Antalya’da görev yapan engelli avukatlar, 5 Nisan Dünya Avukatlar Günü dolayısıyla Akdeniz Gerçek’e konuşarak adliyelerde karşılaştıkları zorlukları dile getirdi. Görme engelli avukat Aydoğan Kuşçu ve Antalya Barosu Engelli Hakları Kurulu Başkanı Av. Pınar Gürpınar Yıldız, fiziksel erişimden dijital altyapıya kadar birçok alanda çözüm beklediklerini ifade etti. Görme engelli avukat olan Aydoğan Kuşçu, Antalya Adliyesi’nde yapılan kılavuz çizgilerin büyük kolaylık sağladığını ancak bunun yeterli olmadığını ifade ederek, “Takip çizgisi diye bir kavram var ve bu uygulama işimizi gerçekten çok kolaylaştırıyor. Antalya Adliyesi’nin her iki girişinden asansörlere kadar bu çizgilerin yapılması için çok uğraştık. Uygulama hayata geçtiğinden beri adliye içinde yön bulmamız büyük ölçüde kolaylaştı. Ancak bu çizgilerin koridorlara ve duruşma salonlarının kapılarına kadar devam etmesini istiyoruz. Hatta salonların önünde paspas benzeri malzemeyle alanlar belirlenirse çok daha işlevsel olur.” dedi.

Batı Akdeniz’in İhracatı Yılın İlk Çeyreğinde 708 Milyon Dolar Batı Akdeniz’in İhracatı Yılın İlk Çeyreğinde 708 Milyon Dolar

“KABARTMA YAZILAR HAKKINDA BAŞSAVCILIĞA TALEPTE BULUNDUK”

Kuşçu, İstanbul ve Ankara adliyelerinde yer alan kabartma yazı uygulamalarının Antalya’da da olmasını istediklerini dile getirerek, “Antalya ve İstanbul adliyelerinde duruşma salonu kapılarında kabartma yazılar olduğunu görünce çok sevindik. Hemen başsavcılığa talepte bulunduk ancak şu ana kadar bir gelişme olmadı. Ayrıca, dün yaşadığım bir olayda hâkim 4 bin TL üzeri bir harç belirledi ama ben 400 TL olarak algıladım. Eğer ekranda yazan bu bilgi, JAWS gibi bir ekran okuyucuyla seslendirilebilseydi bu yanlış anlaşılma olmazdı.” şeklinde konuştu.

“SESLİ KOMUTLU BİLGİSAYAR FAALİYETE GEÇTİ”

Görme engelli avukatlar için Antalya Barosu’ndan gelen olumlu bir adımı da paylaşan Kuşçu, “Barodan bir ricada bulunduk, sağ olsunlar avukat arkadaşlarımızın kullandığı bilgisayarların bir benzerini bizler için de hazırladılar. Sesli komutlarla çalışan özel işletim sistemli bir bilgisayar faaliyete geçti” dedi.

Antalya'da Engelli Avukatlar Çözüm Bekliyor

“ADLİYELERDE HALA KILAVUZ ÇİZGİLER EKSİK”

Antalya Barosu Engelli Hakları Kurulu Başkanı Avukat Pınar Gürpınar Yıldız ise, adliye sistemlerinin engelliler için hâlâ yetersiz olduğuna dikkat çekerek, “Görme engelli meslektaşlarımızın talepleri bitmiyor çünkü eksiklikler hâlâ giderilmiş değil. Dijital bir kütüphane istiyoruz. Barolar Birliği bu konuda bazı adımlar attı, ayrıca JAWS programı talebimiz kabul edildi ve şu an adliyedeki bilgisayara yüklendi. Ancak adliyelerde hâlâ kılavuz çizgiler eksik. Asansörlerde hangi katta durduklarını bile anlamakta zorlanıyorlar.” şeklinde konuştu.

“UYAP SİSTEMİ ENGELLİLER İÇİN ERİŞİLEBİLİR DEĞİL”

İşitme engelliler için de ciddi sorunlar yaşandığını vurgulayan Yıldız, “Adliyelerde işaret dili bilen personel sayısı çok yetersiz. İşitme engelli bireyler ifade verirken ciddi iletişim sorunları yaşanıyor. UYAP sistemi de engelliler için erişilebilir değil. Bu sorunlarla ilgili Adalet Bakanlığı’na gerekli başvuruları yaptık.” dedi.

Antalya'da Engelli Avukatlar Çözüm Bekliyor 1

“TÜM SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ SORUMLULUK ALMALI”

Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Ahmet Oktay konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Görme engelli avukatlarımızın adliyelerde yaşadığı sorunlar ne yazık ki hâlâ çözülmüş değil. Fiziksel erişimden, dijital altyapıya kadar pek çok alanda ciddi eksikliklerle karşı karşıyayız. Bu sorunların çözüme kavuşabilmesi için sadece kamu kurumları değil, tüm sivil toplum kuruluşları da sorumluluk almalı. Biz, Altı Nokta Körler Derneği olarak bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Ancak bu çaba toplumsal bir seferberliğe dönüşmediği sürece kalıcı sonuçlar almak mümkün değil.” şeklinde konuştu.

Muhabir: Necdet Görkem SUCU