Antalya, 27-29 Kasım 2025 tarihlerinde Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar (NSEB-25) Sempozyumu’na ev sahipliği yapacak. Makina Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası Antalya şubelerinin ortak organizasyonu ile gerçekleştirilecek sempozyum, aynı tarihlerde düzenlenecek 3. Otel Teknik Ekipman ve Malzemeleri İhtisas Fuarı (Hotel-Tech) kapsamında gerçekleşecek.
FUAR VE SEMPOZYUM AYNI ÇATI ALTINDA
Otel ve tatil köyleri, toplu konutlar, hastaneler, okullar, kamu kurumları ve yurtlar gibi farklı yapı türlerine yönelik olarak yangın tesisatı, iklimlendirme, havalandırma, ısıtma, soğutma, aydınlatma, enerji sistemleri, arıtma, havuz teknolojileri, yapı malzemeleri, otomasyon, asansör ve güvenlik alanında faaliyet gösteren uluslararası markalar Hotel-Tech Fuarı kapsamında bir araya gelecek. Eş zamanlı olarak düzenlenecek Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar Sempozyumu (NSEB-25) ise farklı meslek disiplinlerinin katılımıyla, enerji verimli bina tasarımlarının yaygınlaşmasına yönelik kapsamlı oturumlara ev sahipliği yapacak.
“SEKTÖR İÇİN ÖNEMLİ BİR PLATFORM”
Plan-T Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Biricik, organizasyonun sektör için önemli bir fırsat sunduğunu belirterek, “İlkini Aralık 2022'de, ikincisini Aralık 2024'te organize ettiğimiz Hotel-Tech Antalya Fuarı'nın başarısına önemli katkıda bulunan meslek odalarımızla birlikte geleceğe bir adım daha atmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
“ÖNEMLİ BİR PLATFORMA DÖNÜŞTÜ”
Biricik, “Hotel-Tech 2024 fuarımız kapsamında yaptığımız iş birliği sayesinde Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube tarafından Ulusal İklimlendirme Kongresi de etkin bir şekilde gerçekleştirildi. Fuarlarımız ve iş birliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz kongre ve seminerler, sektörün ticari iş birliklerine odaklanmasının yanı sıra çeşitli bilgi alışverişlerine de ev sahipliği yaparak önemli bir platforma dönüştü” diye konuştu.
HER YIL 30 BİN BİNA NSEB OLARAK TASARLANACAK
Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Türkiye'de Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar’ın (NSEB) 2023 itibarıyla mevzuata girdiğini ve 2025’ten itibaren yaygınlaşacağını belirterek, "Önümüzdeki süreçte yılda 30 bin binanın NSEB olarak tasarlanacağı öngörülüyor. 2025 yılı itibariyle toplam yapı inşaat alanı 2 bin metrekareyi geçen her bina NSEB olarak tasarımlanmak zorunda. NSEB binalar; Enerji Kimlik Belgesindeki enerji performans sınıfı olarak C değil B veya daha iyi olacak şekilde enerji tasarruflu olarak tasarlanacaklar. NSEB binalar enerji tasarruflu olma yanında yenilenebilir enerjiyi de kullanacak. Bu binalar, kullanacakları birincil enerjinin en az yüzde 10’luk oranını yenilenebilir enerjiden sağlamak zorunda. Bu binaların enerji etkin olması yolunda farklı meslek disiplinlerinin rolü olacak. Makina Mühendisleri olarak bizler de binaların ısıtma-soğutma-havalandırma-sıhhi sıcak su hazırlama kaynaklı enerji tüketimlerini düşürmek için enerji tasarruflu cihaz ve teknolojileri tanıtmak ve yaygınlaşmasını sağlamak üzere gayret göstereceğiz. Bu kapsamda fuarı ve eş zamanlı düzenleyeceğimiz sempozyumu önemsiyor ve destekliyoruz." şeklinde konuştu.
BİNA DIŞ CEPHE YALITIMLARINA DİKKAT!
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, bina dış cephe yalıtımlarında kullanılan malzemelerin seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları vurgulayarak, “Yangın güvenliğinin yoğun olarak konuşulduğu son günlerde en önemli hususlardan biri de bina dış cephelerinde enerji verimliliği amacıyla kullanılan malzemelerin yanma sınıfıdır. Binalarda tasarruf amaçlı mantolama yapılırken rastgele malzemeler seçme yerine yangına dayanımları da muhakkak dikkate alınmalıdır. Bu malzemelerin doğru uygulanması da hem tasarruf hem de bina ömrü açısından önem arz etmektedir. Sempozyuma bu hususlarda önemli katkılar sağlayacağımızı düşünerek, bu güçlü oluşuma destek veren herkese teşekkür ederim” dedi.
“ENERJİNİN ÖLÇÜLMESİ, KONTROLÜ VE İZLENMESİ ÖNEMLİ”
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, elektrik mühendislerinin NSEB projelerinde önemli bir rol oynadığını belirterek şu açıklamalarda bulundu:
"Neredeyse sıfır enerjili binaların hem projelendirme hem de işletilmelerinde elektrik mühendisleri aktif rol alacaktır. Gerek verimli aydınlatma sistem ve ekipmanları gerekse yenilenebilir enerji alternatifleri arasında yer alan güneş elektriği fotovoltaik sistemlerinin proje ve uygulamaları kapsamında uzman meslek grubuyuz. NSEB kapsamındaki binalarda bir diğer önemli hususta kullanılan enerjinin ölçülmesi, kontrolü ve izlenmesidir. Ölçme, kontrol ve izleme sistem ve elemanları hususunda da fuar ve birlikte gerçekleşecek sempozyum kapsamında kamuoyunu bilgilendirme fırsatı yakalamış olacağız."
“ÖNCELİK DOĞRU BİNA TASARIMI”
Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, binalarda enerji verimliliğinin mimari tasarım aşamasında başladığını belirterek, "Mimari aşamada pasif enerji verimlilik sistemi dediğimiz her hususun değerlendirilmesi gerekmektedir. NSEB binalarda işin başlangıcı güneş ve rüzgâr mimarisinin gözetilmesinden başlamaktadır. Bu nedenle öncelik doğru tasarımla başlamaktır. Bu kapsamda NSEB binaların yaygınlaşmaya başlayacağı bu sürece sempozyum ile katkı sağlamaktan son derece mutluyuz." dedi.