Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gündem Antalya'da Orman Yangınlarına Karşı Hava Araçlarıyla Etkin Mücadele

Antalya'da Orman Yangınlarına Karşı Hava Araçlarıyla Etkin Mücadele

Antalya'da orman yangınlarına karşı 6 uçak ve 10 helikopter, hızlı ve etkili müdahale için hazır bekletiliyor. Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, yangınların yayılmasını önlemede hava araçlarının önemini vurguluyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalya'da Orman Yangınlarına Karşı Hava Araçlarıyla Etkin Mücadele
KAYNAK: AA

Antalya'da orman yangınlarına karşı 6 uçak ve 10 helikopter, hızlı ve etkili müdahale için hazır bekletiliyor. Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, yangınların yayılmasını önlemede hava araçlarının önemini vurguluyor.

Antalya Orman Yangınlarıyla Mücadelede Hava Araçları Öne Çıkıyor

Antalya, Türkiye'nin orman varlığı açısından en zengin şehirlerinden biri olup, orman yangınlarıyla mücadelede hava araçlarının etkin kullanımıyla dikkat çekiyor. Orman Genel Müdürlüğü ekipleri, yangın sezonu öncesi sayıları artırılan 6 uçak ve 10 helikopterle, olası yangınlara hızlı müdahale ediyor.

Hava Araçlarının Rolü

Antalya, yaklaşık 1 milyon 200 bin hektar ormanlık alana sahip olup, yüzölçümünün yüzde 57'si ormanlarla kaplıdır. Yangınlara hassas illerin başında gelen Antalya'da, yangın ihbarı alındığında, hava araçları belirlenen noktalardan hemen havalanarak yangın bölgesine intikal ediyor. Denizden, göletlerden ve havuzlardan su alan uçak ve helikopterler, alevlerin üzerine su boşaltarak yangının kontrol altına alınmasını sağlıyor.

Müdahale Süresi ve Etkinliği

Antalya Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, 2024 yılının başından bu yana kentte 123 orman yangını meydana geldiğini ve 134 hektar alanın zarar gördüğünü belirtti. Derince, "Yangında ilk müdahale süresi çok önemli. Hedefimiz ilk 10 dakikanın altında yangınlara müdahale edebilmek. Şu anda 11 dakikalardayız. Hava araçları, yangının yayılmaması ve kısa sürede söndürülmesinde etkin rol oynuyor" dedi.

Eğitimli Pilotlar ve Koordinasyon

Derince, hava araçlarını kullanan pilotların yangınla mücadele konularında gerekli eğitimleri aldıklarını kaydetti. Pilotlar, yangın yönetim merkeziyle koordineli bir şekilde çalışarak, hangi alanlarda görev yapacakları, nerelerden su alacakları ve kaç sorti yapacakları konularında bilgi alıyorlar. Bu koordinasyon, karadan ve havadan müdahale eden ekiplerin uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Yangın Havuzları ve Yeni İnşalar

Derince, hava araçlarının su alacakları noktaların yangın bölgesine yakınlığının önemli olduğunu ifade etti. Antalya bölgesinde 243 yangın havuzu ve gölet bulunduğunu belirten Derince, bu yıl 14 yeni yangın havuzu inşa edeceklerini söyledi. Helikopterlerin 3 ton su alma kapasitesine sahip olduğunu ve yaklaşık 3,5 saat havada kalabildiklerini belirtti. Antalya'daki uçaklar ise hem denizden su alabiliyor hem de havalimanında su ikmali yapabiliyor.

Olası Yangınlara Karşı Uyarılar

Yangınların büyük bölümünün insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken Derince, bağ, bahçe ve seralarda ateşle temizlik yapılmaması, ormanlık alanlarda piknik yapılırken dikkatli olunması ve gelişi güzel sigara izmariti atılmaması gerektiğini vurguladı. Derince, "Gördüğünüz her dumanı 112 Çağrı Merkezi'ne haber verin. Küçük bir kıvılcım telafisi mümkün olmayan zararlar verebilir. Ormanları korumak hepimizin görevi" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tokar Yaylası Şenlikleri’nde mesaj krizine Başkan’dan yalanlama

Tokar Yaylası Şenlikleri’nde mesaj krizine Başkan’dan yalanlama