Antalya Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Kuştarcı, diş beyazlatma işlemlerinin mutlaka diş hekimi kontrolünde yapılması gerektiğine dikkat çekerek yanlış uygulamaların diş kaybına kadar gidebileceği uyarısını yaptı. 

Günümüzde estetik kaygıların arttığını ve diş estetiğinin önemli bir unsur haline geldiğini, diş beyazlatma işlemlerinin yoğun uygulandığını belirten AÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Kuştarcı şunları söyledi:

"Çay, kahve, sigara, asitli gıdalar veya renkli gıdaların yenilip içilmesi gibi etkenler dişlerde renklendirme yapabildiği gibi bir kısmı da içsel renklenmelere neden olabiliyor. Bunun giderilmesi için ağız içinde gerekli temizlik yapıldıktan sonra hidrojen peroksit veya karbamid peroksit içeren jellerle diş beyazlatma işlemi yapılır. Bu işlem diş hekimi muayenehanesinde ofis tipi veya hastanın kendi evinde uygulayabileceği ev tipi plaklar ile gerçekleştirilebilir. Bizler beyazlatma işleminde, diş minesinin altındaki dentin tabakasına girerek o kısmı beyazlatıyoruz. Bu konuda doğru bilinen yanlışlar arasında, aşındırıcı maddelerle diş yüzeyinin beyazlatması olarak düşünülüyor, aslında bizler minenin altına doğru inerek bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle de bu işlem, mutlaka diş hekimi kontrolünde yapılmalı. Çünkü kullandığımız maddeler belli bir yere kadar beyazlatma sağlar, sonrasında dişe zarar verir." 

Akdeniz Üniversitesi'nde Dekandan Diş Beyazlatma Uyarısı Diş Kaybına Neden Oldu  5

"Diş Beyazlatmak İçin Çamaşır Suyu Kullananlar Var'

Diş beyazlatma konusunda halk arasında bazı yanlış davranışlar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kuştarcı, en büyük yanlışlardan birinin aşındırıcı maddelerle dişleri beyazlatmaya çalışmak olduğunu söyledi ve ekledi:

Alanyaspor Adana Demirspor Maçı Saat Kaçta? Hangi Kanalda? Alanyaspor Adana Demirspor Maçı Saat Kaçta? Hangi Kanalda?

"Bazı hastalar limon suyu ve karbonat karışımıyla dişlerini fırçalıyor, hatta çamaşır suyu kullananlar var. Bunlar organik dokuyu çözen maddeler ve diş minesine ciddi zarar veriyor. Özellikle diş eti çekilmesi olan hastalarda diş kökünde tahribat oluşabiliyor ve diş kayıplarına kadar giden süreçlere neden olabiliyor."

Akdeniz Üniversitesi'nde Dekandan Diş Beyazlatma Uyarısı Diş Kaybına Neden Oldu  2

'Beyazlatma Herkese Uygun Değil"

Dişleri beyazlatma uygulamasının herkes için uygun olmadığının da altını çizen Dekan Prof. Dr. Kuştarcı, 18 yaş altı bireylerde, hamilelerde ve emzirenlerde bu işlemin uygulanmaması gerektiğini, piyasadan kontrolsüz şekilde temin edilen beyazlatma ürünlerinin de geri dönüşü olmayan hassasiyetlere yol açabileceğini belirtti. 

Diş beyazlatma öncesinde diş hekiminin hastanın genel ağız hijyenini, çürük veya çatlak olup olmadığını değerlendirdiğini ifade eden Kuştarcı, "Beyazlatma işlemi, belirli kurallar ve standartlar çerçevesinde yapılmalıdır. Kontrolsüz uygulamalar, dişlerde kalıcı hassasiyet ve yapısal bozulmalara neden olabilir. Bu nedenle mutlaka diş hekimi kontrolünde yapılmalı ve sonrasında koruyucu uygulamalar ihmal edilmemelidir" dedi.

Akdeniz Üniversitesi'nden Diş Nakli Başarısı Akdeniz Üniversitesi'nden Diş Nakli Başarısı

Kaynak: DHA