Sağlık emekçileri, 5-7 Kasım tarihleri arasında 3 gün, 2-6 Aralık tarihleri arasında 5 gün iş bırakmıştı. 6-10 Ocak tarihleri arasında da iş bırakma kararı alan emekçiler Antalya İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Sağlık emekçileri, 1 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin iptalini istedi.
İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan eylemde, bina girişinin önüne müdürlüğe ait araçların çekildiği görülürken sağlık emekçileri eylemin kısıtlanmaya çalıştığını ifade etti. Diğer yandan bina girişinde bulunan 'Antalya İl Sağlık Müdürlüğü' tabelasının da kaldırıldığı görüldü. Eyleme Antalya Tabip Odası, SES Antalya Şubesi, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Antalya Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) ve Hekim Birliği Sendikası Antalya Şubesi katıldı.
"Reçete Hakkımıza Dokunmayın"
Antalya Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Can Ertürk, "Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve diğer sağlık çalışanları olarak para, sağlık sorunlarını çözmek istiyoruz. Yoğun iş yükü ile günde 100 hastaya, her birine sadece 3 dakika ayırarak işlem yapmak yerine hastalarımıza tedavisi için gereken ağrı kesici, mide koruyucu ve antibiyotik gibi ilaçların yazılmasının kısıtlanması hekimlerin mesleki bağımsızlığına müdahale olduğu gibi hastalarımızın tedavi hakkının elinden alınmasıdır. Bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Eziyet Yönetmeliği'nin geri çekilmesi için olan mücadelemizde siz değerli hastalarımızın, halkımızın desteğiyle sağlık yöneticilerini uyarmak istiyoruz; bu eziyet yönetmeliği geri çekilsin! Bakanlık çalışma koşullarımızı düzeltmek için taleplerimizi gerçekleştirsin" dedi.
"Meslek Onuru Ayaklar Altında"
SES Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, "Bu yönetmelik hekimleri ve hekimler üzerinden hemşire, ebe ve sağlık emekçilerinin tamamını yukarıda anlattığımız gibi hastaya faydası olmayan hizmetler ve kriterler üzerinden puanlamaktadır. Yetmiş puanın altında puanımız olursa sözleşmemizi feshedilmektedir. Bu şekilde hekimler puan toplayan bilgisayar oyun figürlerine dönüştürülmekte, işine son verme tehdidiyle meslek bağımsızlığı ve meslek onuru ayaklar altında alınmaktadır. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yarattığınız sistem ne hastaları ne de bizi mutlu etmiyor. O nedenle sadece biz değil hastalarımız da yanımızda. Biz burada mesleğimiz, emeğimiz ve yurttaşlarımızın sağlığı için bir araya geldik. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği geri çekilmelidir. Hekimlere, ebelere, hemşirelere ve sağlık emekçilerine yeterli puanı alamadı diye sözleşme feshi ile tehdit edilmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
"Yıllık İznimizde Maaşımız Düşmesin"
Hekim Birliği Sendikası Antalya Şube Başkanı Dr. Orhan Tekin, "Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı, aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Bunun için aile sağlığı merkezi sayısı artırılmalı ve hekim başına düşen nüfus 2.000'i aşmamalıdır. Yeterli hemşire, ebe ve teknisyen görevlendirilmeli; aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli ve geliştirilmelidir. Aile hekimlerine ve tüm sağlık çalışanlarına emekliliğe yansıyacak, tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde bir maaş ödenmelidir. Bu maaş, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuk sahibi olduklarında veya bir yakınlarını kaybettiklerinde kesintiye uğramamalıdır. Gelire katkısı yüzde 20'yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin kalitesini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir. Bu talepler, sağlık sistemindeki birçok sorunu çözebilecek niteliktedir. Ancak bugüne kadar somut adımlar atılmaması ve şiddet olaylarının artması, hekimler ve sağlık çalışanlarını ciddi şekilde mağdur etmektedir" dedi.
"Tehditlere Maruz Bırakıldık"
ANTAHED Başkanı Dr. Dilek Şahin, "Mobbing tarzında soruşturmalar ve denetlemelere maruz bırakıldık anayasal haklarımızdan Doğan eylemlerimiz için maaşlanmız kesildi gruplandırma görevlendirilmelerimize son verildi bu görevler sonucu işe aldığımız yardımcı Sağlık personellerimizin iş guvencesi kaygılarıyla boğuşmalarına neden olundu. Hakedişlerimizde resmi olarak ödeme sözleşme yönetmeliği yururlükte olmasına rağmen bazı kalemlerde kesintiler bazı kalemlerde değişiklikler yapıldı sahanın eylemini kırmak ve kamuoyunda algı oluşturulmak üzere Yapılan bu değişiklikler hak edişlerimizin nasıl iki dudak arasında değişebileceği korkusunu yaşattı. Bu ne demek biliyor musunuz 8ir sonraki ay emeğimin karşılığı hakkım olan alabilmem için Üstüne bir de sürekli sozleşme feshi fısıldanarak iş guvencemizde tehditlere maruz bırakıldık" dedi.
"Koltuklarınız Sallanmakta"
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHASEN) MYK üyesi Dr. İlkay Eren, "Ülkemizde 20. yılını yaşayan aile hekimliği sistemini iki kelamla çöpe atabileceklerini, değersizleştirebileceklerini; sistemi yürüten bizleri bir hiçmişiz gibi yok sayabileceklerini zannetme yanılgısına düşüyorlar. Fakat biliyorlar ki bizim koltuklarımız değil, onlarınki sallanmakta. Belki de bu yaptıklarının sebebi de budur. Son bir çırpınış. Bu eziyet ve zulüm yönetmeliğinden vazgeçin. Ben yaptım oldularla artık bu gemi yürümüyor. Bu toplumun bir parçası olan bizleri görmezden gelerek, yok sayarak bu yükün altından kalkamazsınız. Sahada aktif olarak çalışan bizlerin, çatı örgütlerimiz olan federasyonlarımız ve sendikalarımız ile diyaloğa açık olun" dedi.