Muğla'nın turistik bölgelerinden Akyaka'da dün sabah saatlerinde korkunç bir kaza meydana geldi. Yerli turistleri taşıyan bir araç freninin boşalması sonucu araçlara ve mekanlara çarptı. Kazada 2 kişi yaşamını yitirdi, 32 kişi yaralandı. Kaza geçiren aracın seyahat acentası belgesi olmadığı iddia edildi. TÜRSAB Pamukkale BTK Başkanı Turan Köseoğlu ile TÜRSAB Marmaris Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin önemli açıklamalarda bulundu.
Akyaka'da Korkunç Kaza : 2 Öl*, 32 Yaralı
Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi'nde freni boşalan tur aracı kaza yaptı. Yerli turistleri taşıyan Mehmet D. idaresindeki 20 AIV 199 plakalı tur otobüsü iddiaya göre; freni patlaması sonucu park halindeki 60 TS 868, 06 HKL 05 ve 34 FB 1282 plakalı araçlara çarptıktan sonra bir ikametin duvarına çarparak durdu.
Bazı yolcuların otobüsten fırladığı, bir bölümünün sıkıştığı feci kaza sonucunda 2 kişi hayatını kaybederken, 32 kişi yaralandı. Araçta sıkışan 4 kişi, Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.
TÜRSAB Pamukkale BTK Başkanı Turan Köseoğlu: Aracın Seyahat Acenta Belgesi Yok
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Pamukkale Bölge Temsil Kurulu Başkanı Turan Köseoğlu, Denizli'den yola çıkan aracın sahibi olan firmanın turizm seyahat acentası belgesi olmadığını teyit etti.
Akyaka'da 2 kişinin hayatını kaybettiği 32 kişinin yaralandığı kazaya karışan araçla ilgili olarak Akdeniz Gerçek'in sorularını yanıtlayan Turan Köseoğlu, 'Araç servis taşımacılığı yapan bir firmaya ait. Seyahat Acentası Belgesi olmadan tur organize edildiği bilgisi bize ulaştı ve maalesef talihsiz bir kaza oldu. Yaz aylarında kaçak faaliyetler artıyor. Tüketicilere, turları alırken ve internetten olan satışlarda TÜRSAB'ın sitesinden sorgulama yapmalarını ve belgesiz firmaları seçmemelerini tavsiye ediyoruz. Bu şekilde tüketicilerin mağdur olmasının önüne geçilebilir.' dedi.
TÜRSAB Marmaris Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin'den Önemli Açıklamalar
TÜRSAB Marmaris Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin ise şu açıklamaları yaptı:
'Kaza Yapan Araç Tur otobüsü Değil'
'Yola 'İki araç Denizli'den, muhtemelen günübirlik tekne turuna gitmek için yola çıkıyor. Aracın freninin patlaması ya da virajı alamama sonucu bu vahim kaza gerçekleşiyor. Kaza yapan aracın tur aracı olmadığı ortaya çıktı, çünkü bir tur firmasına ait değil. Biz buna kaçak seyahat acentalığı diyoruz. Bize gelen bilgi; aracın seyahat acentası belgesi bulunmadığı yönünde. Büyük ihtimalle Akyaka'ya tekne turuna gideceklerdi. Çünkü sabah 9'u biraz geçe olmuş kaza. Denizli'den iki araba olarak çıkmışlar. Bir tanesi kaza yapmış maalesef. Halen araştırıyoruz. Normalde bu tür araçların tur firmasına ait olması gerekiyor. Biz bunlara kaçak seyahat acentası diyoruz. Haberlerdeki tur aracı ifadesi doğru değil.'
'Önceki yıllarda Anneler Günü'nde de kaza olmuştu'
Kazaya karışan aracın eskiliğine değinen Suat Esin, 'Kazanın frenin patlaması sonucu olabileceğini veya virajı alamadığından dolayı olabileceğini söylediler. Gördüğümüz kadarıyla araç biraz eski. Tur aracı olduğu zaman, yani bir acentaya bağlı olduğu zaman belli bir yaş sınırı olması gerekiyor araçlarda. Araçlar eski olduğu için böyle kazalar olabiliyor. Bundan birkaç sene önce Anneler Günü'nde benzeri bir kaza olmuştu ve İzmir'den geliyordu iki otobüs. Orada da bir kaçak tur faaliyeti vardı ve belge yoktu.' ifadelerini kullandı.
Tüketicilere Önemli Uyarı: Araçların Belgelerine Dikkat!
Tur araçlarının kontrolden geçmiş araçlar olduğuna dikkat çeken Suat Esin, şunları söyledi: 'Birileri toplanıyor kendilerine bir tur yapıyorlar veya tur faaliyeti yapanlar oluyor. D2 belgesi denilen bir şey vardır. Tur için gerekli belge Turizm Bakanlığı'ndan seyahat acentası belgesi ve Türsab üyesi olunması ayrıca Ulaştırma Bakanlığı'ndan alınan D2 belgesi gerekiyor. Tüketiciler TÜRSAB'a kayıtlı bir firma ile turlara giderse, bu araçların zaten bakımları yapılmış oluyor. Artı muhtemelen yeni araçlar oluyor. Yani maliyetten kaçmak için biraz daha az para vermek için tercih edilmemeli. Bu tip konulara dikkat etmeleri gerekiyor. Kesinlikle tur firmasıyla veya seyahat acentası ile gitmeleri gerekiyor. Kaza olmayacak değil. Olabilir kaza. Her zaman olabilir. Ama sonuçta seyahat ajantası ile gittiğin zaman hem personeli kalifiye olacak, hem arabası daha yeni olacak, hem de belgeleri kontrolleri tam olacak. İnternete reklam koyan birileriyle bir yerlere gitmemeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu tip arabaların maliyeti düşük oluyor. Ama işte maalesef kötü sonuçlar da doğurabiliyor. Halkımız o nedenle buna dikkat etsin.Tüketicilerin mutlaka TÜRSAB belgeli seyahat acentalığı yapan firmaların turlarını tercih etmelerini istiyoruz.' dedi.
Bu Kaza İlk Değil: 2017 Anneler Günü'ndeki Feci Kaza
13 Mayıs 2017 tarihinde İzmir'in Buca ilçesinden Anneler Günü gezisi için yola çıkan midibüsün Muğla'daki Sakar Geçidi'nde yaklaşık 15 metrelik şarampolden yuvarlanması sonucu çoğu kadın ve çocuk 24 kişi ölmüş, 10 kişi yaralanmıştı. Dava sürecinde hazırlanan bilirkişi raporunda, aracın orijinal fren sisteminin değiştirildiği ve bir tekerlekteki hidrolik sıvısının boşaldığı belirtilmiş, midibüs sahibi, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan 18 yıl 9 ay cezasına çarptırılmıştı.