Antalya Kadın Platformu, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü” etkinliklerini duyurmak amacıyla 18 Kasım 2024 Pazartesi günü saat 13.00’te Eğitim-Sen binasında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, kadına yönelik şiddetin toplumsal boyutuna dikkat çekilirken, dayanışma çağrısı yapıldı.
Kadına Yönelik Şiddet: Küresel Bir İnsanlık Sorunu
Platform, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Kadına karşı toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, bir insan hakları ihlali olarak tüm dünyada insanlık sorunu olarak varlığını sürdürüyor. Bu büyük soruna dikkat çekmek, şiddete karşı duyarlılığı artırmak ve çözüm üretmek amacıyla 25 Kasım, Birleşmiş Milletler tarafından 1999 yılında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü olarak ilan edilmiştir.”
Mirabel Kardeşlerin Mücadelesi Yaşatılıyor
Açıklamada, 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde faşist diktatörlüğe karşı mücadele eden ve 25 Kasım’da öldürülen Mirabel kardeşlerin direnişi de hatırlatılarak, “Mirabel kardeşlerin mücadelesi, bugün tüm dünyada kadın hakları savunucuları tarafından yaşatılmaya devam ediyor” denildi.
Türkiye’de Kadınlara Yönelik Şiddetin Endişe Verici Tablosu
OECD’nin 2022 yılı verilerine göre, dünyada her üç kadından biri, Türkiye’de ise her on kadından dördü hayatında en az bir kez erkek şiddetine maruz kalıyor. Kadına yönelik şiddetin Türkiye’de "cinskırım" boyutuna ulaştığını vurgulayan platform, Ekim 2024’te erkekler tarafından 49 kadının öldürüldüğünü, 58 çocuğun istismar edildiğini ve 79 kadının şiddet gördüğünü belirtti.
İstanbul Sözleşmesi’nin Uygulanmamasına Tepki
Antalya Kadın Platformu, kadın cinayetlerinin önlenmesinde kritik bir öneme sahip olan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmamasını eleştirdi:
“Kadınların şikayetleri ciddiye alınmıyor, 6284 sayılı yasa eksik uygulanıyor. Erkek yargı ve patriyarkal sistem bu şiddetin sorumlularıdır.”
Ekonomik ve Sosyal Kriz Kadınları Derinden Etkiliyor
AKP hükümetinin neoliberal politikalarının yarattığı ekonomik krizle kadın yoksulluğunun ve işsizliğinin olağanüstü arttığına dikkat çekilen açıklamada, kadınların görünmeyen emeği ve ev içi bakım emeğinin yok sayıldığı ifade edildi:
“Eşit işe eşit ücret ve emeğimizin görünür kılınması için alanlardayız!”
Eğitimde Cinsiyetçi Politikalar
Antalya Kadın Platformu, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşan sistemin cinsiyetçi ve ayrımcı bir yapıya dönüştüğünü belirterek, “Zorunlu eğitim çağındaki 612 bin 814 çocuk eğitim dışında kalmıştır. Bu çocukların eğitimden yoksun kalması, çocuk işçiliği ve erken yaşta evlilik gibi olumsuz sonuçlar doğuruyor” ifadelerini kullandı.
25 Kasım Etkinlik Takvimi
Platform, 25 Kasım’a kadar sürecek etkinlikleri de kamuoyuyla paylaştı:
- 18 Kasım 2024, 13.30: Güllük PTT önünde mahpus kadınlara kart gönderme etkinliği.
- 19 Kasım 2024, 12.30: Dr. Aynur Dağdemir anısına Tabip Odası önünde basın açıklaması.
- 23 Kasım 2024, 14.00: AKS’de “Yoksulluk ve Eşitsizlik” paneli.
- 24 Kasım 2024, 14.00: Aydın Kanza’dan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş.
- 25 Kasım 2024, 16.00: Kışlahan önünde “Kadınlar Konuşuyor” etkinliği.
- 25 Kasım 2024, 18.00: Attalos Meydanı’nda basın açıklaması.
“Yaşasın Kadın Dayanışması!”
Açıklama, “Kadınların haklarına, yaşamlarına ve hayallerine sahip çıkmak için dayanışmayı ve mücadeleyi büyütüyoruz. Tüm kadınları etkinliklere katılmaya davet ediyoruz” sözleriyle sona erdi.