CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Antalya Korkuteli’nde kontrolsüz şekilde dökülen ASAT’ın arıtma çamurlarıyla ilgili önlem alınmamasını eleştirdi, “Antalya halkı, bu duyarsızlığı unutmayacak” dedi.

 

            CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Antalya Korkuteli’nde kontrolsüz şekilde dökülen ASAT’ın arıtma çamurlarıyla ilgili önlem alınmamasını eleştirerek, yeni bir önerge verdi. Budak, “Antalya Büyükşehir Belediyesi Su ve Atıksu İdaresi, ihale alıp iş yapmayan firmaları savunacağına Antalya’nın doğasını korumalı.  Doğaya saçılan zehir konusunda Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT’ın yetkisi yoksa, yetkilileri uyarmaya da mı yetkileri yok? Kaldı ki yetkileri var. Antalya halkı, bu duyarsızlığı unutmayacak” dedi.

            CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Su ve Atıksu İdaresi’nin arıtma çamurlarının, Korkuteli Güzle Köyü Kargıboğazı mevkiinde doğrudan toprağa döküldüğünü ve  gömüldüğünü, şikayetlere rağmen hiçbir önlem alınmadığını belirtti.  Söz konusu bölgede ASAT’ın Temmuz-Aralık 2016 döneminde hangi firmalara arıtma çamuru teslimi yaptığı ve teslim edilen çamur miktarı konusunda bilgi isteyen Budak, “Söz konusu alanda atık depolama, bertaraf ya da geri kazanımı işlemlerinin mevzuata uygun yapılmadığı yönünde Bakanlığınıza şikayet gelmiş midir? Bu şikayetlerle ilgili hangi işlemler yürütülmüş ve ne sonuç alınmıştır? Antalya’da 17-18 Ekim 2016 günlerinde bölgede mevzuata aykırı toprağa atık çamuru dökümü yapıldığına ilişkin basına yansıyan haberlerden sonra bir inceleme ya da soruşturma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise gerekçesi nedir?” diye sordu.

İHALE ALIP İŞ YAPMAYAN FİRMALAR

            ASAT’ın ihalesini kazanan firmaların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın lisanslı firmalar listesinde bulunmadığına dikkat çeken Budak, “ASAT’ın açıklamasına göre; ihaleyi alan Larmo ve Mistalya, bertaraf işini belgesi olan diğer firmalara yaptırmış. Yani lisansı olmayan firmalar ihaleyi alıyor, işi lisanslı firmalara yaptırıyor. ASAT neden bu işi doğrudan lisanslı firmalara yaptırmıyor? Birilerinin iş yapmadan para kazanmasına neden izin veriliyor? Bunu rekabet ile açıklamak akla, mantığa ve hukuka aykırıdır. 2017’de arıtma çamuru bertaraf işini yapacak firmaların çevre izin belgelerinin tarihi, numarası gibi bilgileri tüm ayrıntılarıyla açıklayan ASAT, ihale alıp iş yapmayan Larmo ve Mistalya’nın lisans numaralarını da ne kadar komisyon aldıklarını da Antalya halkına açıklasın. Açıklasın ki, Antalya halkı, vergilerinin yerinde ve verimli kullanılıp kullanılmadığını öğrenebilsin” dedi.

DUYARSIZLIK NE KADAR SÜRECEK

            İhale süreciyle birlikte, konunun çevre tahribatı boyutunun da büyük önem taşıdığını kaydeden Budak, şöyle devam etti:

            “Ben aslında konuyu, çevre tahribatı boyutuyla gündeme getirdim. Çünkü yerinde gördük ki, ASAT’ın arıtma çamurları kontrolsüz bir şekilde doğaya saçılıyor, toprağa gömülüyor. Zehir toprağa, suya karışıyor. Bu konuda önlem alınması gerekliliğini gündeme getirdim. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT,  Antalya’nın zehirlenmesi karşısında ‘yetkimiz yok’ açıklaması yaptı. Kanun, çevrenin, sağlığın korunması konusunda yetki ve sorumluluk veriyor. Ama dert edinen yok. Bölgede kontrolsüz döküm yapılıyor, ASAT da hala ‘yetkimiz yok’ diyor. ‘Görmedim, duymadım, bilmiyorum’ zihniyetinde ısrar ediyorlar. Doğa, Antalya zehirlenirken, yetki bulamayanlara sormak isterim. Yetkiniz yoksa, yetkilileri uyarmaya da mı yetkiniz yok? Neden önlem alınmasını sağlamadınız? Neden sorumluların cezalandırılmasını sağlamadınız? Antalya halkı bu duyarsızlığı unutmayacak ve hesabını soracaktır.” (Haber Merkezi)

 

Editör: TE Bilisim