Antalya Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğinden en çok etkilenecek şehirlerden biri olan Antalya için kapsamlı bir "İklim Değişikliği Zirvesi" düzenledi. Başkan Muhittin Böcek, Antalya’yı iklim dostu bir kent yapma hedefiyle temiz enerji yatırımlarına devam edeceklerini vurguladı.

Antalya'nın İklim Değişikliği Yol Haritası Belirleniyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) iş birliği ile düzenlediği "İklim Değişikliği Zirvesi" ile Antalya'nın iklim değişikliği yol haritasını belirlemek üzere önemli adımlar attı. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, iklim krizinin etkilerinden en çok etkilenecek şehirlerden biri olan Antalya'nın doğa dostu projelerle geleceğe hazırlanacağını belirtti.

 

Başkan Böcek: "Antalya'yı İklim Dostu Kent Yapacağız"

Muhittin Böcek, Antalya’nın iklim değişikliğinden ulusal ve uluslararası ölçekte zarar görebileceğine dikkat çekerek, "Antalya’nın çevre değerlerini korumak için nötr karbon hedefiyle ilerliyoruz. Tarım, turizm, ulaşım, altyapı gibi birçok alanda çevre odaklı projelerle çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. Maliyeti ne olursa olsun temiz enerji yatırımlarına devam edeceklerini vurgulayan Böcek, Antalya’yı iklim dostu bir kent haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Antalya Valisi Hulusi Şahin: "Tarihin En Sıcak Yazlarını Yaşıyoruz"

Antalya Valisi Hulusi Şahin, zirvede yaptığı konuşmada, son yıllarda iklim değişikliğinin etkilerinin hızla hissedildiğini belirterek, "Tarihin en sıcak yazlarını yaşıyor, en kurak yıllarına şahit oluyoruz. İklim değişikliği ile nasıl bir tarım ve turizm politikası izlememiz gerektiğini tartışmamız gerekiyor" dedi.

2 Milyon 398 Bin Fidan Dikildi

Zirvede Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları da paylaşıldı. Belediye, son beş yılda 2 milyon 398 bin fidan dikerek yaklaşık 14 bin 389 ton CO2 eşdeğerinde bir karbon yutağı oluşturdu. Bu yeşil alanlar, Antalya'nın gelecekteki iklim krizine karşı direncini artırmayı hedefliyor.

Antalya Döşemealtı'nda fırtınadan devrilen çok sayıda ağaca belediye müdahale etti Antalya Döşemealtı'nda fırtınadan devrilen çok sayıda ağaca belediye müdahale etti

Su Kaynakları ve Tarım Gıda Sistemleri Ele Alındı

Zirvenin ilk oturumunda, Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. İbrahim Ethem Karadirek su kaynaklarının yönetimi konusunda bilgiler verdi. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği’nden Prof. Dr. Uygun Aksoy ise tarım ve gıda sistemlerinin iklim değişikliği ile nasıl dönüşmesi gerektiğini vurguladı.

"Göller Yöresi, Çöller Yöresi’ne Dönüşüyor"

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, küresel iklim değişikliğinin Göller Yöresi'ni nasıl etkilediğine dikkat çekti. Burdur Gölü'nün 50 yılda hacminin yarısını kaybettiğini belirten Ercengiz, göçmen kuşların bölgeden ayrıldığını ve tuzluluk oranının arttığını söyledi. Göller Yöresi'nin iklim kriziyle birlikte 'Çöller Yöresi'ne dönüşme riski taşıdığını belirtti.

Eğirdir Gölü’nü Kurtarma Çalışmaları

Isparta Belediyesi Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu ise Eğirdir Gölü'nün korunması için yapılan çalışmalara değindi. Gölün su kaynaklarının daha verimli kullanılması için çalışmalar yapıldığını ve tarımsal sulamada kullanılan suyun azaltılması için adımlar atıldığını belirtti.

Kaynak: İHA