Antalya'nın İbradı ilçesi Ormana Mahallesi, Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatı tarafından 2024 yılı 'En İyi Turizm Köyü' seçilmişti. Antalya gastronomisinin öne çıkarılması için çalışma başlatan Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özen ile Yönetim Kurulu üyeleri, Ormana Köyü'nde incelemelerde bulundu.
Ormana Köyü'nde Tolga Özgüven'in hazırlamış olduğu yöresel yemeklerden tadan Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği yönetim kurulu üyeleri, düğmeli evleri ve Altınbeşik Mağarası'nı da ziyaret etti.
Bölgenin Yöresel Yemekleri Tanıtıldı
Ormana'da düğmeli evlerden oluşan butik otellerde turizm işletmeciliği yapan Tolga Özgüven, "Onlara bölgemizin, Ormana'mızın, İbradı'mızın ve Akseki'mizin yöresel lezzetlerini tanıtmaya, göstermeye ve tattırmaya çalıştık. Nitekim yöresel yemeklerimizin bazı örnekleri olan dağda taş erikten toplanarak yapılan özel bir tarhana çorbası, kuzugöbeği mantarından yapılma özel yemek, bölgemizin dağlarında toplanan çiriş otu, yöresel peynirlerden yapılan pide ve güzel bir keçi eti sunumu yaptık." açıklamasında bulundu.
"Ormana Yemekleri ve Ürünleri Çok Değerli"
Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özen de şunları söyledi:
"Antalya'da her bölgenin kendine özgü farklı lezzetleri, farklı ürünleri var. Bizim bunları keşfedip toplulukla yerli ve yabancı turistlerle paylaşmamız ve onların buralara gelmesi için bizim rehber olmamız gerekiyor. Bu anlamda Ormana'da bulunan yemekler ve ürünler çok değerli."
Antalya'nın Gastronomi Destinasyonu Olması İçin Gerekli Stratejiler Raporu Hazırlandı
"Baktığınız zaman Antalya'da turizm kum, deniz, güneş turizminin arasında sıkışmış durumdaydı. Halbuki Antalya'nın çok değerli gastronomik lezzetleri tatları var. Bunları ne yapabiliriz, bunları nasıl duyurabiliriz ve hatta Antalya'yı bir gastronomi destinasyonu haline nasıl getirebiliriz bunun için kafa yorduk. Bunun için büyük bir çalıştay yaptık. Şehir dışından, şehrin önde gelenlerinden, sektörün Türkiye'de önde gelenleriyle birlikte bundan iki yıl önce 'Antalya'nın Gastronomi Destinasyonu Olması İçin Gerekli Stratejiler Çalıştayı' gerçekleştirdik. Bu çalıştayın sonunda Antalya'nın Gastronomi Destinasyonu Olması İçin Gerekli Stratejiler konulu bir rapor hazırladık. Biz bu raporu gerek yeni seçilen belediye başkanlarına, bundan birkaç ay önce ise Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'a bizzat takdim ettik. Bu raporda Antalya'nın gastronomi destinasyonu olması için izlenecek stratejiden ortak akılla çıkmış rapor halinde kendilerine iletildi."
"Antalya Gastoronomi Açısından Çok Zengin"
"Gastronomi alanında da dışardan baktığınızda şu an itibarıyla sanılıyor ki Antalya'da şiş köfte, piyaz ve kabak tatlısından ibarettir. Halbuki Antalya gastoronomi açısından çok zengin ve keşfedilmeye ihtiyacı olan durumdadır. Tabi ki destinasyon olması için birçok farklı yapılması gerekenler var. Ama, öncelikle farklı bölgelerimizdeki lezzetlerin değerlerin bir haritasının ve envanterinin ortaya çıkartılması bunların tanıtım stratejilerini de masaya yatırıp bu ev ödevine bir tek biz yatırımcılar işletmeciler değil, şehrin yöneticilerinin de, hatta konuyla ilgili bakanlıkların da hep bir elden masaya yatırıp omuz vermesi gerekmektedir. Bizler küçük bir derneğiz. Her birimiz işletmelerden oluşmaktayız. Ancak bizlerin kendimize biçtiği görev şehrin ve ülkenin bu anlamdaki dinamiklerini tetiklemektir. Bizler bunun için yola çıkmış durumdayız."
Turizm Köyü Ormana Gastronomik Açıdan da Öne Çıkacak
"Ormana'nın Gastronomik açıdan da apayrı lezzetleri var. Kuzugöbeği mantarı, taş eriğinden yapılmış ekşisini alan ekşi tarhana, bölgenin doğasında yetişen keçi tandır, yöreye ait peynir çeşitleri, Holuşka, çavuş üzümü yaprağından sarma, yöresel keçi peynirli pide, elde kesilen erişte, Toros Dağlarından toplanan çiriş otu kavurma gibi apayrı lezzetleri var."
Hedef Antalya Gastronomi Haritası Oluşturmak
"Antalya'nın Elmalı ilçesinde başka bir doğa, başka bir lezzet, başka bir ürün, o üründen oluşan başka bir lezzet var iken, Gündoğmuş'ta farklı, Akseki'de farklı, Ormana'da daha da farklı. Antalya'nın doğusundan batısına bunu bir harita içerisinde işleyip Antalya'ya gelen turistleri batıdan başlayıp doğu ilçelerini kapsayacak bir haftalık turları hayata geçirmek hedeflerimizden bir tanesidir."