Meclis’te gündemin 9’uncu maddesinde Çakırlar Mahallesi’nde bulunan 746 bin m2 olan 21538 ada 1 parselin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı Kentsel Yenileme Dairesi Başkanlığı’nca planlama çalışmalarında kullanılması için istenen Konyaaltı Belediyesi görüşü karara bağlandı. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün bu alanın konuta elverişli olmadığı yönündeki teknik raporu oyçokluğuyla kabul edildi. AKP, rapora muhalefet etti.
“DAR GELİRLİ EN GÜZEL YERDE OTURSUN”
Konuyla ilgili açıklamaya yapan Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, alana ne yapılacağı konusunda herhangi bir bilgi verilmediğini belirterek, “Net bir yorum yapamıyoruz ama o bölgenin zemin ve trafik durumuyla ilgili teknik durumu tespit eden bir raporumuz var. Konut yapılması düşünülecek olursa mutlaka kazık temel yapılmalı bu da çok yüksek bir maliyet. Konut yapılırsa 20 bin nüfuslu bir yer olacak. 20 bin nüfusun, tek bir Boğaçayı Caddesi üzerinde yaratacağı sıkıntı tahmin edilebilir. Eğer konu konut yapmaksa bununla ilgili bizim TOKİ’ye iyi bir önerimiz olabilir bu da Akdeniz Üniversitesi’nin batı kapısında, Emniyet Müdürlüğü’nün yanında 23 bin metrekare TOKİ’ye ait bir alan var bunun 500 metrekaresi bize ait şu an ki imar planı ve emsali ile 400 konut yapılabilir. Bu 400 konutta ihtiyaca cevap veren bir sosyal konut projesi olabilir. Bu konuda her türlü desteğe hazırız. Mevcut emsal biraz daha arttırılırsa ki Konyaaltı’nın belirli bölgelerinde 1.2 emsal vardır. Dar gelirlilerin oturabileceği Konyaaltı’nın göbeğinde 600 konut yapılabilir. Bizden destek istenirse destek oluruz ama bu bölgede eğer böyle bir konut projesi oradaki insanların can güvenliği dahil çok sıkıntısı olacaktır. Dar gelirlilerle gelsinler Konyaaltı’nın en güzel yerinde otursunlar, dar gelirlileri derenin kenarına koymayalım” dedi.
Gündemin 4’üncü ve 10’uncu maddesine AKP grubunun ret vermesi ile oy çokluğuyla, diğer maddeler ise oybirliği ile kabul edildi.
OLASI BİR SELE DİKKAT ÇEKİLDİ
Gündemin 9’uncu maddesine yönelik İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün raporu:
“Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Kentsel
Çevre, Şehircilik Yenileme Dairesi Başkanlığı'nın 08.11.2022 Tarih ve E-318257 Sayılı Yazısı ile İlçemiz, Çakırlar Mahallesi sınırları içerisinde yazınız ekinde belirtilen 21538/1 parsel numaralı taşınmaz ile çevresine ilişkin olarak idarenizce yürütülecek planlama çalışmalarında kullanılmak üzere göz önünde bulundurulması istenen görüşlerimizin, taleplerimizin, projelerimizin, yatırım kararlarımızın ve konu ile ilgili bilgi, belge ve dokümanlar talep edilmektedir. Aksu-Döşemealtı-Kepez-Muratpaşa-Konyaaltı-Serik İlçeleri 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda, Çakırlar Mahallesi 21538/1 parsel numaralı taşımaz Boğaçay Özel proje Alanı 2 tanımlı alanda kalmaktadır. İlgi parselleri de içine alan bölgeye yönelik 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı onaması Özel Proje Alanı’nda kalması sebebi ile Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nce yapılmıştır. 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında parsellerin bulunduğu alan Temalı Park, Film Parkı, Park ve Yol olarak planlıdır. Parseller Çandır Çayı’nın güneyinde kalmaktadır. Islaha yönelik proje çalışmaları Devlet Su İşleri’nce (DSİ) tamamlanmış olup zeminde ıslah projeleri uygulanmamıştır. Olası bir sel baskınında ıslah projelerinin tamamlanmamış olması nedeniyle can ve maddi kayıplarla sonuçlanma ihtimali bulunmaktadır. İlgili parsellerin bulunduğu bölgenin çaya yakın olmasından dolayı yeraltı su seviyesi yüksek olması ve zemindeki toprak yapısından dolayı inşaat maliyetleri de yüksek olacaktır. Parsellerin bulunduğu bölgeye ulaşım Boğaçayı Caddesi ile sağlanmakta olup alternatif bir ulaşım bağlantısı oluşturulamamaktadır. Bölgede Fen İşleri Müdürlüğü, Park Bahçeler Müdürlüğü, hayvan rehabilitasyon merkezi kurmak için alana ihtiyacımız bulunmaktadır. Özellikle ilçemiz içerisinde bırakılan başıboş hayvanlar son zamanlarda insan hayatını tehlikeye sokmakta olup buna çözüm bu bölgede üretilebilecektir. Parsellerin bulunduğu bölgenin konut olarak planlanması durumunda nüfusu karşılayacak bir teknik altyapının hazır olmaması çayın ıslahının tamamlanmamış olması, ulaşım bağlantılarının yetersiz olman sebebi ile mağduriyetler yaşanabilecektir. Bahsi geçen parsellerin konut olarak planlanması bu bölgeye farklı ulaşım bağlantılarının geliştirilmesi gerekliliğini ortaya çıkaracaktır. Çaydan dolayı bölgede bir bağlantı kurulamamasından ötürü bölgede trafik sıkıntısı ortaya çıkacaktır.”
Arda KIR