutfak bölümünde çalışmaya başlayacağım" ifadelerini kullandı.
Bir başka kursiyer Mahmut Bayır, otelcilik sektöründe çalıştıktan sonra yurtdışına gittiğini ve Türkiye’ye döndükten sonra yeniden yemek sektörüne girmek istediğini belirtti. Bayır, "Daha önce otellerde yemek servisinde çalışmıştım. Yeniden sektöre dönebilmek için kendimi geliştirmem ve sertifika almam gerekiyordu. ATASEM’de hem Türk Mutfağı hem de Gaziantep Mutfağı kurslarına giderek kendimi hazırlıyorum" dedi.
KURSİYER OLARAK BAŞLADI, EĞİTMEN OLDU
ATASEM’de meslek eğitimi alan birçok kişi, kazandıkları bilgi ve beceriler sayesinde istihdam ediliyor. Sultan Şahin Kocabıyık, kursiyer olarak başladığı ATASEM’de şu an eğitmen olarak görev yapıyor. Kocabıyık, "Yıllardır ATASEM’in düzenlediği makyaj kursu, protez tırnak kursu, saç bakım kursu ve kuaförlük kurslarına katılarak eğitim aldım ve sertifikalarımı kazandım. Ne mutlu ki bana kursiyer olduğum ATASEM bana istihdam sağladı ve şimdi eğitmen olarak çalışıyorum. Protez Tırnak ve Süsleme kursumuzda katılımcılara, manikür ve protez tırnak uygulamasının inceliklerini öğretilerek, uygulamalı çalışmalarla pratik deneyim kazanması sağlanıyor. Kursiyerler kuru ve ıslak manikür, yeni nesil jel tırnak ve protez tırnak yapmayı öğreniyor" diye konuştu.