Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, coğrafi işaretli ürünlerin büyük çoğunluğunun gastronomi ile ilgili olduğunu belirtti ve zengin mutfak kültürümüzün, özellikle turizm sektörü başta olmak üzere ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurguladı.
Türk Mutfağı Haftası Kutlamaları
Çandır, 21-27 Mayıs tarihlerinin Türk Mutfağı Haftası olarak kutlandığını hatırlatarak, bu yılki ana tema olan “Sürdürülebilir Türk Mutfağı: Sağlıklı, Geleneksel, Atıksız” kapsamında, Anadolu mutfağının zenginliklerine dikkat çekti.
Gastronomi Turizminin Ekonomik Katkısı
Çandır, gastronomi turizminin, konaklama turizmine göre %40 daha fazla katma değer sağladığını belirtti. Ayrıca, gastronomi deneyimi için Türkiye’ye gelen turistlerin harcamalarının, sadece konaklama amaçlı gelenlerin harcamalarından %50 daha fazla olduğunu ekledi.
Coğrafi İşaretlerin Önemi
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 1584 ürünün coğrafi işaret ile tescillendiğini belirten Çandır, bu ürünlerin %91’inin gastronomi ile ilgili olduğunu bildirdi. Tescilli ürünlerin %28’i yemek, %21’i tarım ürünleri, %21’i hamur işleri ve tatlılar, %21’i ise ballar, çikolatalar, peynirler ve yağlardan oluşuyor.
TOBB’un Coğrafi İşaret Çalışmaları
Çandır, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) coğrafi işaret çalışmalarına dikkat çekti ve oda borsalar tarafından tescil ettirilen ürünlerin %39’unun coğrafi işaret tescili alındığını belirtti.
YÖREX Fuarı’nın Katkısı
Çandır, bu yıl 13’üncüsü 9-13 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’in, yöresel ürünlerin tescili ve ekonomiye kazandırılmasında önemli bir rol oynadığını vurguladı.