Antalya’nın çılgın projesi, Antalya’nın Kanal İstanbul’u gibi adlarla anılan Boğaçayı Projesi kent gündemine yeniden gelirken, projedeki rantı Meclis’teki tüm oylamalarda planlara ret veren dönemin Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Songül Başkaya ve Başkaya ile planlara dava açan Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi engel olmuştu. Dava sonucunda yargı rant projesini iptal edilirken, yeni Antalya Büyükşehir Belediyesi yönetimi taşkın önleme projesi için düğmeye bastı. 

TÜREL DÖNEMİNİN HATALARI YOK

Taşkın önleme projesi ilgili detaylı açıklama yapan Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şube Başkanı Funda Yörük ve Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Türel döneminde yapılan hataları bu projede görmediklerini belirtti. Türel döneminde yapılan ilk etaptaki hataların bu projede yapılmayacağını ve bir gölet oluşturulmayacağının altını çizen Büyükşehir Belediyesi’nden bir yönetici, ilk etapta yapılan hataların bir bölümünün de bu proje ile önüne geçileceğini kaydetti.WhatsApp Image 2023-11-21 at 17.24.53 (1)

KAMU VE DOĞA ZARARA UĞRARSA KARŞISINDAYIZ

Boğaçayı Projesi’ni gerçekleştiren AKP’li Türel’e proje döneminde odalar büyük bir tepki gösterirken, tepkiye rağmen projeyi yapan Türel’in ardından Muhittin Böcek, geçtiğimiz hafta Boğaçayı Projesi ile ilgili taşkın önleme yapacaklarını onaylamıştı. Antalya Büyükşehir Belediyesi yönetimi uzmanların görüşlerini alarak doğaya zarar vermeden ve gölet oluşturmadan taşkın önleme projesi için kolları sıvadı. Konuyla ilgili konuşan Şehir Plancıları Odası Funda Yörük, “Taşkın projesiyle ilgili dereyi kazmadan, ilk etaptaki yapılan en büyük hatalı gördüğümüz şey, dere yatağının oynanmasıydı. Burada dereyi kazmadan, taşkın projesine uygun bir şekilde hatta beton da dökmeden, doğal taşlarla set oluşturulacağı ve derenin içerisindeki doğal habitat yapısını taşkın projesiyle korunacağı söylendi. Bu kısmı ilk etaba göre olumlu buldum, çünkü ilk etapta çok büyük toprak alımı yapılıp kazıldı yani derinleştirildi. Burada onun yapılmayacağını söyledikleri için projeyi olumlu buldum. DSİ'nin hazırladığı taşkın projesini Büyükşehir olarak uygulayacaklarını söylediler ve betonsuz ve doğal taşlarla projenin yapılacağı dile getirildi. Boğaçayı'ndaki en büyük sorun habitat yapısının bozulmasıydı. Projenin uygulanmasında ters bir şey olursa, bunun da takipçisi oluruz. Yapay bir gölet olmayacağı söylendi” dedi.WhatsApp Image 2023-11-21 at 17.24.52

HABİBAT BOZULMADAN YAPILACAK

Başkan Yörük, “İlk etapta ön tarafta gölet oluşturulabilmesi için içi kazılmıştı. Orası derinleştirilmişti. Ondan sonra da beton dökülmüştü. Şimdi yapılan projede bunu yapmayacağız dediler. Doğal dokuya zarar verilmeyeceği söylendi. İlk etaptaki hatalı bulduğumuz daha önceki açıklamalarımız var. Savunduğumuz konu habitatın ve derenin yapısının bozulmaması gerektiğiydi. O yüzden burada da aynı projeyi yapmayacaklar. Habitata uygun o dere içini besleyici de bilimsel ve şeyler doğrultusunda uzman görüşlerini aldılar hatta görüşleri de uygulayacaklarını ve kesinlikle dere yapısını bozmayacaklarını söylediler. Sadece taşkın önleme yapılacak ve gölet yapmayacağız dediler. 
Hem DSİ'yi hem de Büyükşehir söylediğimizi onayladı. İlk etapta dereyi kazıp habitatını bozdular, yapısını bozdular burada onu yapmayacaklarını söylüyorlar. Odaların çark ettiği bir şey yok.  Derenin habitatını bozarsan dere sana 3 gün sonra geri döner ki öyle oluyor tekrar yükselmeye başladı. Menderes Türel'in yaptığı projedeki hatalar olursa zaten yine karşısında duracağız” dedi.

Kerkük Düşerse Ankara Düşer Kerkük Düşerse Ankara Düşer

Boğaçay’a konut olmaz! Boğaçay’a konut olmaz!

