Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Türkiye'ye getirilen ve milyonda bir görülen Ablefaron-makrostomi sendromu ile doğan Myhailo Popazav (10), Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen başarılı ameliyatların ardından sağlığına kavuştu.

Milyonda Bir Görülen Sendromla Mücadele

Üç yıl önce Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Türkiye'ye getirilen Myhailo Popazav, doğuştan göz kapakları bulunmayan, aşırı geniş ağıza ve işitme problemlerine sahip bir çocuktu. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan liderliğindeki sağlık ekibi, küçük çocuğa özel bir tedavi planı uyguladı. Bu süreçte Popazav, yaklaşık 15 cerrahi operasyon geçirdi.

Alanya'da Suyun Gözü Şelalesi'nin Yolu Genişletiliyor Alanya'da Suyun Gözü Şelalesi'nin Yolu Genişletiliyor

Savaş Mağduru Çocuklardan Biriydi

Myhailo'nun sağlık sorunları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özlenen Özkan "Myhailo, Ukrayna Savaşı'nın başlangıcının hemen ardından Türkiye'ye getirildi. Savaşta mağdur olan çocuklardan biriydi. Sendromik olarak doğmuştu ve bu sendrom, milyonda bir görülen, oldukça nadir bir durum. Bu çocuklarda zeka yaşı, olması gerektiği gibi değil, ciddi şekilde geriydi. Doğduğunda göz kapakları yoktu, ağzı oldukça büyüktü, saçları yoktu. Hem gözleri hem kulakları gelişmemişti. Ellerinde ve parmaklarında da bazı problemler vardı" diye konuştu.

Kör Olma Riski Vardı

Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Türkiye'ye geldiğinde yapılması gereken en acil müdahale göz kapaklarıydı. Çünkü gözleri korunmazsa kör olma riski vardı. Bu nedenle ilk olarak göz kapaklarına müdahale ettik. Şu anda hareketli göz kapakları var ve gözleri kurtarıldı. Ayrıca büyük olan ağzını da küçülttük. Bu operasyonlar dış görünüşünü oldukça olumlu yönde değiştirdi. Şimdi bir peruk uygulansa, görünüşü normal çocuklardan ayırt edilemeyecek hale gelir. İlk geldiğinde çok korkak ve farklı davranışları vardı. Ama şu anda sevgiyle büyümüş, bambaşka bir çocuk olmuş. Bu da beni çok duygulandırdı" ifade etti.

15 Ameliyat Geçirdi

Prof. Dr. Özkan, "Göz kapakları ve ağız için yapılanlarla birlikte yaklaşık 15 ameliyat geçirdi. Bundan sonraki süreçte kulaklarıyla ilgili çalışmalar yapılacak. Kulak kepçesi oluşturmak için bir ameliyat planlanıyor. Bir miktar işitme problemi olsa da kulak kepçesinin işitmeye büyük katkısı olmayacak. Ancak estetik açıdan çok önemli. Kulak olmadığı için gözlük kullanamıyor. Daha normal bir dış görünüşe kavuşması adına kulak yapımı çok önemli. Sosyal olabilmek çok önemli ve sosyal yaşamda dış görünüş büyük bir etken. Bu ameliyatlar onun dış görünüşünü normale yaklaştırarak sosyal hayata katılımını ciddi şekilde kolaylaştırdı. Kaldığı ortam da çok güzel. Tüm bu gelişmeler beni gerçekten çok mutlu etti" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi