Antalya Toptancı Hali’nde faaliyet gösteren tüccarlar, artan maliyetler ve daralan pazar nedeniyle zor durumda olduklarını dile getirmişti. Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Antalya’da çiftçilerin ürettiği ürünlerin maliyetinin çok altında satılması, üreticileri büyük bir çıkmaza sürükledi.
ÜRETİM MALİYETLERİ ARTTI ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN FİYATLARI AYNI SEVİYEDE KALDI
Son yıllarda tarım sektöründeki maliyet artışları, üreticilerin kazanç elde etmesini zorlaştırırken, ihracatta da Türkiye’nin rekabet gücünün azalmasına neden oluyor. Geçen yıl 5 lira 20 kuruş olan fide fiyatı bu yıl 16 liraya yükselirken, 25 kilogram gübre fiyatı 620 liradan 1480 liraya çıktı. Aynı şekilde, 2023 yılı sonunda bir çalışanın günlük maliyeti 350-400 lira arasında değişirken, 2024 sonunda bu rakam 900 liraya kadar yükseldi. Çiftçilerin üretim maliyetleri neredeyse %100 artarken, ürettikleri ürünlerin fiyatları 2-3 yıl öncesine kıyasla daha düşük seviyelerde kaldı.
TÜRKİYE TARIMDA REKABET GÜCÜNÜ KAYBEDİYOR
Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Aykut Kaya Antalya Toptancı Hali’nde halkın sorununu dinledi. Kaya, Tarım sektörünün içinde bulunduğu bu zorlu süreçte, İran, Ürdün, Mısır gibi ülkeler Türkiye’nin önüne geçmeye başladığını ifade ederek, "Acilen Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı bir araya gelerek Türkiye’nin tarım ürünlerinin ihracatını artıracak tedbirleri almalıdır, yoksa ülkede çiftçilik bitecek" dedi.
“ÜRETİCİLERİMİZİN UMUDU KALMADI”
CHP Milletvekili Aykut Kaya tarım sektörünü kaybetme tehlikesinin olduğu belirterek, “Bakın bugün aynı ürün taşıyan bir tır Rusya’ya girdiğinde 3 bin dolar gümrükleme öderken Türkiye’den aynı ürünü taşıyan tır için 6 bin dolar gümrükleme ödeniyor. Tarım sektörünü kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyayız. Ülkemizde para kazanamayan ihracatçımız, üreticimiz yetişmiş teknik iş gücümüz diğer ülkelere gitmeye başladı. Çünkü üreticilerimizin umudu, güveni kalmadı. Çiftçilerimiz kendisini sahipsiz hissediyor.” ifadelerini kullandı.