İLK ETAPTA YAPILAN HATALAR TELAFİ EDİLECEK

Büyükşehir Belediyesi’nden bir yönetici ise “Bilim Kurulu ile toplantı ve yerinde inceleme yaptık. Herhangi bir gölet oluşturmayacağız. Sadece taşkın önleme amacıyla yapılacak. Herhangi bir gölet oluşturulma durumu yok. Gölet oluşturma ilk yapılan hata. O hatayı telafi etmek adına burada bir taşkın kontrolü yapmak zorundayız. Hiç tabana dokunmadan orada iki buçuk metre tabanı kazdılar. Kenarlara set yaptılar. Bu hata yapılmayacak. Burada doğal taşla kaplama yapılarak taşkın kontrolünü yapacağız. Doğal dokuya herhangi bir zarar verilmeyecek, gölet oluşturulmayacak. Şu an doğal yapı nasılsa öyle olacak. Hiç tabana dokunulmayacak. Sadece kenarlarda suyu kontrol etmek amacıyla suyu belirli bir kesitte akmasını belirlemek için kenarlara set yapıyoruz. Set yapmak zorundasınız ki suyu kontrollü akıtabilesiniz. Yoksa kesit bir daralıyor bir küçülüyor oradan bir taşkın geldiğinde o daralan yer taşkın yaratabiliyor” ifadelerini kullandı.WhatsApp Image 2023-11-21 at 17.24.53 (2)

TATLI SU TUZLANDI

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik ise, “Menderes Bey'in projesiyle, Muhittin Bey'in projesinin arasında fark var. Biz jeoloji mühendisleri olarak oraya bazı konulara karşıyaydık. Birincisi şuydu dere kazılacaktı ve deniz suyu derenin içerisine girecekti. Menderes Bey'in projesinde deniz içine doğru yapılan bir projede dereyi yaklaşık 40 metre kazmanız gerekiyordu. Onun için bir uygulanabilir değildi. İkincisi, ben denizi içeri sokacağım dediği için, hemen Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin orada su alma yapısı var. Kentin neredeyse yüzde 30’u suyunu oraya veriyor. Tuzlu su karayı basacağı için bu yapılar tuzlanacak ve kentin tatlı suyunu tamamen tuzlandıracaktı.  Konyaaltı Plajı kum ve çakıldan oluşuyor ve kumu çakılı oluşturan malzeme bu Boğaçay'ın getirdiği malzeme. Dünyaca Konyaaltı Plajı’nın Boğaçayı Proresi'nin getirdiği kum ve çakıla borçluyuz. Yani aslında o kum ve çakıl bize değil, Konyaaltı Plajı’na ait. Şimdi Menderes Bey o kum ve çakılı ne yaptı? Birinci projede kazdı” dedi.

DOĞAYA MÜDAHALE ETMEYİN

Başkan Çeltik, “Yağışlı döneminde de selle birlikte kum ve çakıl denize gider. Denize giden kum ve çakılla dalgalarla birlikte plaja ulaştırıyor ama siz bu kum ve ortamdaki kum ve çakılı alınca plaja malzeme gidemiyor ve bu sefer plaj dalgalarla birlikte erozyon yoluyla eriyor. Kaldı ki zaten bu projeden sonra beş metre plajda bir gerileme oldu. Menderes Bey’in Projesi'nde karşı çıktığımız asıl konular yerin altı suyunun kirlenmesi, gerçekçi olmayışı ve plajın yok olmasıydı. Aynı zamanda da içeriye tesisler yapacağı için Boğaçay'ın kenarına sağlı sollu tesisler yapacağı için herhangi bir taşkın zamanında suyun altında kalacaktı. Yani hem yatırım boşa gidecekti hem dere yatağına küçültecekti. 
Muhittin Bey ne yapıyor? Muhittin Bey orayı kazmıyor. Yani kazmadığı için hem tatlı suyu yüzeye çıkarmıyor, bu çok önemli bir ifade. Bu sayede tatlı su kirlenmiyor. Suyumuz bu sefer tuzlanmıyor. Net farklar var. Bizim karşı çıktığımız her şeyi sağ olsun dikkate almışlar ve jeoloji mühendisleri açısından herhangi bir problem şu an için gözükmüyor. Ama Muhittin Bey de yanlış bir projeye başlasaydı tabii ki karşı çıkacaktık. Kesinlikle doğal alanlara hiçbir şekilde müdahale etmeyeceklerini ifade ettiler. Proje ile ilgili bir sorun olursa kamu zarara uğrayacak olursa zaten karşısında dururuz” diyerek açıklamasını tamamladı.

Editör: Kamer Durdu