Arda KIR/ÖZEL HABER
Yeni Liman Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Cemal Talas, “İl Tarım Müdürlüğü bize burayı teslim etmesi için 15 günlük bir süre verdi ama bu usulsüz bir durum. Yargısız infaz yapılıyor. Bize savunma hakkı verilmiyor. Eski İl Tarım Müdürü Gökhan Karaca, verdiği demeçte burada, ‘1 milyon küsur borcu var’ diyor. Bizim şu an bir borcumuz yok. Borçlar ödendi. Şu an iki kooperatifin herhangi bir burcu bulunmuyor. Borcu bulunmadığı gibi devlete şu an 3 milyon TL’nin üzerinde vergi kazandırdık. Son bir yıl içerisinde devlete 3 milyon TL’den daha fazla vergi geliri kazandırdık. Bunun da göz ardı edilmemesi lazım. İl Tarım Müdürü’nün söylediği söylemler 2021 yılı öncesine dayanıyor. 2021 yılı öncesinde pandemi vardı. Pandemi döneminde hiçbir şekilde devlet ‘Bu iki kooperatife, ne yapıyorsunuz, sıkıntınız var mı?’ diye sormadı. İnsanlar çalışamadı. Teknelerini bağlayan balıkçılar para vermiş mi vermemiş mi? diye soruluyor. Biz bunun cevabını vermek istiyoruz. İnsanlar pandemi döneminde eve hapsoldular, teknelerini kullanamadılar, çalışamadılar, Liman’a bağlama parası ödemeyi bırakın kendilerine bakacak durumları yoktu. Balıkçılar, özel tekneler pandemi döneminde kazanamadığı için ücretlerini ödeyemedi” dedi.
“YASAL HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ”
Başkan Cemal Talas, “Antalya Balıkçı Barınağı olarak inşa edildi ama burası Antalya bölgesindeki tüm balıkçı, özel, kamu tekne ve gemileri barınsın diye yapılmış bir liman. Tüm deniz vasıtalarına hizmet etmesi için yapılmıştır. Türkiye’de ki tüm limanlar ‘Balıkçı barınağı’ diye başlar ve Anayasa’ya göre Balıkçı Kooperatiflerine ilk 10 yıl verilmesi gerekir. 10 Yıl sonra da hiçbir balıkçı kooperatifinde burası kalmaz. Devlet içerisindeki birileri muhakkak limanı birilerine vermek için o kooperatifi ekarte eder. Bunun örnekleri var. Şu an yat marinaları balıkçı barınağından devşirmedir. Gökhan Karaca, ‘Burayı kooperatifler işletir’ diyor tamam bunda sorun yok. Burayı kooperatifler alır ama biz ekarte ediliyoruz. Devlet bizi bu ihaleye sokmayacak soksa bile burayı herhangi bir balıkçı kooperatifinin almasına imkan yok. İhaledeki şartları fiyatları karşılayabilecek bir balıkçı kooperatifi yok. Buraya girecek olan kişi veya şirket üst birlik değil su ürünleri birliği girebilir. Bunlar kooperatif değil birliktir. Şirketler birleşerek birlik oluşturur. Kooperatif gibi birlikler vardır bunlar araştırılırsa bulunur. Burayı alacak yegane kişiler onlardır. Kooperatif görünümlü şirketler alacak. Ben 40 senelik balıkçıyım. 40 Senedir tüm balıkçı barınaklarının kaderi böyle oldu. Yasal süreçte de bizim hakkımız bekliyor. 15 gün içerisinde orayı bize teslim edin yazısı gönderildi. Yasaya uygun olarak Konyaaltı Kaymakamlığı 15 günlük bir süre tanır. 15 Gün içerisinde burayı boşaltmazsanız, kolluk kuvveti ile geliyorum der. Biz de o yazıya itiraz ederiz ve yürütmeyi durdurma kararı alırız. O yazı bize hala gelmiş değil. Biz o yazıyı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“İL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN SUİSTİMALİ VAR”
Cemal Talas, “Geçtiğimiz gün Tarım ve Orman Bakanlığı kooperatifimiz adına bir suç duyurusunda bulundu. Sebebi ise 15 maddelik idari tanzim maddelerini tamamlayıp bakanlığa ya da il müdürlüğüne teslim edilmemesiymiş. Biz bu 15 maddelik idari tanzim maddelerini tamamlayarak 6 Haziran tarihinde İl Müdürlüğü’ne teslim ettik ama bizim teslim ettiğimiz raporlar hala bakanlığa ulaşmadığı için ‘Raporları teslim etmediniz’ diyerek bizim hakkımızda suç duyurusunda bulunmuşlar. Biz gidip ifademizi verdik. Bundan sonraki süreçte bakanlık nasıl bir karar verecek onu göreceğiz. Bu raporlar zamanında bakanlığa ulaşsaydı olay bu kadar büyümezdi. İl Müdürlüğü’nün burada bir suiistimali var. Raporları gönderdiğimiz halde bakanlığa ulaşmadığı için suç duyurusunda bulundular” dedi.