Aşırı sıcaklar ve kışın toplanmayan narenciye ürünleri, Adana'da Akdeniz Meyve Sineği zararlısının hızla artmasına neden oldu. İl ve ilçe tarım müdürlükleri, bu zararlı ile mücadele etmek için toplu ilaçlama çalışmalarına başladı.

Mevsim Normallerinin Üzerindeki Sıcaklıklar Etkili Oldu

Adana'da, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve kış şartlarının oluşmaması, Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunun artmasına yol açtı. Bu durum, üreticiler için büyük bir sorun teşkil ediyor. Uzmanlar, üreticilerin erken tedbir alması ve bahçelerini sık sık kontrol etmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Jkğjp

Ziraat Mühendisi Barış Kurtaran'dan Önemli Uyarılar

Ziraat Mühendisi Barış Kurtaran, bu yıl narenciye ağaçlarında kalan meyvelerin ve sıcak havaların böcek döngüsünü kesmediğini belirtti. Kurtaran, "Bu yıl sıcaklık ve Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili ciddi bir problem yaşıyoruz. Böceğin yaşam döngüsü bozulmadı ve bu durum, narenciyelerin ağaçta kalması ile daha da kötüleşti. Akdeniz Meyve Sineği, bölgemizde tüm meyve ve sebzelere zarar veren bir tür. İlçe tarım müdürlükleri, mücadele planları ile önlem alıyor," dedi.

Erken Tedbir Almak Şart

Kurtaran, rakım yüksek yerlerde erken tedbir alarak büyük oranda başarı sağlandığını vurguladı ve ekledi: "Önümüzdeki süreçte sıcaklıklar böyle devam ederse, kışın satılmayan narenciyeler ve sert çekirdekli meyveler nedeniyle daha büyük problemler yaşayacağız. Erken önlem almak çok önemli."

Depoları doldurmayın! Benzin ve motorin fiyatları düşecek! Depoları doldurmayın! Benzin ve motorin fiyatları düşecek!

A W233303 04

Kimyasal ve Kültürel Mücadele Yöntemleri

Kurtaran, kimyasal ve kültürel mücadele yöntemlerinden bahsederek, "Ağaçlarda kısmı dal ilaçlaması yapılabilir. Tuzaklar ile mücadele en etkili yöntemlerden biri. Devlet olarak bu tuzakları üretip daha uygun fiyata mal edebiliriz. Dönüm başına 300 TL devlet desteği var ama bu tuzakları üniversitelerde veya araştırma enstitülerinde üreterek daha etkili ve kolay bir mücadele sağlanabilir," dedi. Üreticilere, ilçe tarım müdürlükleri ile işbirliği yaparak erken tedbir almaları gerektiğini de hatırlattı.

A W233303 02

Kaynak: İHA