Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Genel Antalya Kaburga Dolması nasıl yapılır? Laba tarifi

Antalya Kaburga Dolması nasıl yapılır? Laba tarifi

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalya Kaburga Dolması nasıl yapılır? Laba tarifi
KAYNAK: Haber Merkezi

Antalya mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olan Kaburga Dolması, diğer adıyla Laba, zengin malzemeleri ve eşsiz aromasıyla özel günlerin baş tacıdır. Hem lezzeti hem de hazırlık aşamalarıyla dikkat çeken bu yemek, geleneksel sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Kaburga Dolması (Laba) Tarifi (8 Kişilik)

Kaburga Dolması (Laba) Malzemeleri 

  • 1 parça koyun veya keçi kaburgası (karın boşluğuna isabet eden yarı kısmı)
  • 1 su bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ

Harç Malzemeleri

  • 500 g karaciğer
  • 1 adet böbrek
  • 500 g kıyma
  • 2 su bardağı pirinç (sıcak suda bekletilmiş)
  • 1 adet soğan
  • 1 kahve fincanı çam fıstığı (küher)
  • 1 kahve fincanı kuş üzümü
  • 1 çay bardağı kavrulmuş badem
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • ½ demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı tuz

Kaburga Dolması Nasıl Yapılır?

Kaburga Dolması, Antalya’nın geleneksel mutfağında önemli bir yere sahiptir. Özel günlerde ve davetlerde tercih edilen bu yemek, zengin içeriğiyle dikkat çeker.

Harç Hazırlama

Soğan ve Etlerin Kavrulması: Soğanı ince ince doğrayın. Tencereye koyup orta ateşte karıştırarak sararıncaya kadar kavurun.

Diğer Malzemelerin Eklenmesi: Kavrulmuş soğanlara zar şeklinde doğranmış böbrek, ciğer ve kıymayı ekleyin. Karıştırarak renkleri dönene kadar kavurun. Yıkanmış ve sıcak suda bekletilmiş pirinç, fıstık ve üzümleri ekleyin.

Harca Baharat ve Yeşillik Katılması: Tüm malzemeyi 5 dakika kavurduktan sonra tuz, ince kıyılmış maydanoz ve karabiberi ekleyip harcı hazırlayın.

Dolmanın Hazırlanması 

Kaburganın Hazırlanması: Kaburgayı karın tarafının uç kısmından başlayarak, kemik boyu uzunluğu ağız olacak şekilde torba gibi açın.

Harç Doldurma: Hazırladığınız harcı çok fazla bastırmadan, kaburgaya doldurun. Açık olan kısımlarını iğne iplikle dikin. Pişerken patlamaması için kaburga etlerine 5-6 kez bıçak veya şiş saplayın.

Pişirme

Kızartma: Kaburga dolmasını alacak büyüklükteki bir tencereye zeytinyağı veya sıvı yağ koyun ve orta ateşte yakmadan kızdırın. Kızgın yağda önce bir yüzünü sonra diğer yüzünü nar gibi kızartın.

Su Ekleme ve Pişirme: Tencereye, kaburganın yarı seviyesine gelecek kadar su doldurun. 3-5 dakika kaynattıktan sonra ocağın altını kısın. Tencerenin kapağı kapalı şekilde yaklaşık 2,5-3 saat pişirin.

Pilavın Hazırlanması: Kaburga dolması pişmeye yakın, kalan harçla pilav hazırlayın. Bunun için artan harç miktarı kadar suyu kaynatın. Harcı kaynayan suya katın. Birkaç taşım kaynatmadan sonra ocağın altını kısın. Pilavı tencerenin kapağı kapalı şekilde demleyin.

Servis

Pişmiş kaburga dolmasını büyük bir servis tepsisine çıkarın. Yanına demlenmiş pilavı koyun. Sıcak olarak sofraya sunun. 

Not: Geleneksel sunumuyla bu özel yemek, günümüzde daha modern bir şekilde servis edilse de ortaklaşa yeme alışkanlığı hala bazı bölgelerde devam etmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hamas'tan Siyasi Büro Başkanı Açıklaması

Hamas'tan Siyasi Büro Başkanı Açıklaması