Anadolu mutfağının zengin ve çeşitli pilav tarifleri, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak bilinir. Her bölgenin kendine özgü tatlarıyla harmanlanmış pilavlar, hem geleneksel sofraların hem de modern mutfakların baş tacı olmaya devam ediyor. Siz de klasik pilav tariflerinden sıkıldıysanız, Anadolu'nun dört bir yanından derlediğimiz bu özel pilav tarifleriyle sofralarınızı şenlendirebilirsiniz. İşte, Kültür Portalı'ndan Anadolu'nun en sevilen ve leziz 10 pilav tarifi...

Acem Pilavı tarifi

Acem Pilavı İçin Gerekli Malzemeler:

250-300 gram kuşbaşı kuzu eti
1 kuru soğan
750 gram havuç
3 su bardağı pirinç
Karabiber, kırmızı pul biber, az miktar tarçın
Sade yağ

Havuç Ekşilemesi İçin:

500 gram rendelenmiş havuç
Sumak veya nar ekşisi
2-3 diş dövülmüş sarımsak
Tuz ve kuru nane

Acem Pilavı Nasıl Hazırlanır?

Kuşbaşı et haşlanıp kefi ve köpüğü alınır. İnce doğranmış soğan ve havuç eklenerek kavrulur. Et suyu ile pilavın suyu ayarlanır, haşlanmış pirinç eklenir ve orta ateşte pişirilir. Pilav, karabiber, pul biber ve tarçın ile tatlandırılır. Havuç ekşilemesi, rendelenmiş havuç ve baharatlarla hazırlanır.

Firik Pilavı tarifi

Firik Pilavı İçin Gerekli Malzemeler:

1 kg kemikli et
1 su bardağı nohut
2 su bardağı firik
1 su bardağı bulgur
100 gram sade yağ veya tereyağı
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Firik Pilavı Nasıl Hazırlanır?

Nohutlar ıslatılır, kemikli et kaynatılır ve kemiklerden ayrılır. Firik yıkanarak temizlenir. Et suyu ve su karışımı kaynatılır, firik, bulgur ve nohut eklenir. Tuz ve baharatlarla tatlandırılır. Piştikten sonra tereyağı ile servis edilir.

Hamsili Pilav tarifi

Hamsili Pilav İçin Gerekli Malzemeler:

500 gram hamsi (kılçıkları ayıklanmış)
500 gram pirinç
1 baş kuru soğan
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
Karabiber, nane, tarçın
1 su bardağı sıvı yağ

Hamsili Pilav Nasıl Yapılır?

Pirinçler ılık tuzlu suda bekletilir ve yıkanır. Fıstıklar ve soğan kavrulur. Pirinçler eklenip kaynatılır, sonra kısık ateşte pişirilir. Hamsiler fırında pişirilip pilavın üzerine kaplanarak sıcak servis yapılır.

İstanbul Pilavı tarifi

İstanbul Pilavı İçin Gerekli Malzemeler:

1 parça tavuk göğsü
4 su bardağı su
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı badem (dövülmemiş)
1 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı pirinç
Yarım tatlı kaşığı safran
Yarım tatlı kaşığı zencefil
Yarım su bardağı bezelye
Yarım su bardağı Antep fıstığı (dövülmemiş)

İstanbul Pilavı Nasıl Yapılır?

Pirinci sıcak tuzlu suda bekletip süzün. Tereyağında pirinçleri kavurun. Tavuk suyuna safranı ekleyin. Didiklenmiş tavuk eti ve bezelyeyi pirince ekleyip pişirin. Antep fıstıklarıyla dinlendirin.

Karıştırmalı Pilav tarifi

Karıştırmalı Pilav İçin Gerekli Malzemeler:

2 su bardağı bulgur
2 yemek kaşığı tereyağı
500 gram doğranmış et
1 yemek kaşığı domates salçası
Pul biber, tuz

Karıştırmalı Pilav Nasıl Hazırlanır?

Et kavrulur, salça, pul biber ve tuz eklenir. Üzerine su eklenip kaynatılır. Bulgur ilave edilip pişirilir ve servis edilir.

Konuralp Pilavı tarifi

Konuralp Pilavı İçin Gerekli Malzemeler:

8 su bardağı Konuralp Pirinci
1 kg kemik
1 kg dana kuşbaşı et
Yarım kg nohut
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı salamura tuz
6 su bardağı su

Konuralp Pilavı Nasıl Hazırlanır?

Kemikler kaynatılır ve suyu süzülür. Pirinçler salamura tuzla ıslatılır. Kemik suyu ve su karışımı kaynatılır, haşlanmış nohut ve etler eklenir. Pirinçler eklenip pişirilir, dinlendirilir ve servis edilir.

Lüşeli Pilav tarifi

Lüşeli Pilav İçin Gerekli Malzemeler:

1 demet lüşe (pancar otu)
2 su bardağı pirinç
Yeterince su
Tuz

Lüşeli Pilav Nasıl Yapılır?

Lüşe pişirilir ve süzülür. Pirinçle kavrulur, su ve tuz eklenip pişirilir. Dinlendirilerek servis edilir.

Mastuva tarifi

Mastuva İçin Gerekli Malzemeler:

2 kg ayran
300 gram pirinç
125 gram tereyağı

Mastuva Nasıl Yapılır?

Pirinçler ayran ile pişirilir. Sürekli karıştırılır. Pilav katılaşınca tereyağı eklenir ve servis edilir.

Özbek Pilavı tarifi

Özbek Pilavı İçin Gerekli Malzemeler:

500 gram kuzu eti
4 su bardağı su
2,5 tatlı kaşığı tuz
1 orta boy soğan
2 orta boy havuç
180 gram tereyağı
2 su bardağı pirinç
2 tatlı kaşığı karabiber

Özbek Pilavı Nasıl Yapılır?

Et kısık ateşte pişirilir. Soğan ve havuç kavrulur. Et ve pirinç eklenip pişirilir. Karabiber ile tatlandırılır ve dinlendirilir.

Perde Pilavı tarifi

Perde Pilavı İçin Gerekli Malzemeler:

1,5 kg tavuk
750 gram pirinç
150 gram badem
250 gram tavuk ciğeri
Tarçın, tereyağı, karabiber, tuz

Dış Kısım İçin:

6 yumurta
100 gram margarin
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kahve fincanı tavuk suyu
Un ve tuz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden 9 İle Uyarı! İstanbul Fırtınanın Esiri Olacak Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden 9 İle Uyarı! İstanbul Fırtınanın Esiri Olacak

Perde Pilavı Nasıl Yapılır?

Hamur yapılır ve yağlanmış tencereye serilir. İç pilav hazırlanır, tavuğun üzerine yerleştirilir. Hamur kapak olarak örtülüp pişirilir. Fırında kızarana kadar pişirilir ve sıcak servis yapılır.
 

Kaynak: Haber Merkezi