Alanya Nebahat Şifa Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Türkçe öğretmenliği yapan Fatma Coşkun, öğrencilerinin okuma alışkanlığı kazanması ve kitaplarla güçlü bir bağ kurması için "Kitap Paydaşlığı" adlı bir proje geliştirdi. Bu yöntemle, öğrenciler hem daha fazla kitap okumaya hem de arkadaşlarıyla anlamlı bir paylaşımda bulunmaya teşvik ediliyor.

Alanya’da Türkçe Öğretmeninin Örnek Projesi: ‘Kitap Paydaşlığı’

Gazipaşalı kadınlar üretiyor Gazipaşalı kadınlar üretiyor

Kitap Paydaşlığı Nasıl İşliyor?

Projede, öğrenciler sınıfta bir arkadaşlarıyla eşleştiriliyor ve birlikte bir kitap belirliyorlar. Eşlerden biri kitabı belirli bir bölüme kadar okuyor, ardından okuduklarını arkadaşına anlatıp kitabı ona teslim ediyor. Kitabı devralan öğrenci, kaldığı yerden okumaya devam ederek okuduğu bölümü ertesi gün arkadaşına anlatıyor.

Alanya’da Türkçe Öğretmeninin Örnek Projesi: ‘Kitap Paydaşlığı’

Bu yöntem, öğrencilerin hem okudukları kitabı anlamalarını hem de kitap sohbetleriyle farklı düşünceler geliştirmelerini sağlıyor. Öğrenciler arasında dostluk bağları güçlenirken, kitaplar da öğrenciler için birer arkadaş haline geliyor.

Öğrencilerden Gelen İlk Geri Bildirimler

Projenin öğrenciler üzerindeki etkileri kısa sürede görülmeye başlandı. Öğrencilerden Umut Yıldız, kitap okuma alışkanlığının kendisini geliştirdiğini ve arkadaşlarıyla kitapların özetlerini tartışmanın çok eğitici olduğunu söyledi. İrfan Yeni ise projenin, arkadaşlarıyla iletişiminde olumlu etkiler yarattığını ve okudukları kitapları paylaşmanın farklı düşünceler ortaya çıkardığını belirtti.

Alanya’da Türkçe Öğretmeninin Örnek Projesi: ‘Kitap Paydaşlığı’

Proje Eğitimcilere İlham Veriyor

Projenin öncüsü Fatma Coşkun, öğrencilerinin bu süreçte ciddi bir ilerleme kaydettiğini ifade etti:
"Öğrencilerimin okuma ile ilgili büyük problemleri vardı. Kitap paydaşlığı ile ilgili aklıma fikir geldi. Bir öğrencinin okumuş olduğu bir kitabı başka bir öğrenci de okursa birlikte değerlendirirlerse farklı bir bakış açısı kazanırlar. Birlikte ortak bir paydada buluşurlar diye fikir çıktı. Bunu öğrencilerimle paylaştım, öğrencilerim de sağ olsun okumayan öğrencim bile beni desteklemek için bende varım dediler. Bu sayede o öğrencilerim ayda 6-7 kitap okumaya başladı. Beni kırmamak için başlayan bu serüven artık hayatlarının bir parçası olmuş durumda"

Alanya’da Türkçe Öğretmeninin Örnek Projesi: ‘Kitap Paydaşlığı’

Okul Müdürü Yılmaz Kısa ise projeyle, öğrencilerin bir kitap üzerinden ortak keşif ve paylaşım yaptığını, bunun da onları duygusal ve entelektüel anlamda geliştirdiğini söyledi.

Daha Fazla Okuma ve Daha Fazla Dostluk

Türkçe Öğretmeni Çağatay Duman, "Bir okuma alışkanlığını yakalamak için bu projenin önemli olduğuna değinen Türkçe Öğretmeni Çağatay Duman ise "Öğrencilerimizin okumayı yalnızca bir görev olarak kendilerinde görmemesi kendilerini geliştirmek için, eğlenmek için, keşfetmek için okumayı da kendi hayatının içerisine alması için bu projeye başladık. Aynı kitabı farklı öğrencilerimiz okuduğu için farklı bakış açısı kazandılar" dedi.

Alanya’da Türkçe Öğretmeninin Örnek Projesi: ‘Kitap Paydaşlığı’

Kitap okuma etkinliği sayesinde öğrencilerin arkadaşları ile olan diyalogları da artarken ayda bir tane kitap okuyan öğrenciler bile 6-7 kitap okur hale geldi.

Kaynak: İHA