Türkiye'nin en önemli örtü altı üretim merkezi konumundaki Antalya’da son birkaç gündür soğuk ve rüzgarlı bir havanın etkisinde yer alıyor. Ülke genelinde hakim olan soğuk hava, kentteki üretimi de etkiliyor. Hava sıcaklığının zaman zaman sıfırın altında 2-3 dereceye kadar düştüğü Antalya’da çiftçiler ürünlerinin soğuktan etkilenmemesi için tedbirlerini artırdı. Özellikle Aksu, Serik, Manavgat, Alanya, Gazipaşa Kumluca, Demre, Finike ilçelerinde örtü altı tarım yapan üreticiler, Meteoroloji'den yapılan soğuk hava uyarıları doğrultusunda  geceyi duyarlı geçirdi. Saat 00.00 itibariyle termometrelerin 3 derecenin altına düşmesiyle birlikte üreticiler, seralarındaki ısıtma sistemlerini çalıştırdı. Sabahın ilk ışıklarına kadar seralarda özellikle soba yakan üretici, ideal sıcaklığa ulaşmak için yoğun çaba harcadı. Don nöbetinin kentte 4 gün daha devam etmesi bekleniyor.

Sabaha kadar serasında don nöbeti tutan Aksu Üreticiler Birliği ve Aksu Kent Konseyi Başkanı Turan Şahin, olumsuz hava şartlarının çiftçileri ciddi manada etkilediğini aktardı. 

"4 Gün Daha Don Olacak"

İlk cemrenin havaya karla birlikte düşmesiyle ülkenin soğuk hava etkisi altında olduğunu dile getiren Şahin, “ Kuzeyden güneye doğru esen köylü dili ile Poyraz Anadolu'nun bütün soğuğunu Akdeniz'e indirdi. Dolayısıyla üreticilerimiz bir haftalık zirai don maratonuna başladı. 2 gündür seralarda don nöbeti ve soba yakımı devam ediyor. Önümüzdeki 4 gün daha çok şiddetli soğuk yaşanacak. Özellikle cumartesi, pazar sahillerde az görülen buzlanma yani suyun buz tutması seralardaki nemin buz tutması yaşanması beklenen en büyük tehlikedir. Burada bitkinin don vurmasından ziyade döllenme dediğimiz açık çiçeklerin meyve tutumu içindeki özleri yani meyve tutacak çiçeklerin içindeki döllenme polenleri korunması önemlidir.” dedi. 

Antalya'da Çiftçiye Bir De Don Maliyeti Biniyor 2

"Soğuğun Etkisi Nisan Ayında Belli Olacak"

Bu dönemde sera içindeki sıcaklığın  ürün tutumu için çok önemli olduğunun altını çizen Şahin, “ Bu dönemde tutmayan meyveler, 60 gün sonra hasat yapılacak ürünlerin yok olması demektir. Bu da nisan ayının ikinci üçüncü haftalarına denk gelir. Soğukların zararının esas görüleceği nisan ayının son haftalarıdır. O dönemde ürün rekoltesi ülkemizde çok düşük olacaktır. Üreticilerimizin mücadelesi tüm olumsuzluklara rağmen devam ediyor.”diye konuştu.

Antalya'da Çiftçiye Bir De Don Maliyeti Biniyor 3

Muratpaşa'da 'Sevgilime Kim Yazdı?' Kurşunu! 17 Yaşındaki Çocuk Öld* Muratpaşa'da 'Sevgilime Kim Yazdı?' Kurşunu! 17 Yaşındaki Çocuk Öld*

"Maliyet Artıyor"

Bu yıl üreticinin maliyetinin altında ürün sattığından  yakınan Turan Şahin, “ Bir de üstüne böyle Cemre'nin soğuk havada düşmesi yakıt masraflarını da maliyetleri de kat kat üzerine koydu. Diğer tüm tarım girdileri geçen yıldan bu yıla iki kat arttı. Üreticimiz bırakın bu yılın karını, gelecek yıl üreteceği ürünü nasıl üreteceğini düşünüyor. Ama biz yine de üretmeye devam edeceğiz. Her şeye rağmen olumlu düşünüp emeklerimizin karşılığını alacağımız bahar aylarına ulaşmayı bekliyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Mersin’de Üreticiler Zirai Don Nöbetinde Mersin’de Üreticiler Zirai Don Nöbetinde

Muhabir: İsa Akar