'Antalya 2050 İklim Senaryoları' temasıyla düzenlenen +0.5 Akdeniz’in Geleceği Çevre Çalıştayı ve Çevre Etkinlikleri tamamlandı. Çalıştayda, çevre sorunları ve karbon salınımına dair küresel çözüm arayışları tartışıldı.
Muratpaşa Belediyesi'nin ev sahipliğinde Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde gerçekleşen +0.5 Akdeniz’in Geleceği Çevre Çalıştayı'nda iklim değişikliği ve çevresel sorunların küresel boyutu masaya yatırıldı.
"Çevre Çalışmalarımız Artarak Devam Edecek"
Çalıştayda konuşan Muratpaşa Belediye Başkanı Muratpaşa'nın son 10 yıldır çevre çalışmalarını çok ön plana çıkaran bir belediye olduğuna dikkat çekerek, "Ödül rekorları kırıyoruz. Çevre eğitimi alanında, çevresi komşu kartımız vesaire. Zaten yapılması gereken bir şeyi yaptığımızı düşünüyoruz. Bu çalışmalarımız artarak devam edecek. Çünkü şu an son 2 yüzyılın en sıcak yıllarını yaşıyoruz. En fazla etkilediği bölge Akdeniz Bölgesi. O yüzden bu çalışmaların sonuç bildirgesi açıklayan tutumlarla, radikal bazı icraatlarla devam etmesi gerekiyor." dedi.
Başkan Uysal, Dalga Enerjisine Dikkat Çekti
Yenilenebilir enerjilere yönelmek gerektiğinin altını çizerek dalga enerjisine vurgu yapan Uysal sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir kere yenilenebilir enerji kaynaklarına ivedilikle yönelmemiz lazım. Asla tarım yapılamayacak alanlarda rehabilitasyon zarar görmeyeceği alanlarda ve bina bina üstlerinde tamamen güneş enerjisi panelleriyle değerlendirmemiz gerekiyor. Tamam, e rüzgar tamam. Ama bir de Türkiye'nin bir imkanı var, dalga enerjisi. 7 gün, 24 dört saat, 12 ay. Hareket boşa gidiyor. Yani o hareketi elektrik enerjisine çevirmenin teknolojisini geliştirmek çok çok zor olmasa gerek. Toplu ulaşım. Herkesin aracının çıkardığı bir tablodan ivedi kurtulmak lazım. Yerin altını, yerin üstünü, ray sistemlerini, kenar mahalleleri, düz alanları kredi kullanmak lazım. Deniz ulaşımı bizim için çok büyük bir fırsat. Çok büyük rahatlama sağlar. Tarım az sayıda traktör motorlara az sayıda sondaj, teknik sulama aynen insanların toplu ulaşımı gibi, tarımın da toplulaştırılması. Yine sanayileşmiş bölgelerin özellikle hemen su havzalarının dışına ivedi çıkarılması gerekiyor. Bir devlet planıydı. Yine bütün dünyada ağaçlandırma yapılmalı. Olabilecek bütün alanlara ağaç dikilmeli."
Gelişmiş Ülkeler ve Karbon Salınımı Eleştirisi
Ümit Uysal, ayrıca karbon salınımının ana sorumlusu olan gelişmiş ülkelerin bu konuda yeterince adım atmadığını vurguladı. Gelişmiş ülkelerin çevre mevzuatını kapsamlı şekilde değiştirmeye yanaşmadıklarını belirten Uysal, "Birleşmiş Milletler gibi uluslararası organizasyonları kurabilen irade, çevre konusunda gereken disiplin ve planlamayı göstermiyor. Avrupa Birliği gibi projeleri geliştiren bu ülkeler, çevre meselesine gelince yetersiz kalıyor." dedi.
Başkan Ümit Uysal şunları söyledi:
"'Antalya 2050 İklim Senaryoları' başlığı ile bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz +0.5 Akdeniz’in Geleceği Çevre Çalıştayı ve Çevre Etkinlikleri'mizi Türkan Şoray Kültür Merkezi'mizde tamamladık.
Asıl karbon salınımı yapanlar taşın altına yeterince ellerini koymuyorlar. Dünyanın gelişmiş ülkeleri bir taraftan sivil toplum faaliyeti şeklinde çok cılız, eyalet ve vilayet bazında değişimlere gidiyorlar. Ama mevzuatı topyekun değiştirmeye yanaşmıyorlar. Uluslararası metinlere topyekun imza atmaya yanaşmıyorlar. Tam bir planlamaya, disipline yanaşmıyorlar. Birleşmiş Milletleri kurabilen, uluslararası hukuku var edebilen irade, Avrupa Birliği gibi çok önemli ‘"medeniyet projesini" geliştirebilen irade ya da nükleer güce sahip, her türlü teknolojiyi en üst düzeyde kullanabilen iradeler bir türlü çevre konusu gelince gerekeni yapmıyorlar. Biz burada iyi niyet görmüyoruz. Az gelişmiş ülkelere dönük bir operasyon var. Söz söyleme, gündem belirleme kapasitesi düşük ülkelere dönük bir operasyon var. Bu noktada gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerden sanayileşmiş, karbon salınımı yüksek ülkelere doğru büyük bir organizasyon gerekiyor. Bir başka deyişle Üçüncü Dünya hareketi gerekiyor."