Adana'da bu yıl sıcaklık rekorları kırılırken, kentin stratejik ürünü olan mısırın hasadı başladı. Türkiye'nin toplam 8,3 milyon ton mısır üretiminin yaklaşık yüzde 13'ünü karşılayan Adana'da, 'sarı altın' olarak adlandırılan mısırın koçan boyunda küçülme gözlemlendi. Kent genelinde 649 bin dönümde ekilen mısırdan yaklaşık 750 bin ton rekolte hedefleniyordu. Ancak, rekor sıcaklıkların etkisiyle rekoltenin yüzde 20-30 oranında düştüğü bildirildi.
Sıcak Hava Koçan Boyunu Küçülttü
Adana'da yaşanan aşırı sıcaklıklar, mısırın boyunu olumsuz etkiledi. Bazı mısırların koçan boyu 15-20 santimetreye düşerken, bazıları ise 8-10 santimetrede kaldı. Bu durum, mısırın rekoltesinde ciddi bir azalmaya neden oldu. Dönüm başına 150-200 kilogramlık bir düşüş yaşandığı belirtiliyor.
Ekim Alanı Azaldı
Hasat sırasında konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Adana'da bu yıl sıcak hava nedeniyle rekolte çok düşük. Her yıl dönüm başına bin 400 kilogram verim alırken, bu yıl bin 100 veya bin 200 kilogram verim alıyoruz. Mısır ekim alanı ise bu yıl yüzde 25 azalarak 649 bin dönüm oldu” dedi.