Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezlerinden olan hurma tezgah ve raflardaki yerini alırken açıkta satılan hurmalar için Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu'ndan uyarı geldi.
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, pazarda, yol kenarında tezgahlarda çoğunlukla açıkta satışa sunulan, uygun ortamda muhafaza edilmeyen, küflenen, nemli ortamda uzun süre bekleyen hurmada zehirli toksin oluşabileceğini açıkladı.
Açıkta Satılan Hurmalarda Kanserojen Aflatoksin Riski
Aflatoksinin insanlar üzerine kanserojen etkiye sahip olduğuna dikkat çeken Başkan Manavoğlu, "Açıkta, nemli ortamda satılan hurmada küf ve aflatoksin adı verilen bulaşanlar oluşabilir. Aflatoksin gözle ya da tadarak bilinemez. Laboratuvar ortamında belirlenebilir. Kansere sebep olan toksindir. Özellikle çocuklarda, hamile, bağışıklığı düşük bireylerde bu toksinler vücuda fazla alınırsa ölüme neden olabilir. Yüksek ateş, kusma, ishal gibi zehirlenme belirtileri görülebilir" açıklamasını yaptı.
Hijyen Yönünden de Riskli
Manavoğlu, açıkta satılan hurmada hijyen yönünden de sağlık riski bulunduğunu ifade ederek şu bilgileri verdi.
"Hurmayı ambalajlı almaya dikkat etmemiz gerekiyor. Kapalı, güvenilir şekilde soframıza gelmesi lazım. Hurma genelde açıkta, yol kenarında, toplu şekilde çuval içinde ya da tezgahlarda karşımıza çıkıyor. Özellikle yol kenarında satılan hurmaya dikkat etmeliyiz. Egzozdan çıkan ağır metal, toz, farklı bulaşandan etkileniyor. Egzozdan kaynaklı ağır metal bulaşısı, hastalıklara yol açabilir. Ambalajlı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan üretim izni almış işletmelerce sunulan hurmayı satın almalıyız. Tozlanmış, dışarıdan fiziksel kirlilik bulaşmış hurmalar tercih edilmemeli."