Son dönemde trend haline gelen Dubai çikolatasının sağlık açısından etkileri sorgulanmaya başladı. Uzmanlar lezzet tutkunlarının yeni çılgınlığına karşı tüketicileri uyarıyor. Yüksek miktarda şeker oranına sahip Dubai çikolatası, alerjisi olanları da etkileme potansiyeline sahip.

İçeriğinde çikolata, Antep fıstığı, kadayıf, tahin gibi yoğun şeker içeren besinlerin yer aldığı Dubai çikolatasının sağlığı tehdit eden yönlerini Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram bir bir açıkladı. 

O Virüslerle İlgili Flaş Açıklama! O Virüslerle İlgili Flaş Açıklama!

Dubai Çikolatasının Zararları Nelerdir?

Sosyal medya platformlarındaki paylaşımların etkisiyle tam bir çılgınlığa dönüşen Dubai çikolatası hakkında uyarılarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram şunları söyledi:

"Hem Dubai hem de diğer çikolataların içerdiği şeker, yağ, kafein ve bazı bileşenler, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bu olumsuz özelliklerden bazıları mide asidini artırarak reflüye yol açması, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıyla yanma hissine neden olmasıdır. Ayrıca, içinde bulunan laktoz (sütlü çikolatalarda) ve şekerler, bazı bireylerde bağırsakta gaz oluşumuna yol açabilir. İçeriğinde bulunan yağ ve şeker, bağırsak hareketlerini etkileyebilir ve mide kramplarına neden olabilir. Özellikle hassas bağırsak sendromu (IBS) olan bireyler için bu durum daha belirgin olabilir." 

Alerjisi Olanlar Dubai Çikolatası Yemesin! 2

Alerjisi Olanlar Dikkat!

Bol miktarda Antep fıstığı içeren Dubai çikolatasının fıstığa, susama, glutene alerjisi olanlar için risk teşkil ettiğine dikkat çeken Merve Bayram uyarılarını sıraladı:

"Fıstık alerjisi olan kişiler için fıstık kreması çok tehlikeli olabilir ve şiddetli alerjik reaksiyonlara (anafilaksi) yol açabilir. Tahin, susam tohumlarından yapılır ve susam alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyona yol açabilir. Susam alerjisi, bazı kişilerde cilt döküntüleri, mide bulantısı veya ciddi alerjik reaksiyonlarla sonuçlanabilir. Kadayıfın kendisi gluten içeren buğday unu ile yapılır, bu nedenle gluten alerjisi (çölyak hastalığı veya gluten intoleransı) olan kişiler için sorun oluşturabilir. Ayrıca kadayıf, kavrulmuş olması durumunda bazı kişilerin sindirimini zorlaştırabilir, ancak fıstık veya susam kadar yaygın bir alerjen değildir."

Şeker, Şeker, Şeker!

Dubai çikolatasının yüksek miktarda şeker içermesine de değinen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dubai çikolatası yüksek miktarda şeker içerir ve şeker tüketimi, kan şekerini hızla yükseltir. Bu durum, insülinin hızlıca salgılanmasını tetikler ve zamanla insülin direncine yol açabilir. İnsülin direnci gelişirse, vücut insüline karşı daha az duyarlı hale gelir ve bu durum uzun vadede tip 2 diyabet riskini artırabilir."
 

Kaynak: İHA