Türkiye’de yüksek enflasyon ve düşen alım gücü en çok üniversite öğrencilerinin yaşam kalitesini etkiliyor. Akdeniz Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler için barınma krizi de sürerken, sağlıksız beslenme de eğitim kalitesini düşürüyor. Boş zamanlarında ek işler ile para kazanmaya çalışan öğrenciler, devletin verdiği desteğin yetersiz olduğunu dile getirdi. “Ülkenin geleceği biziz” diyen öğrenciler yaşam savaşı verirken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atamasını yaptığı Rektör Özlenen Özkan’ın yönettiği üniversitede ‘yemek krizi’ yaşanıyor.

SOSYAL DEVLET SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRSİN

Barınma krizi, yüksek enflasyon, gelecek kaygısı gibi bir çok sorunla boğuşan üniversite öğrencilerine bir ağır darbe de eğitim almaya çalıştıkları üniversiteden geldi. Öğrencilere ve idari personele verilen yemek hizmetinde porsiyonların azlığı dikkat çekerken yemek ücreti 14 TL gibi makul seviyede tutuldu. Konuyla ilgili konuşan Veli-Der Antalya Şube Başkanı Tülin Koç ve Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, öğrenciler için maddi kaynak yaratılmasının sosyal devletin sorumluluğu olduğunu dile getirdi.

“BURS YETMİYOR”

Konuyla ilgili konuşan Veli-Der Antalya Şube Başkanı Tülin Koç,

“Çocuklarımızın üniversiteyi kazanmasına artık sevinemiyoruz. Barınma, beslenme, ulaşım, kitap fiyatları derken zaten zor geçinen biz veliler ne yapacağımızı şaşırdık. Şu anki Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) bursu/kredisi 1250 lira. Bunun hiçbir şeye yetmediğini biliyoruz. Üniversitelerde yeni dönem hazırlıkları sürerken yemek ücretlerine yüzde 500 dolayında zam yapıldı. bir öğün yemek 14 lira, ikinci öğün 40 lira oldu. Yapılan zam TÜİK rakamlarının çok üzerindedir ve 'devrim' niteliğinde olduğu iddia edilip verilen kredi/bursların geri alınması anlamına gelmektedir. Antalya'da kira fiyatlarındaki artış, ulaşım zammı, yiyecek ve içeceğe gelen ardı arkası kesilmeyen zamlara karşı bin 250 Lira bursla çocuklarımız ayı değil günü geçiremez duruma geldi. Dışarıdan yemek yemeye bütçesi yetmeyen öğrencilere üniversite içinde de yemek yemek lüks hale geldi” dedi.

“KRİZİN FATURASI ÖĞRENCİYE ÖDETİLİYOR”

Başkan Tülin Koç, “Yemek çeşitlerinin azaltılması, porsiyonların küçültülmesi sonucunda tek porsiyonla doyamayan çocuklarımızın çaresi artık 2. yemek yerine ekmek almak ya da öğünleri makarna, pilavla geçiştirmek oluyor. Öğrencilerin ek harcamaları, kültürel faaliyetleri, kitap ve eğitim masraflarını nereden karşılayacağı ise başlı başına bir sorun.  Devlet üniversitesi diye tercih yaparken krizin ceremesini öğrenciden çıkarmaya çalışan, kar odaklı bir işletme çıkıyor karşımıza. Yaşanan sorunlar bununla da bitmiyor. Depreme dayanıksız konservatuar binaları, intiharlar, kampüsteki güvensiz ortam, gerici baskılar gibi birçok şey de cabası. Hayatın pahalılığını fırsatçılık, kötü niyet, karaborsacılık gibi kavramlarla niteleyen ve bu yolla açıklamaya çalışan iktidarın gözünden bile baksak üniversite yönetiminin yaptığı bu fahiş zamlar nasıl açıklanabilir? Bu ülkenin geleceği olan çocuklarımızın, gençlerimizin daha iyi bir eğitim alabilmeleri, kariyer yapabilmeleri için VELİDER olarak zamların derhal geri alınmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

“YOKSULLUK ÖĞRENCİYİ AÇ BIRAKIYOR”

Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez ise,

Şampiyonlar Ligi'nde Bu Hafta Hangi Maçlar Var? Şampiyonlar Ligi'nde Bu Hafta Hangi Maçlar Var?

“Eğitim Sen olarak okulöncesinden, üniversite bitimine kadar bütün öğrencilere her gün okulda bir öğün sağlıklı, ücretsiz yemek verilmesini istiyoruz. Bu talep ekonomik zorlukları aşamayan öğrenciler için bir gerekliliktir. Aynı zamanda bütün öğrencilerin gelişim çağında sağlıklı beslenebilmesi için bir zorunluluktur. Öğrencilerin sağlıklı beslenmelerini, sağlıklı eğitim almalarını sağlamak sosyal devletin görevidir. Akdeniz Üniversitesindeki yemek ücretleri diğer üniversitelere kıyasla daha uygun fiyatta olsa da yemek miktarlarının öğrencilere yetmediği ve kalite sorunu olduğu öğrenciler tarafından belirtiliyor.  Asgari ücretle geçinmeye ve çocuğunu okutmaya çalışan bir velinin bu ücretleri de karşılayamayacağını görmek gerekir. Yoksulluk ne yazık ki öğrenciyi aç bırakıyor. Öğrencilerin barınma ve beslenme sorunları eğitimin en temel sorunu haline gelmiştir. Her öğrenciye ücretsiz sağlıklı bir öğün yemek acil olarak verilmelidir” dedi.

Editör: Kamer Durdu