Antalya’daki salon sporlarının gelişmesinden büyük katkısı olan Atatürk Kapalı Spor Salonu’nun yıkılması sosyal medyayı ayağa kaldırdı. Antalyalı eski basketbolcu ve karikatürist Hakkı Hakan Kok’un sosyal medyadan yaptığı, “Kapalı spor salonumuz başarıyla yok ediliyor hayırlı olsun’ paylaşımı sonrası tepkiler çığ gibi büyüdü. Birçok Antalyalı salonun yıkılmasıyla Antalya’nın en önemli hafızasının yok edildiğini kaydetti. İşte o paylaşımlar:

DİSK/Genel-İş Genel Başkanı ve Mersin Şube Başkanı Gözaltına Alındı DİSK/Genel-İş Genel Başkanı ve Mersin Şube Başkanı Gözaltına Alındı

 

BİRHAN VAROL: Bir şehrin belleğini yıktıklarının farkında bile değiller. Kent belleği için müze yapmak için, kent belleği olan bir yapıyı yıkmak da ayrı bir ironi. Tarih affetmez.

YILDIRIM GÖRÜNMEZ: Antalya’nın bir hatırası anıları rant uğruna katledildi.

Yıkılan sadece salondan ibaret değil, hatıralarımızı da yıktılar.

SERPİL TEKETAŞ: Tarihi yok etmek için, ellerinden geleni yapıyorlar. Bunu yapan Belediye başkanın, Antalyalı olması da vahim bir durum.

ŞENGÜL AKTEPE: Çok üzüldüm... Çocukluğumuz, gençliğimizi de silip süpürüyorlar Antalya’dan ve bir sürü dernek var ayrı ayrı güya Antalya’yı seven, koruyan hiç biri bir dernek etmiyor Antalya'nın haklarını korumak için. Bence onların değil sessiz kalan Antalya'da yaşayanların ayıbı bu. Naçizane fikrim.

MURAT AKBULUT: Hey gidi günler yapıldığında girmek için çok can atardık. Hele orda oynaya bilmek için neler vermezdik. Bir gün gelir bunların hesabı sorulur elbet.

ÖMER APA: Ne yazık ki bu ilk değil şehrin hafızasına kazınmış nice yerleri yerle yeksan ettiler. Ne yazık ki hepsinin altında Menderes’in imzası var.

İLHAMİ SEZGİN ERYÜZLÜ: Gözyaşlarımla resim çektim içine girmeye yüreğim elvermedi bir zamanlar sporcu olarak girdiğim spor mabedimize

MUSTAFA GENİŞ: Rahmetli Süleyman Erol un ruhunu sızlatıyorlar Antalyalılar üzgünüm ama bu ayıp hepinizin.

EZEL HATİPOĞLU: Buna izin verenlerde ‘Antalyalıyım’ diyen belediye başkanlarını da kınıyorum. İnönü İlkokulu, Kız Meslek yıkıldı da ne oldu. İncik boncuk işini başka bir yere koyamazlar mıydı? Yazık çok yazık

NE DEDİLER?

 

Akdeniz GERÇEK’in ulaştığı Antalyalı eski basketbolcu ve karikatürist Hakkı Hakan Kok ile İnşaat Mühendisleri Odası Merkez Yönetim Kurul Üyesi Dr. Cem Oğuz, ANSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mimar Akın Akay Akıncı ve Deniz Ticaret Odası (DTO) eski başkanlarından Ahmet Erol konuyla ilgili görüşlerini açıkladı.

KOK: ESKİYİ KORUMAYI UNUTTUK

Hakkı Hakan Kok, Antalyalı sporcular için adeta mabet olan kapalı spor salonunun yıkılmasını yanlış bulduğunu söyledi. Kok, şöyle konuştu: “Dünyanın her yerinde okul olsun, hastane ya da spor salonları olsun yıkıldı mı yerlerine daha iyileri, daha modernleri yapılır. Biz de yıkıldı mı maalesef ‘kurtarılmış alan’ olarak envantere geçiyor. Antalya artı eski Antalya değil, nüfus 100 binden buçuk milyona çıktı. Biz yeni yaparken eskiyi de korumalıyız. Zira bu salonda ne zaferler kazanılmıştır, birkaç nesil gençlik burada büyümüştür. Kapalı’nın önünden geçerken o şehre olan aidiyetinizi hissedersiniz, mutlu olursunuz. Bu tip insanları motive eden çimentolardır. “

PANKARTI BARİ KALDIRSAYDINIZ!

