Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD), olağan kahvaltılı toplantısında Topkapı Üniversitesi Rektörü, Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin’i konuk etti. Khan Hotel’de düzenlenen toplantıya, Antalya iş dünyasından önemli isimler katıldı. Antalya Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Ercan Yavaş, Kemer Turizmci ve İş İnsanları Derneği Başkanı Rıza Sönmez, Akdeniz Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Ali Olgu Ceylan, Elmalı eski belediye başkanı Ümit Öztekin ve Antalya İş İnsanları Meclisi Başkanı Mustafa Çilingiroğlu gibi isimler toplantıda yer aldı.
YÖRSİAD Başkanı Oral: “2025’te Birlikte Güzel Günler Göreceğiz”
Toplantının açılışında konuşan YÖRSİAD Başkanı Avukat Mustafa Alper Oral, Prof. Dr. Emre Alkin’e katılımı için teşekkür ederek, “Değerli hocamızla ilk konuşmamızda, ‘…yörükler çağırıyorsa ve yörükler varsa kesinlikle söz veriyorum geleceğim…’ demişti. Hocamız çok kısa sürede sözünü tuttu. 2024 yılında birçok etkinlikte birlikteydik, 2025’te de birlikte çok güzel anılar biriktireceğimize inanıyorum. Bugün burada gördüğüm coşkulu kalabalık da bunun bir yansıması” dedi. Oral, olağan toplantılarda genellikle ekonomiye dair kısa değerlendirmeler yaptığını ancak Prof. Dr. Emre Alkin gibi bir ekonomistin bulunduğu bir ortamda konuşmanın hadsizlik olacağını düşündüğünü belirterek sözü Alkin’e bıraktı.
Prof. Dr. Emre Alkin’den Yatırım Tavsiyesi: %70’e %30 Oranı
Toplantıda detaylı bir sunum yapan Prof. Dr. Emre Alkin, yatırımda tüm sermayenin tek bir alana yönlendirilmesinin yanlış olduğunu belirtti ve yatırım dağılımında %70’e - %30 oranının gözetilmesi gerektiğini vurguladı. Dünya ekonomisine dair güncel verileri paylaşan Alkin, Japonya’nın kamu borçlarının milli gelire oranının %256 olduğunu, 2050 yılına kadar büyük ekonomilere sahip ülkelerde bu oranın %441’e ulaşmasının beklendiğini belirtti. 33 ülkede 23 bin 721 kişiyle yapılan bir araştırmanın sonuçlarını paylaşarak, insanların en büyük küresel sorunu olarak iklim değişikliğini gördüğünü, ikinci sırada gelecekte geçim zorluğunun, üçüncü sırada ise yapay zekanın işlerini ellerinden alma korkusunun yer aldığını söyledi. Alkin, ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’un Kanada, Meksika ve Çin’e getireceği ek gümrük vergilerinin ekonomik sonuçlar doğuracağını, ayrıca dünyada petrole yatırım yapan iki ülkenin yalnızca ABD ve Türkiye olduğunu belirtti.
Türkiye’nin Kalkınması Antalya’dan Başlayacak
Türkiye’nin kalkınmasının Antalya’dan başlayacağını vurgulayan Prof. Dr. Emre Alkin, “Bence Antalya bunun farkına varmalı. Çünkü gerçekten önemli bir şey. Ancak kırsal nüfus azalıyor ve tarımla ilgili sıkıntılar ortaya çıkıyor.” Alkin, dünyanın en değerli şirketlerinin artık bankalar veya petrol devleri olmadığını, teknoloji ve dijital platformların ön planda olduğunu belirterek, “Antalya’dan milyar dolarlık işler yapan şirketler çıkarmak önemli. Artık bir avuç insanla çok büyük işler yapma ihtimalimiz var. Teknoloji devinimi değişiyor” ifadelerini kullandı. Amerika’da büyük kriz sonrası şirketlerin gelirlerinin büyük kısmını üst yönetimlere aktardığını belirten Alkin, sahadaki çalışanların maaşlarının artırılması durumunda ciroların da yükseleceğini vurgulayarak, “Siz sahadaki çalışanların gelirlerini artırın, cirolar da artacaktır. Yukarıdaki ekip saltanat yaşarken, aşağıdaki ekip isyanda” şeklinde konuştu.
Türkiye Ekonomisi İçin İki Senaryo
Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye ekonomisi için iki farklı senaryonun söz konusu olduğunu belirtti:
1. Düşük büyüme ve düşemeyen enflasyon senaryosu:
- Büyüme krizi
- Yüksek işsizlik
- Borç krizi
2. Ilımlı büyüme senaryosu:
- Yüksek enflasyon
- Fiyat dalgalanmaları
- İşsizlik ve borç problemleri
Alkin, mart ve nisan aylarından sonra kredi olanaklarının talebi artıracağını, konut piyasasını hareketlendirecek kısa vadeli bir plan üzerinde çalışıldığını belirterek şunları söyledi:
“Enflasyon düşecek mi? Dünyada gıda fiyatları yatay seyrediyor ama Türkiye’de olağanüstü artış var. Asgari ücret içinde gıdanın payı %63’e yükseldi. Sorunu çözemiyoruz.” Alkin, Türkiye ekonomisinin yıl sonunda %3,5 - %4 büyümesini beklediğini de sözlerine ekledi.