Adana'da yaklaşık 25 bin dönüm alanda ekimi yapılan turfanda domatesin hasadı devam ediyor. Tarlada kilogramı 5-6 TL'den alıcı bulan domatesler, Türkiye'nin dört bir yanına ve yurtdışına gönderiliyor.

A W233323 06

Uludağ'daki Otelde Çorba Krizi! Bir Kasesi 1000 Lira Uludağ'daki Otelde Çorba Krizi! Bir Kasesi 1000 Lira

Aşırı Sıcaklar Domatesleri Yaktı

Bu yıl Haziran ayının ilk günlerinde yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle domateslerin yarısı tarlada yandı. Bu durum, 100 bin ton rekolte beklentisini etkiledi. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol şehirlerde ise domates fiyatları 25 TL'ye kadar yükseldi.

A W233323 03

“Umduğumuzu Bulamadık”

Hasat sırasında İhlas Haber Ajansı'na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sıcak hava nedeniyle çiftçilerin domatesten umduğunu bulamadığını belirtti. Doğan, “Bu yıl havaların çok sıcak olmasından dolayı domates hasadı erken başladı. 2-7 Haziran arasındaki 45 derecelik sıcak, domatesin en az yüzde 60’ını yaktı. Diğer illerdeki domatesler de aynı anda piyasaya çıkınca şu an tarlada fiyat 6 TL’nin altında. Çiftçilerimiz domatesten para kazanamıyor” dedi.

A W233323 01

“Domatesin Yarısı Zarar”

Adana'nın afet bölgesi kapsamına alınmasını gerektiğini belirten Başkan Doğan, “Bu yıl domates ve diğer ürünlerde yanık olduğu için Adana bölgesinin afet kapsamına alınmasını istedik. Adana’da 25 bin dönüm alanda domates ekimi var. Normalde hasat Mayıs'ta başlar ve Temmuz'un ilk haftasına kadar devam ederdi. Ancak domateslerin çoğu yandığı için fiyatların yükselmesini bekliyorduk ama şu an fiyatlar 5-6 TL’den gidiyor. 1 dönüm için 25 bin TL masraf var. Çiftçimiz bu masrafın ancak yarısını kazanabildi. Diğer yarısı tamamen zarar. Domates yandığı için bu yıl hasat erken bitecek” dedi.

A W233323 04

Kaynak: İHA