“Şimdi oraya dünyanın en iyi müzesini de yapabilirsin bu da güzeldir ama ille de bu salonu yıkmanın bir alemi yoktur. Müzeyi Antalya’nın birçok yerine yapabilirsin. O salonu bir spor müzesi olarak da kullanabilirsin ama o ruhu yakalayamazsın. Çünkü o salonda birçok güzellik yaşandı. Biz belki o spor salonu sayesinde başıbozukluktan kurtulduk ve sporcu olduk. Belki zamanı geldiğinde çocuklarımızı buraya getirip o anılarımızı onlara anlatıp eski günlerimizi yad edecektik. Bütün bunlar yok sayıldı çok yazık oldu. Güzel şeyler yıkmadan da yapılabilir. Bu konuda kimsenin görüşüne de başvurulmadı, en azından bu sayılabilirdi. Sonuçta burası bize bir maddi gelir getiren bir yer değil, bizim bir menfaatimizi yok. Bizim ortak paydanız Antalya. Ancak bir de dalga geçer gibi salonun içinde ‘sporculara başarılar dileriz’ pankartı var. En azından onu kaldırsalardı.”

OĞUZ: ANILAR DA YIKILDI GİTTİ

İnşaat Mühendisleri Odası Merkez Yönetim Kurul Üyesi Dr. Cem Oğuz, Antalya’nın hafızası olan yerlerin tek tek yıkılmasının üzüntü verici olduğunu söyledi. Oğuz şöyle konuştu: “Işıklar Caddesindeki kapalı spor salonu bizim de içinde bulunduğumuz 70 ve 80 kuşağının çok değerli anılarının olduğu, gençliğinin büyük bir bölümünün geçtiği bir yer. Madem kent belleği yapılacaktı aynen, özgün nitelikleri korunarak yapılabilirdi. Bu şekilde hemen hemen yıkılmış durumda. Ne kadar yapılacak onu da bilmiyorum. Ama şunu söyleyeyim, anılar da bu yıkımla birlikte gitti. Dolayısıyla yanlış bir iş yapılmış. Vatan Kahvesi de bu şekilde gitti. Hızır Reis Ortaokulu, İnönü İlkokulu, Kız Meslek Lisesi bu şekilde gitti. Birer birer yok oluyorlar. Bunlar hep Antalyalının hafızasında önemsediği yapılar. Üzülüyoruz tabii ki. Halbuki bunlar ortak akılla çözülebilirdi. Aslı korunarak bir şeyler yapılabilirdi.”

AKINCI: AVM’LER Mİ KENT HAFIZASI OLACAK?

ANSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mimar Akın Akay Akıncı, Antalya’nın hafızalarının tek tek yıkıldığını ifade ederek, “Kent belleği için, kent belleğine ait Antalya’nın en önemli spor tesislerinin başında gelen kapalı spor salonunun yıkılmasını son derece ironik buluyorum. Benim esas merak ettiğim bundan 50 sene 100 sene sonra kent belleği için hangi binamızı, hangi tesisimizi göstereceğiz onu merak ediyorum. Bütün binalar yıkılıyor ve kentin hafızası tümden kayboluyor. İnönü İlkokulu yıkıldı, Kız Meslek Lisesi yıkıldı, bunlar kent hafızasıydı. Avrupa’ya gidince görüyoruz adamlar tarihin içinde yaşıyor. 100 yıllık binalara hiç dokunmuyorlar. Doğal olarak Antalya’da bu yıkılan binaların hepsinin bir hikayesi var. Kalkıp biz burada apartmanlardan bahsetmiyoruz. Bu tip kent hafızasını taşıyan binaların, mutlaka bir şekilde restore edilerek bugünlere taşınması lazım. Biz bu eleştirilerimizi şimdi yapmıyoruz daha önce İnönü İlkokulu yıkıldığı zamanda bunları gündeme getirmiştik. Artık bu gidişle yıllar sonra kent hafızası için AVM’leri göstermek zorunda kalacağız diye düşünüyorum” diye konuştu.  

EROL: MAZİSİ OLAN BİR SALONDU

Deniz Ticaret Odası (DTO) eski başkanlarından Ahmet Erol, Atatürk Spor Salonu’nun rahmetli babası Süleyman Erol’un Beden Terbiyesi İl Müdürü olduğu dönemde çok zor şartlarda yapıldığını hatırlatarak şöyle dedi: “O dönem için çok önemli bir tesisti. Antalya gibi büyük bir ilin özellikle kent merkezinde birçok spor salonuna ihtiyacı var. Tamam belki 100. Yıl bölgesinde çok büyük bir salon yapıldı ama kent merkezinde özellikle amatör kulüplerin, okulların ve o bölgede yaşayan gençlerin de kullanabileceği bir salon gerekiyordu. Acaba burayı herkesin gece-gündüz yararlanabileceği bir yer haline getirebilir miydik? Belki eski bir salondu ama mazisi çok faylaydı. Yine de elden geçirilebilir ve spora yönelik bir şekilde yaşatılabilirdi düşünüyorum. Atatürk Stadyumunun yıkılmasından sonra Atatürk Spor Salonu’nun da yıkılması beni gerçekten üzdü.” 

Editör: TE Bilisim