Türkiye genelinde Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı ocak ve şubat aylarına ait yağış, sıcaklık ve kuraklık analiz raporları paylaşıldı. Verilere göre yağışlarda geçen yıllara göre düşüş yaşandı. Sıcaklıkların artması meteorolojik kuraklık olaylarını da yükseltti. Burdur'da son 65 yılın en düşük yağışı kaydedilirken Antalya'da şubat ayında 3 gün yağış gerçekleşti.
Burdur Son 65 Yılın En Az Yağışını Aldı
Türkiye'de il geneline bakıldığında; en az yağış 7,5 kg ile Burdur'da gerçekleşti. Normaline göre en fazla yağış azalması da yüzde 86 ile yine Burdur'da görüldü. 'Göller Yöresi’ndeki birçok gölün bulunduğu Burdur'da son 65 yılın en düşük şubat ayı yağışı kayda geçti.
Antalya'da Şubat Ayında 3 Gün Yağış Gerçekleşti
Türkiye genelinde şubat ayında ortalama 9,7 gün yağış gerçekleşti. Ege Bölgesi'nin orta ve güneyi, Tekirdağ, Kırklareli, Isparta, Burdur, Antalya, Ankara, Konya, Mersin, Kars çevrelerinde ise bu süre 3 güne kadar düştü.
4 Bölgede Şiddetli Kuraklık Tehlikesi! Akdeniz Başta Geliyor
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, 2025 yılında başta Akdeniz olmak üzere, Türkiye'de 4 bölge için kuraklığın çok ciddi risklere neden olabileceğini açıkladı. 2020 yılı öncesi 10,9 gün olan yağışlı gün sayısının sonraki yıllarda ciddi düşüşle yıllık ortalama 5,9 güne kadar gerilediğini ifade eden Dr. Kesici, son 10 yılda önceki yıllara göre azalan karla örtülü gün sayısının da 6,2 güne kadar düştüğünü belirtti. Dr. Kesici, bu sebeplerle Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde olağanüstü yüksek hava sıcaklıklarına bağlı ilerleyen günlerde suya ulaşmakta çok ciddi sorunlar yaşanabileceği uyarısını da yaptı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kuraklık analiz raporlarına göre de şubat ayında Akdeniz ve Ege bölgelerinin tamamı, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin de önemli bölümünde 'şiddetli kuraklık' görüldü. Marmara'da da Tekirdağ için 'şiddetli kuraklık' ifadesi yer aldı. Şubat ayı normali (1991-2020) 59,8 kg iken bu yıl metrekareye 40 kg ortalama yağış düştü. Yağışlarda normaline göre yüzde 33 azalma yaşandı. Yağışlar Ege ve Akdeniz bölgeleri, Marmara Bölgesi ile İç Anadolu'nun batısı, Hatay, Artvin, Ardahan, Erzurum, Bingöl, Van ve Mardin çevrelerinde normallerine göre yüzde 60'tan fazla azaldı. Karadeniz Bölgesi hariç tüm bölgelerde normalleri altında yağış alırken, normaline göre en fazla azalma yüzde 74 ile Ege Bölgesi'nde oldu.
Tarımsal Üretimde Ciddi Kayıp Öngörüsü
Dr. Erol Kesici, aşırı kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde de muhtemel çok ciddi kayıplar yaşanabileceğine vurgu yaptı:
“Bölgede yaşanacak kuraklık nedeniyle oluşturulacak kriz yöntemleriyle acil önlemler alınması gerekmektedir. Göller Yöresi’nde yer alan çok sayıda doğal tatlı su gölü, dereler, gölet ve barajlarda doluluk oranları, su seviyelerinde çok ciddi azalma ve kirlilik sorunu yaşanmaktadır. Ayrıca bölgede kontrolsüz artan sondaj kuyuları da yer altı sularının azalmasına neden olmaktadır."
"Antalya'da İsteyen İstediği Ürünü Yetiştirmemeli"
Sıcaklıkların artmasıyla birlikte ilerleyen günlerde su kaynaklarındaki buharlaşmanın aşırı düzeyde artacağının da altını çizen Dr. Erol Kesici, tarımsal sulama konusuna değindi. Antalya ve diğer Akdeniz şehirlerinde çok su isteyen ürünlerin üretilmemesi gerektiğini belirten Kesici, yörede hangi yerlerin kuraklıktan nasıl ve ne oranda etkilendiğinin, bu alanlardaki üretim alanlarında kuraklığa bağlı ürünlerin kalite ve nitelik bakımından kayıplarının belirlenmesinin önemli olduğunu aktardı:
“Akdeniz Bölgesi'nde çok su isteyen ürün deseninden vazgeçilmelidir. Antalya iklim bakımından çok verimlidir, fakat burada isteyen istediği ürünü yetiştirmemelidir. Bu nedenle Akdeniz Bölgesi’nde ve ülkemizde ürün deseni, sulama yöntemleri, kaçak kayıplar gibi konularda siyasi iradede kararlılık ve toplumsal desteğin yanı sıra, finansal kaynak ve sürekli denetimlerin kesinlikle göz ardı edilmemesi gerekmektedir."