Antalya Büyükşehir Belediyesi, güneş enerji santralleri (GES) ile çevre dostu enerji üretimi sağlarken, yıllık 42 milyon TL’lik tasarrufla bütçeye katkıda bulunuyor. GES’ler sayesinde yılda 4 bin 750 ton karbon salınımı engelleniyor.
Antalya ASAT GES Projeleri ile Enerji Tasarrufu Sağlıyor
Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, içme suyu ve atık su arıtma hizmetlerinde ihtiyaç duyulan yüksek miktardaki enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla güneş enerjisi santralleri kurarak enerji maliyetlerini düşürüyor. GES projeleri sayesinde, temiz enerji elde edilerek çevre kirliliği en aza indiriliyor ve sera gazı emisyonu azaltılıyor.
ASAT Genel Müdür Yardımcısı Ümit Daban, yapılan yatırımlarla ilgili şunları söyledi:
“İçme suyu üretimi ve atık suyun arıtılması için yüksek miktarda elektrik enerjisine ihtiyaç duyuyoruz. Elektrik maliyetlerindeki artış nedeniyle, Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek’in öncülüğünde enerji maliyetlerini azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldik. ASAT artık enerjisini güneşten alıyor.”
GES Projeleri Antalya’nın Geleceğine Katkı Sağlıyor
Antalya’da yenilenebilir enerji kullanımını artırmak adına gerçekleştirilen projeler kapsamında şu ana kadar üç önemli GES tesisi kurulduğu açıklandı. Korkuteli Bozova Mahallesi'nde 54 dönümlük alanda 5 megawatt gücünde GES tesisi kuruldu. ASAT Lara Merkezi Arıtma Tesisi'nde 1 MWe kapasiteli çatı GES devreye alındı. ASAT Hizmet Binası’nda kurulumu devam eden GES ise yakında faaliyete geçecek. Bu projelerle yıllık 10 milyon kilovat saat (kWh) elektrik üretimi sağlanarak 42 milyon TL tasarruf edildi. Yaklaşık 200 milyon TL yatırım maliyetine sahip bu projeler sayesinde, fosil yakıt tüketimi azalırken, karbon salınımı önlenerek çevreye önemli katkılar sunuluyor.
GES ile Temiz Enerji ve Çevre Koruma
ASAT’ın yürüttüğü güneş enerjisi projeleri ile yıllık 4 bin 750 ton karbon emisyonu engelleniyor. Bu oran, 3 bin 300 konutun yıllık elektrik tüketimine eşdeğer bir tasarruf anlamına geliyor. ASAT Hizmet Binası üzerine kurulan yeni GES ile yılda 500 bin kWh elektrik üretimi hedeflenirken, bu sayede 220 ton karbon emisyonunun önüne geçilecek. Daban, “Yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığımız yatırımlar sayesinde Antalya’nın doğasını koruyor ve iklim değişikliği ile mücadelede önemli adımlar atıyoruz” dedi.