Antalya Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Kent Buluşmaları'nın Mayıs ayı konuğu Antalya Valisi Hulusi Şahin oldu. Zeytinpark'ta gerçekleştirilen Kent Buluşmaları'nda konuşan Vali Şahin, şehrin ortasında 2 bin 630 dönümlük alana sahip Zeytinpark'ın imara yeşil alan olarak kaydının yapılması gerektiğini belirterek, 'Zeytinpark'ı mühürleyelim' dedi.
Antalya Ticaret Borsası, Mayıs ayı Kent Buluşmaları'na Antalya Valisi Hulusi Şahin'i konuk etti. Zeytinpark'ta Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır tarafından karşılanan Vali Şahin, borsa yönetimi, üyeleri ve basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Kent Buluşmaları'nın açılış konuşmasını yapan Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yaklaşık 10 aydır Antalya'da görev yapan Vali Hulusi Şahin'in tarım sektörü açısından kentin büyük şansı olduğunu belirterek şunları söyledi:
'Sayın Valimiz tarımın kritik önemini bilen ve hatta bir milli güvenlik meselesi olduğunu her yerde vurgulayan, tarımın itibarlı bir iş olduğunu gelecek kuşaklara anlatmamız gerektiğini söyleyen, her ne yapıyorsak yapalım sürdürülebilir yapalım diyecek kadar sürdürülebilirliğe önem veren, kadim kültürümüze hakim ve bunu gelecek nesillere aktarmanın yollarını arayan, su kaynaklarımıza sahip çıkmamız gerektiği konusunda hassasiyetini bildiğimiz, yılın 12 ayı yapılan üretimimizin önemine hakim ve tarım sektörünün kentimize olan katkısına yaptığı incelemelerle yakından şahit olan ve sanayi üretim koluna benzeten bir kişidir. Özetle Sayın Valimiz, kentimizde yapılmakta olan tarımsal üretimin, ticaretin ve ihracatın önemi çok iyi biliyor ve buna değer veriyor. Bu durum gerçekten sektörümüz adına gerçekten bir ayrıcalıktır.'
Antalya'nın Tarımda Yeri
Antalya'nın tarımdaki başarılarına dikkat çeken Çandır, 'Kentimiz, örtüaltında sebze ve kesme çiçek üretimi, mantarcılık ve meyvecilikte iyi bir başarı hikayesi yazmış ve yazmaya devam etmektedir. Tarımdan elde ettiği kazanç kentimizin tüm kılcal damarlarına kadar etki etmekte ve doğrudan yüzde 30’luk bir nüfusa gelir sağlamaktadır. Diğer bir başarı hikayemizde hepimizin bildiği gibi turizmdir. Ancak artık yeni başarı hikayeleri kazandırma zamanıdır. Bunu da ortak akılla ve planlama ile yapmamız gerektiğine inanıyorum. Kentimizin tarihine, kültürüne, bugün bulunduğumuz Zeytinpark’ta olduğu gibi kuşundan böceğine yani doğasına ve çevresine sahip çıkarak yapabiliriz.' dedi.
Zeytinpark
Yılda 2 bin 600 ton toz ve 610 milyon metreküp havayı emerek temizleyen ve Türkiye'de şehrin merkezinde bozulmamış en geniş alana sahip olan Zeytinpark hakkında da konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Çandır, '2.630 dönümlük Zeytinpark hali hazırda doğası bozulmadan, türler korunarak ve ranta kurban edilmeden yaşatılıyor. Türkiye’de bir şehrin içindeki en büyük alan, dünyada da bir şehrin içindeki 9. en büyük yeşil alandır. Aslında doğal bir 'Millet Bahçesi'dir. Bugün, burada bulunan ve geçmiş dönemde birlikte görev yaptığımız arkadaşlarımız ve sonrasında kurmuş olduğumuz şirkete ortak olan ATB dışındaki 24 kurum ve üyelerinin koymuş olduğu iradenin bir sonucu olarak bir arada bulunuyoruz. Antalya Zeytinpark, her ne kadar bir ticari işletme de olsa hazırlanışı ve bugüne kadar gelişi itibariyle aslında bir sosyal sorumluluk projesidir. Antalya’da kalan son ve tek doğal yeşil alanın korunması ve kullanıma açılması ilkesiyle hareket edilmektedir. Zeytinpark’ın desteklenmesi ve şirket oluşumu itibariyle katılım gösteren ve destek veren tüm kurumların da amacı budur.' ifadelerini kullandı.
'Zeytinpark Şehrin Akciğeri Olarak kalsın'
İlk kez havadan gördüğü Zeytinpark'ın şehrin ortasında bir vaha olduğuna dikkat çeken Antalya Valisi Şahin, 'Bu yeşil alanı ilk geldiğim günlerde helikopterle geçerken gördüm. Şehrin ortasında yeşil bir vaha. Buranın ne olduğunu o zaman anlayamamıştım. Böyle bir yeşil vaha şehrin ortasında nasıl kalmış diye merak etmiştim. Aslında bu büyük bir başarı hikayesidir. Muratpaşa Vakfı'nın burası, zaten şehrin tamamı Muratpaşa Vakfı'nın ve onlar bir şekilde yok olmuşlar. Burası yapılaşmaya kurban edilmemiş bir nokta. Çok özel bir yerdeyiz. Zeytin ağaçları ile bezeli. Burada yapılacak en önemli şey burayı muhafaza etmek. Şimdiye dek yapılanı devam ettirmek. Özellikle yangın tehlikesine dikkat etmemiz lazım. Bu projeyi, şu projeyi yapalım diyerek sağından solundan tırtıklanmasını önlemek gerek. Bırakın burası şehrin akciğeri olarak kalsın. Ticaret Borsası olarak sadece burayı muhafaza etmeniz, geleceğe bırakacak en güzel miras.' şeklinde konuştu.
'Antalya'nın Son Kalesini Mühüreyelim'
Kent Buluşması'nda geçmiş dönemde Zeytinpark'ın ihaleye açılmak suretiyle özel sektörün eline düşme tehlikesi hatırlatılan Antalya Valisi Hulusi Şahin, 'Muratpaşa tarafından vakıflara bırakılan 130 bin dönümün sadece 2.6'sının kurtarılması üzücü ama biz elimizde son kalan kaleyi kurtaralım. Bu hususta belediyelerimizle görüşelim. Burayı imardan kurtaralım. Kent ormanı mı yaparız, Planetaryum mu yaparız, park mı yazarız, yeşil alan mı yazarız... Burayı mühürleyelim. Artık bir daha ihaleye filan çıkma durumu tamamen ortadan kalksın. Çünkü yeşil alan olarak sabitlenirse artık buranın başka amaçla kullanılması imar mevzuatı açısından da imkansız hale gelir. Bu haliyle şu anda fiilen hiç bir sıkıntı gözükmüyor. Çünkü ihaleyi Ticaret Borsası şirketiyle birlikte almış ama ileride ne olacağını bilemeyiz o yüzden bir imar faaliyeti ile burayı yeşil alan olarak yazalım. Kent ormanı olabilir, bence çok ideal bir kent ormanı burası. Her halükarda mevcut halini korumak için muhafaza ederek imara da kaydedelim. Bu sabitlensin ve bu mesele de bitsin. Bu kaleyi kurtaralım.' açıklamasını yaptı.