Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Kumluca Yaş Sebze Meyve Kurutma ve Paketleme Tesisleri, üreticilerin yüzünü güldürüyor. Üretim fazlası ürünlerin ekonomiye kazandırıldığı tesiste ilk kez ayva ve ejder meyvesi de kurutuldu.
Yerel Üreticilere Büyük Destek
Antalya Büyükşehir Belediyesi, “İsraf Azalıyor, Yerel Üretici Kazanıyor” sloganıyla başlattığı Kumluca Yaş Sebze Meyve Kurutma ve Paketleme Tesisleri projesiyle hem israfı önlüyor hem de yerel üreticilere destek oluyor. Kumluca Mavikent Toptancı Hali içerisinde kurulan tesiste günlük 3 ton kurutma ve 130 ton paketleme kapasitesiyle üreticilerin pazar bulamayan ürünleri işlenerek katma değerli hale getiriliyor.
Narenciye ve Tropik Meyveler İşleniyor
Tesiste ağırlıklı olarak portakal ve limon gibi narenciye ürünleri işlenirken, bu yıl ilk kez ayva ve ejder meyvesi de kurutuldu. Yıkama, dilimleme ve ortalama 20 saatlik kurutma işlemlerinden geçen ürünler, doğal ürün satan firmalar ve aktarlar tarafından yoğun ilgi görüyor.
Başkan Böcek’e Teşekkür
Kumluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Özgür Gömlekli ve yönetimi, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’i ziyaret ederek projeden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Gömlekli, “Bu tesis üreticiler için çok büyük bir kazanım. İsrafın önlenmesi ve ürünlerimizin değer kaybetmeden pazara ulaşması açısından hayati önem taşıyor. Başkanımıza minnettarız” dedi.
Ürün Çeşitliliği Artıyor
Kooperatif Yönetim Kurulu Üyesi İlyas Değirmenci, tropik ürünlerin de tesiste işlenmeye başladığını belirterek, “Narenciye dışında bölgemizde yetişen tropik meyveleri de kurutup tüketicilere ulaştırıyoruz. Üreticilerimizin artan ilgisi bizleri daha da motive ediyor” diye konuştu.
Kapasite Artıyor, Talepler Çoğalıyor
Kurutma ve Paketleme Tesisi Sorumlusu Ziraat Mühendisi Emel Acarbulut, günlük 2-3 ton kurutma ve 40 ton paketleme kapasitesine ulaşıldığını ifade ederek, “Başkanımız Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma vizyonuyla üreticilerimizin yanındayız. Tüm üreticilerimizi tesisimizi kullanmaya davet ediyoruz” dedi.
Üreticiler Memnun
Üretici Zehra Küçükada, satılamayan ürünlerini tesise verdiklerini belirterek, “Ürünlerimizin israf olmasını önlüyor, emeğimizin karşılığını alıyoruz. Artık ürünlerimizin elde kalma endişesi yok” dedi. Çiftçi Şahin Köse ise “Örtü altı üretim yapan bir üretici olarak yıllardır israfla mücadele ediyoruz. Bu tesis sayesinde ürünlerimiz çöpe gitmiyor, değer kazanıyor” ifadelerini kullandı.