Üç gün boyunca, iklim değişikliğinin etkileri, çevre krizleri, ve göç hareketleri gibi konuların tartışılacağı forum, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Politika ve Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (ASPAG) liderliğinde gerçekleşiyor.
Forum, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kepez Belediyesi, Almanya merkezli Türkiye ve Göç Araştırmaları Merkezi, Antalya Tarım Konseyi, Çevre ve İklim Değişikliği Öğrenci Topluluğu gibi kurumların destekleriyle gerçekleşiyor. Açılış törenine Antalya Vali Yardımcısı Erol Tanrıkulu, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, Türkiye ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan, Antalya Uluslararası Bilim Forumu Başkanı ve ASPAG Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Esen, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sibel Hoştut, öğretim üyeleri, kurum temsilcileri, ve öğrenciler katıldı.
Forumun açılış konuşmasını yapan Antalya Vali Yardımcısı Erol Tanrıkulu, iklim değişikliği, çevre krizi ve göçün dünya genelinde önemli bir konu olduğunu belirtti. Tanrıkulu, bu konunun üniversite ve kurumlar iş birliğiyle Antalya'da ele alınmasının büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak, Birleşmiş Milletler çatısı altında İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine Türkiye Cumhuriyeti'nin de imza attığını hatırlattı. Ayrıca, iklim değişikliği ve çevre konularında devletlerin ortak hareket etmesi gerektiğini ve bu konuda tüm insanlığın mücadele etmesi gerektiğini ifade etti.
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen, üniversite olarak çevre konularına önem verdiklerini ve bu doğrultuda çeşitli çalışmalara destek verdiklerini belirtti. Geçtiğimiz yıllarda Antalya'daki su havzası ve suyun geleceği konularında bir çalıştay düzenlediklerini, enerji verimliliği ve sıfır enerji konsepti üzerine bir çalıştay gerçekleştirdiklerini açıkladı. Özen, ayrıca Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde iklim değişikliği ve politikalara ilişkin lisansüstü bir program açtıklarını ve çevre ile ilgili öğrenci kulüplerini desteklediklerini ifade etti.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, Antalya'nın turizm ve tarım başta olmak üzere doğal çevre değerlerine borçlu olduğunu belirtti. İklim krizinden en çok etkilenecek kentlerden biri olarak Antalya'nın çevre değerlerinin büyük risk altında olduğuna dikkat çekti. Atasoy, görev aldıkları süre içinde çevre alanında 18 ödül kazandırdıklarını ve Antalya'nın çevre sorunlarıyla etkili bir şekilde mücadele ettiklerini ifade etti.
Antalya Uluslararası Bilim Forumu Başkanı ve ASPAG Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Esen, forumun disiplinler arası bir buluşma olduğunu ve iklim değişikliği, göç ve krizleri değerlendirmeyi amaçladığını belirtti. Ayrıca, forumun uluslararası iş birliğini artırmayı ve sosyal bilimler ile fen bilimlerini bir araya getirmeyi hedeflediğini söyledi.
Forumun ilk oturumunda, Antalya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı'ndan Dr. Fulya Kandemir moderatörlüğünde, Prof. Dr. Murat Türkeş "Küresel İklim Değişikliği ve İklim Diplomasisinin Önemi", Prof. Dr. Birgit Leyendecker "İklim Değişikliği ve Göç: Ne Biliyoruz ve Ne Yapabiliriz?", Ayhan Doyuk "Ekolojiden Gelen Ekonomi" konularında sunumlar gerçekleştirildi.
Forumun düzenlenmesinde katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Prof. Dr. Şükrü Özen, çevre konusunda üniversite ve şehir arasında güçlü bir iş birliği oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bilimsel verilerin hızlı bir şekilde eyleme geçilmesi için önemli olduğunu ve bu tür forumların bu sürece katkı sağladığını belirtti.
Antalya'nın ilk Bilim Forumu, çeşitli disiplinlerden uzmanların 60'a yakın bildiri sunumuyla üç gün boyunca devam edecek. Forum, çevre konularında farkındalık oluşturmayı, bilimsel çalışmaları değerlendirmeyi, uluslararası iş birliğini artırmayı ve çeşitli sektörlerde çevresel sorunlara çözümler üretmeyi amaçlıyor.