Arda Kır / Akdeniz Gerçek

Bugün saat 12.00’de başlayan oturma eylemi yarın 12.00’de sona erecek; eylemin ardından da avukata şiddetin önlenmesi için basın açıklaması yapılacak. Antalya Baro Başkanı Hüseyin Geçilmez, “Mesleğimizi yapamaz hale geldik” dedi.

Antalya Baro Başkanı Hüseyin Geçilmez, avukatların ekonomik sorunlarının gittikçe arttığını ve bu yönde herhangi bir düzenleme yapılmadığını aktararak 1 günlük oturma eylemine başladı. Antalya Adliyesi önünde bugün saat 12.00’de başlayan oturma eylemi yarın 12.00’de sona erecek. Avukatların ekonomik sıkıntısına dikkat çekmek için mücadele ettiklerini dile getiren Antalya Baro Başkanı Hüseyin Geçilmez, “Avukatların çok büyük ekonomik problemleri var. Meslektaşlarımızın birçoğu ofislerinin giderlerini karşılayamayacak, SGK primlerini ödeyemeyecek duruma geldi. Meslektaşlarımız alacaklarını tahsil edemiyorlar. Adli yardım ücretleri yaklaşık 1.5 yıldır ödenmiyor. Enflasyon karşısında paranın değersizleştiği de göz önüne alınırsa çok büyük bir mağduriyet yaşıyorlar. Aynı zamanda CMK ücretlerini de ödeyemiyorlar. Biz CMK ücretlerinin arttırılmasını talep ediyoruz. CMK’da KDV muafiyeti talep ediyoruz. Adliyenin çevresinde arzuhalciler ve hasar kayıtçılar var. Bunlar bizim iş alanlarımıza müdahale ediyor. Bunları şikayet ediyoruz, savcılığa başvuruyoruz ama herhangi bir şey olmuyor. Bununla ilgili yasal düzenleme ve aktif mücadele istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİK SORUNLAR İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Avukatlık mesleğinin iş alanlarının daraltıldığını aktaran Başkan Hüseyin Geçilmez, “Mesleğimizin iş alanları daraltıldı. Arabuluculuk, uzlaştırma gibi uygulamalar ortaya çıktı. Biz avukatların iş alanlarının genişletilmesini istiyoruz. Şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğu tam olarak denetlenmiyor. Rakamlar çok düşük kaldı, o rakamların aynı zamanda limited şirketlere uygulanmasını istiyoruz. Hukuk sigortası uzun zamandır konuşuluyor. Hukuk sigortası hem vatandaşın adalete ulaşmasını sağlamak hem de avukatlara iş alanı sağlama imkanı mevcut. Son olarak CMK görevlendirmesi alan avukatlara vekalet ücreti çıkmamaya başladı. Son yasal düzenlemede bu gerçekleşti. Bu olumlu bir adımdı ama avukatların yaşadığı olumsuzluklar çok daha fazla. Genel anlamda çok ciddi ekonomik problemler ile karşı karşıyayız. Stajyer avukatlar çok zor durumda, stajyerler avukat olmaktan korkuyorlar. Biz bu çekincenin ortadan kalkacağı insanların Hukuk Fakültesi’nden mezun olduklarında ‘ne yapacağım nasıl geçineceğim’ dememesini istiyoruz. Mücadelemiz de bu yönde. 1 gün boyunca burada oturacağım. Taleplerimizin karşılık bulmasını istiyoruz” diye konuştu.

“ŞİDDET SON BULMALI”

Türkiye’de son yıllarda artan şiddet olaylarına geçtiğimiz gün bir yenisi daha eklendi. Avukata karşı uygulanan şiddet olaylarının son örneği ise Bodrum’da gerçekleşti. Denizli Barosu eski Başkanı Mehmet Erdal Çam’ın Bodrum’da öldürülmesi sonrası Barolar ayağa kalktı. Antalya Barosu ise konuyla ilgili basın açıklaması yapacak. Başkan Geçilmez, “Bir baro başkanımız mesleki faaliyetini yürütürken öldürüldü. Bu şiddet olaylarının son bulması için mücadelemize devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Editör: Tuğçe Çam