Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Ali Top, tarım danışmanı ziraat mühendislerinin destek ücretlerinin açlık sınırının altında kaldığını ifade etti. Ziraat mühendislerinin çalışma şartlarının insani yaşam koşullarına göre düzenlenmesini isteyen Başkan Ali Top, tarım kenti olan Antalya’da sadece 6 tarım danışmanının kaldığını belirtti.
ZMO Antalya Şube Başkanı Ali Top, tarım danışmanı ziraat mühendislerinin destek ücretlerinin asgari ücretin, hatta açlık sınırının çok altında kaldığını ve bu ücretlerle meslektaşlarımızın yaşamalarının ve danışmanlık yapmalarının imkânsız hale geldiğini belirterek yetkililere danışmanlık desteğinin insani yaşam koşullarına göre değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Başkan Ali Top, “Tarım danışmanlığı; 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 9’uncu maddesine dayanılarak hazırlanan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Yönetmeliği ile 8 Eylül 2006 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bakanlık Tarım Danışmanlığı Destekleme Sisteminin başladığı ilk yıllarda asgari ücretin üzerinde ve bizzat tarım danışmanlarının kendilerini doğrudan desteklemekteyken, Antalya’da 24 meslektaşımız istihdam edilebilmekteydi. Ancak günümüzde hem yapılan desteklerin asgari ücretin ve açlık sınırının altında kalması hem de yapılan tarım danışmanlığı desteklemelerinin tarım sektöründe istihdam edilen tarım danışmanlarını mesleklerini yapamaz hale getirmiştir. Bu sebeple tarımsal potansiyeli en yüksek illerimizden olan Antalya’da dahi tarım danışmanı olarak sadece 6 kişi kalmıştır” diye konuştu.
“TARIM DANIŞMANLIĞI YAPILMAZ HALE GELDİ”
Başkan Ali Top, “Tarım Danışmalığı Destekleme Sistemi’nin amacı; tarım işletmelerinin, üreticilerin danışmanlık hizmeti alıp, üretim miktarlarını ve ürün kalitesini artırmak, ülkemizin tarımsal hasılasını yükseltmek ve bunun yanında; ziraat mühendisi, veteriner hekim, su ürünleri mühendisi, tarım alanında eğitimi almış teknikerler gibi meslek mensuplarının istihdamını desteklemektir. Ancak tarımsal destekleme politikasının ülkemizin ekonomik gerçeklerinden uzak olması, meslektaşlarımızın ve mesleğimizin saygınlığını yok denecek düzeylere geriletmiş, bu haliyle tarım danışmanlığını yapılamaz hale getirmiştir” ifadelerini kullandı.
“MÜHENDİS AÇLIĞA MAHKUM”
Ali Top, “Tarım danışmanı meslektaşlarımızın bu destekleme şartları ile görevlerini yapabilmelerinin mümkün olmadığı göz önünde bulundurularak, tarımsal danışmanlık desteklerinin, mühendislik mesleğinin saygınlığına ve günümüz ekonomik koşullarına göre tekrar değerlendirilip, meslektaşlarımızın sektörden kopmalarının önüne geçecek önlemlerin alınması, istihdamı artıracak, yeni projeler geliştirilmesi, tarım danışmanlığı destekleme sisteminin devamı için şarttır. Milli ekonomiye mühendis olarak katkıda bulunmanın bedeli açlık sınırının altında çalışmaya mahkûm edilmek olmamalıdır” dedi.