Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu toplantısına katıldı. Burada yaptığı konuşmada Tunç, Türkiye'de kadın hakları alanında önemli adımlar atıldığını vurguladı. Tunç, Anayasa'da yapılan kadın-erkek eşitliği düzenlemelerini detaylandırarak şunları söyledi:
"Kadınlara yönelik yapılan düzenlemelerin eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacağına yönelik pozitif ayrımcılık düzenlemesi, Anayasa’mızın 10’uncu maddesinde yer almaktadır. Kadına karşı işlenen suçları soruşturan büroların sayısını artırdık ve mağdur kadınların adli süreçlerde haklarının korunmasını sağladık."
"Giyim Kılık Kıyafet İyi Hal İndirimine Etki Etmeyecek"
Adalet Bakanı Tunç, "Israrlı takip" suçunun önlenmesine yönelik yapılan düzenlemeler hakkında da bilgi verdi. Bu kapsamda yapılan yasal düzenlemelerin detaylarını paylaşan Tunç, şunları ifade etti:
"Israrlı takip suçunun cezai yaptırımları artırıldı. Ayrıca, iyi hal indirimi uygulamalarında 'giyim kuşam' gibi faktörlerin dikkate alınmayacağını belirten yasal düzenlemeler yapıldı."
"Uygulayıcıların Eğitimi Önemli"
Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda uygulayıcıların eğitiminin önemine değinen Tunç, hakim ve savcıların bu konuda özel eğitimler alması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan personelin yarısının kadınlardan oluştuğunu belirterek, kadın istihdamına verdikleri önemi dile getirdi.
"Muhalefetin Önerileri Değerlendiriliyor"
Muhalefet milletvekillerinin yargı paketiyle ilgili önerilerini değerlendirdiklerini söyleyen Tunç, bu önerilerin verimli olabileceğini ifade etti. Teknik konular üzerinde çalıştıklarını belirten Tunç, milletvekillerinin katkısının önemli olduğunu belirtti.
Kadın Örgütleriyle İş Birliği Talepleri
CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez de "Normalde Adalet Bakanlığı kadına yönelik düzenlemeler yaptığında hepimizin daha sevinçle bunu beklemesi lazımken, inanın bizi bir endişe alıyor. Hepimizin yüreği ağzında bekliyoruz. '9'uncu Yargı Paketi hazırlanıyor' dediniz. Biz milletvekilleri olarak şu ana kadar ne olduğunu bilmiyoruz. 4 ayda 130 gibi bir kadın cinayeti var Türkiye'de. Bu gerçek karşısında anlattıklarınızın ne kadar anlamı kaldığı konusunda şüphem var. Kadın çalışması yapan örgütlerle lütfen sıkça bir araya geliniz." şeklinde konuştu.
Bakan Tunç, Suiçmez'in sözlerine "Hazırlıklar devam ediyor, henüz tamamlanmadı. Muhalefet milletvekillerinden bu konuda kendilerinin de öneride bulunmak istedikleri yönünde geri dönüş aldık. Vekiller de katkı verirlerse verimli olur. Genelde bunlar teknik konular. Özellikle üzerinde çalıştığımız konular hakim savcılarımızdan, vatandaşlarımızdan gelen talepler. Gerçekten mecbur kalınan düzenlemeler. Çoğu hukuki ve teknik. Dolayısıyla burada milletvekillerimizin komisyon süreçlerinde katksını önemsiyoruz" karşılığını verdi.