Antalya Doğal Yaşam Parkı'nda klinik hizmetler yaralı hayvanlara şifa dağıtıyor. 2024 yılında merkezde 1171 hayvan tedavi edildi, 802'si yeniden doğal ortamlarına salındı.
Nesli Tehlike Altındaki Yılan Kartalı Tedavi Görüyor
Antalya Doğal Yaşam Parkı Müdürü Aygül Arsun, kişiler ya da yetkili kurumlar tarafından getirilen yabani hayvanların da klinikte tedavi edildiğini belirtti.
Tedavileri devam eden hayvanların daha çok zehirlenme, elektrik telinden akıma kapılma ya da vurulma gibi nedenlerle tedavi altına alındıklarını ifade eden Aygül Arsun, kliniğe getirilen türler arasında kartal, şahin, atmaca, doğan, yalıçapkını ve balıkçıl kuşlarının bulunduğunu kaydetti. Ender görülen ve nesli tükenme tehlikesi altındaki yaralı yılan kartalının tedavisinin sürdüğünü de sözlerine ekleyen Arsun, 5 Ocak 2025'te Burdur bölgesinde dağlık alanda, ayağı kırık ve halsiz halde bulunan yılan kartalının rehabilitasyon süreci hakkında bilgi verdi: "Bacağında ciddi bir kırık var. Tamamen his kaybı var diğer uzvunda. İyileştirmeye çalışacağız, belki de ampütasyona gidecek. Bu nedenle doğaya belki tekrar dönemeyecek."
Kaçak Hayvanların Sağlığı da Onlara Emanet
Doğa Koruma Milli Parklar ekipleri tarafından yasa dışı hayvan ticaretiyle mücadele kapsamında el konulan hayvanların da tedavi ve rehabilitasyonunun yapıldığını da sözlerine ekleyen Aygül Arsun, “Bu türler en çok primat gruplarından yeşil maymun, süs maymunu, babun olabiliyor. Yavruları veya erişkinleri yakalanabiliyor. Geçen aydan bu yana iki maymun ele geçirildi. Bunlardan biri evde, diğeri ise otogarda ele geçirildi. Ayrıca geçen sene 3 sürüngen, değişik türlerde yılan ele geçirildi ve bahçemize emanet edildi" şeklinde konuştu.