Antalya'nın ünlü lezzetlerinden biri olan Gazel Böreği, evde kolayca hazırlayabileceğiniz bir tarif. İşte Gazel Böreği’nin malzemeleri ve adım adım yapılış rehberi.
Antalya Gazel Böreği Tarifi
Gazel Böreği Malzemeleri
Ana Malzemeler
- 12 adet hazır baklavalık yufka
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 kahve fincanı susam
Harç Malzemeleri
- 400 gram kıyma
- 3 adet soğan
- 3 adet patates (haşlanmış)
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı tuz
Gazel Böreği Nasıl Yapılır?
Harç Hazırlama
Soğanları diş diş veya piyaz şeklinde doğrayın. Az su ilavesi ile kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin ve üzerine kıymayı ekleyin.
Kıymayı da soğanlarla birlikte ara ara karıştırarak, suyunu çektikçe az su ekleyerek macun kıvamına gelene kadar pişirin.
Kıymalı karışıma yeni haşlanmış ve kabukları soyulmuş patatesleri ekleyin. Patatesleri çatalla pütür kalmayacak şekilde ezip karışıma yedirin. Tuz, tarçın, ve karabiber ekleyin ve tüm malzemeyi iyice karıştırın.
Böreği Hazırlama
Altı adet baklavalık yufkayı, aralarına zeytinyağı sürerek, yağlanmış fırın kabına üst üste dizin. Üzerine hazırladığınız harcı koyup yaydırın.
Harcın üzerini, araları yağlanmış diğer 6 adet baklavalık yufka ile kapatın. Böreği porsiyonluk kareler şeklinde kesin.
Üzerini fırça ile yağladıktan sonra susam serpin ve fırın kabını önceden 180°C’de kızdırılmış fırına verin.
Yaklaşık 30-35 dakika sonra böreğin üstü kızardığında fırından alın. Ilıyınca servis tabağına çıkarıp sıcak olarak servis yapın.
Öneriler
Hazır baklavalık yufka yerine kendi açtığınız baklavalık yufkayı da kullanabilirsiniz. Yufka açma yöntemi için Elmalı Baklava tarifine göz atabilirsiniz.
Böreği rulo şeklinde de hazırlayabilirsiniz. Yufkayı düz bir zemine koyup yağladıktan sonra ikiye katlayın, alt kısma 3-5 kaşık harç koyup yaydırın ve rulo yapın. Bu ruloyu yağlanmış fırın kabına yerleştirin. Diğer yufkalarla aynı işlemleri tekrarlayın. Ruloları porsiyonluk uzunlukta kesip yağladıktan sonra fırınlayın.
Gazel Böreği’ni tavuklu olarak da hazırlayabilirsiniz. Bunun için yağda bol soğan kavurun. Haşlanmış ve didiklenmiş tavuk etlerini, tuz ve karabiberi soğanlara ekleyip karıştırın. Bir bütün tavuk için 4 adet soğan yeterlidir.
Zeytinyağı yerine tereyağı kullanabilirsiniz.