Havaların ısınmasıyla birlikte bitki ve ağaçların çiçeklenmesiyle oluşan polenler beraberinde alerjiyi de getirdi. Antalya’da özellikle çam ve mimoza ağacının yanı sıra birçok çiçekli bitki de polen üretimi ile öne çıkıyor. Hava durumu verilerinde polen hassasiyetinin yüzde 92’lere ulaştığı Antalya için çok yüksek uyarısı yapıldı. Alerjik kişilerde önemli sağlık sorunlarına yol açabilen polenlerle ilgili Antalya Tabip Odası Başkanı Hüseyin Can Ertürk, açıklamalarda bulundu.
Antalya Tabip Odası Başkanı Hüseyin Can Ertürk, özellikle ağaç polenlerinin mart ve nisan aylarında daha çok görüldüğünü belirtti.
Polen Alerjisi Belirtileri Neler?
Halk arasında polenlere daha çok tozuma denildiğini aktaran Ertürk, “Özellikle çam, mimoza ve kavak ağaçlarında polenler gözle görülebilecek hale geldi. Bu dönemlerde özellikle alerjiye yatkın olan insanlarda etkileri belirgin şekilde ortaya çıkıyor. Gözlerde kızarma, kaşınma, burunda akma, genizde yanma, solunum sıkıntısı, deri döküntüleri görülebiliyor. Bu noktada çam tozlarına maruz kalan alerjik kişilerde deride çok yaygın döküntüler görülebilir. İnsan vücuduna dışarıdan giren her şey alerji yapabilir. Vücudun savunma sisteminin verdiği bir reaksiyon var. Arının sokması da dışarıdan gelen etkendir ve insanın ölümüne bile neden olabilir.” diye konuştu.
Polen alerjilerinin çok ağır seyretmediğini dile getiren Ertürk, ama vücudun direncini düşürebildiğini, halsizlik ve yorgunluk gibi bulgularında ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.
Polenlere Karşı Alınabilecek Önlemler
Ayrıca ağaç polenlerinin yanı sıra haziran ve eylül ayları arasında otlardan kaynaklı alerjilerin de ortaya çıkabildiğini ifade eden Ertürk, “KOAH olanların daha dikkatli olması gerekir. Bu aylarda mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamak gerekir. Eğer çıkılırsa gözleri koruyan etrafı çerçeveleyen gözlük, filtreli maskeler öneriyoruz. Polenli ortama maruz kalan kişinin eve döndüğünde mutlaka duş almasını istiyoruz. Rahatsızlıkları olan kişilerin evde oldukları zaman havalandırma amaçlı kapı ve pençelerini açmamalıdır.” dedi.
"Alerji Deyip Küçümsemeyin"
Havaları ısınmasıyla piknik yerlerine de rağbetin fazla olduğuna değinen Ertürk, “ Toz yapan ağaçların olduğu alanlardan uzak durmak gerekir. Eğer alerjisi olan kişiler bu polene maruz kalır ve ağır bir alerjenik durum geçirirse 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım isteyebilir. Solunum sıkıntısı, nefes alamama, morarma gibi durumlarda hemen tıbbi destek alınmalıdır. Onun dışındaki süreklilik arz eden olaylarda bir hekime gidip anti alerjen ilaçların alınması öneriyoruz. Bunun yanında vatandaşlarımızın hekime görünmeden ilaç kullanmalarını önermiyoruz. Yan etkisi olabilir. Hekimin verdiği reçeteyi kullanmak daha doğru olur. Alerji deyip küçümsememeliyiz. Ormanlık alana yakın yerlerde yadsınamayacak şekilde alerji görülüyor. Dikkat etmeliyiz” ifadelerine yer verdi.