Ramazan ayının girmesiyle birlikte çarşı ve pazarlarda alışveriş hareketliliği yaşandı. Özellikle uygun fiyatlı alışverişin adresi semt pazarlarına vatandaşların ilgisi yoğun oldu. Ramazanda iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmez meyvesi hurma pazar tezgahlarındaki yerini aldı.
Antalya'da kalitesine göre fiyatlandırılan hurmanın geçen yıla oranla yüzde 40’a yakın zamlandığı görüldü. Hurmanın türüne ve boyutuna göre fiyatlar değişirken, kilosu 150 liradan başlayıp 800 liraya kadar çıkıyor. Marketlerde de paketler halinde çeşitli kalitede hurmalar vatandaşa sunuluyor. Zorlu ekonomik koşullar nedeniyle alım gücü bir hayli düşen vatandaş ise kaliteli hurmayı gram gram satın alıyor. Esnaf ise hurmayı çok az kişinin kilo ile alabildiğine dikkat çekti.
"Yüzde 40 Zam"
10 yıldır kuru meyve ve hurma satışı yapan Jiyan Yıldız, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte satışlarda ciddi bir hareketlilik yaşandığını belirtti.
Hurmanın genelde ithal ve dolara endeksli olarak alımının yapıldığını aktaran Yıldız, “Geçen yıla oranla fiyatlar yüzde 40’a yakın arttı. Fiyatlarımız hurmanın kalitesi ve boyutuna öge 150 ile 800 lira arasında değişiyor. Vatandaşımız ucuz olan hurmayı kilo ile alabilirken, yüksek fiyatlılar ancak gramla alınabiliyor. Ramazan geldi diye, fırsatçılık yapıp fiyatları arttırmadık.” dedi.