Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Dr. Gökhan Evecen, 6 Şubat depremlerini konu alan 137 belgeseli inceleyen bir makale yazdı. Bu belgesellerin toplumsal hafızayı diri tutan birer tanıklık olduğunu aktaran Evecen, "Asrın felaketi yalnızca bir doğal afet değil, toplumsal bir kırılma anıydı. Bu nedenle unutulmaması, yalnızca bilimsel değil, insani bir sorumluluk" dedi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Gökhan Evecen, 6 Şubat 2023 depremlerini konu alan 137 YouTube belgeselini inceleyerek, afetin toplumsal hafızadaki yerini değerlendiren bir makale hazırladı.

Akdeniz Üniversitesi Akademisyeni 137 Deprem Belgeselini İnceledi 3

'Witnessing the 2023 earthquakes in Turkey through YouTube documentaries (YouTube belgeselleriyle Türkiye'deki 2023 depremlerine tanıklık)' başlıklı makale uluslararası çapta dikkat çekti. Dr. Evecen çalışmasının, 6 Şubat 2023 depremlerinin üzerinden geçen bir yıllık süreçte dijital mecralarda üretilen içeriklerin, depremin unutulmaması adına önemli bir tanıklık işlevi gördüğünü ortaya koyduğunu söyledi. 

Antalya'nın Markaları Bu Kongrede Buluşacak Antalya'nın Markaları Bu Kongrede Buluşacak

Akdeniz Üniversitesi Akademisyeni 137 Deprem Belgeselini İnceledi 5

"Kayıt Tutmakla Kalmıyorlar"

Depremin ardından organize edilen yardım ve kurtarma çalışmalarının hem belge niteliğinde hem de toplumsal dayanışmayı gösteren içeriklere dönüştüğünü ifade eden Evecen, "Bu üretimler sadece kayıt tutmakla kalmıyor, aynı zamanda geçmişi hatırlatıyor, geleceğe belge bırakıyor. Belgesellerin, unutmaya meyilli toplum yapımıza karşı hafızayı diri tutan bir işlevi var" şeklinde konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Akademisyeni 137 Deprem Belgeselini İnceledi 4

"Gündem Değiştikçe İlgi Azaldı"

Süreç içinde en yoğun içerik üretiminin, 6 Şubat depreminin yıl dönümüne denk geldiğine dikkat çeken Gökhan Evecen, "İlk günlerde büyük toplumsal refleksle içerikler üretildi, zamanla gündem değiştikçe ilgi azaldı. Yıl dönümü, hafızanın canlandığı bir eşik oldu. Bu da afetin unutulmaması adına içerik üretiminin sürekliliğini gerekli kılıyor. Afet anının yanı sıra sonrası da önem taşıyor" dedi.

"Afet Çok Boyutlu Belgelendi"

Belgesel üretiminin artık sadece medya profesyonellerine ait olmadığını aktaran Evecen, "Youtuber'lardan belediyelere, sivil toplumdan özel sektöre kadar herkes kendi bakış açısıyla tanıklık etti. Bu çeşitlilik afetin çok boyutlu olarak belgelenmesini sağladı, ancak aynı zamanda nesnellik kaygısını da zayıflattı. Yine de bu içerikler, toplumsal belleği canlı tutan veriler olarak büyük önem taşıyor. Araştırma bunun altını çiziyor" ifadelerini kullandı.

Akdeniz Üniversitesi Akademisyeni 137 Deprem Belgeselini İnceledi 2

"Her Belgesel Bir Hatırlatma"

Evecen, araştırmasının Avustralya'da, uluslararası bir akademik dergide yayımlandığını söyleyerek, "Asrın felaketi yalnızca bir doğal afet değil, toplumsal bir kırılma anıydı. Bu nedenle unutulmaması, yalnızca bilimsel değil, insani bir sorumluluk. Her belgesel bir hatırlatma, her içerik bir tanıklıktır. Asrın felaketi aradan iki seneden fazla geçmiş olmasına rağmen uluslararası alanda da dikkat çekmeye devam ediyor" dedi.

Antalya Turizmini Bekleyen Tehlike! Aile Turizmine Sahip Çıkılmalı Antalya Turizmini Bekleyen Tehlike! Aile Turizmine Sahip Çıkılmalı

Kaynak: DHA