Çin Ticaret Bakanlığı, askeri ve sivil kullanım için stratejik öneme sahip ürünlerin ABD savunma sanayisi üreticilerine ihracatını yasakladığını duyurdu. Özellikle galyum, germanyum ve antimuan gibi savunma sistemlerinde yaygın kullanılan kritik madenlerin ihracatına "ilke olarak" son verildiği belirtildi. Ayrıca, batarya ve yakıt hücrelerinin üretiminde kullanılan grafit gibi süper sert materyallerin ihracatı sıkı kontrole tabi tutulacak.
Bakanlık, alınan bu tedbirlerin Çin’in ulusal güvenliğini güvence altına aldığını ve uluslararası nükleer silahlanma karşıtı yükümlülüklerini yerine getirdiğini açıkladı.
Çin, küresel nadir metaller üretiminde ve işlenmesinde tartışmasız lider. Dünya genelindeki nadir metallerin %70’ini üreten Çin, işleme kapasitesinde ise %85’lik bir paya sahip. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu (USGS), Çin’in ihracat kısıtlamalarının ABD ekonomisine 3,4 milyar dolarlık bir kayba yol açacağı uyarısında bulundu.
USGS verilerine göre, ABD’nin 2019-2022 arasında ithal ettiği germanyumun %54’ü, antimuanın ise %63’ü Çin’den sağlanmıştı. Çin, ayrıca dünya galyum üretiminin %89’unu, grafitin ise %77’sini gerçekleştiriyor.
Çin'e İhracat Yasaklanmıştı
Çin’in ihracat hamlesi, ABD’nin Çin’e yönelik çip sektöründe getirdiği yeni kısıtlamaların ardından geldi. ABD Ticaret Bakanlığı, 24 tip çip üretim ekipmanı ve 3 kategori yazılımın Çin’e ihracatını yasaklamıştı. Bu kapsamda, yapay zeka teknolojilerinde kullanılan Yüksek Bant Genişlikli Hafıza (HBM) çiplerinin de Çin’e ihracatı durduruldu.
ABD ayrıca, 140 Çinli şirketi "varlık listesine" alarak bu şirketlere yapılacak ihracatları kontrol altına aldı. Ticaret Bakanı Gina Raimondo, kısıtlamaların Çin’in askeri modernleşme kabiliyetlerini engellemek amacıyla getirildiğini ifade etti.
Kısıtlamalar Çip Üretme Kabiliyetine Ket Vurmak
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, "Kısıtlamalar, ABD'nin, Çin Halk Cumhuriyeti'nin askeri modernleşmesinde kullandığı en ileri teknoloji çipleri üretme kabiliyetine ket vurmak için bugüne dek getirdiği en güçlü kontroller" dedi.
Çin Arasındaki Rekabet Derinleşiyor
Joe Biden yönetimi, Çip ve Bilim Yasası gibi düzenlemelerle Çin’in ileri teknolojilere erişimini kısıtlamayı hedeflerken, Çin, bu girişimlere ekonomik ve stratejik tedbirlerle yanıt veriyor. İki ülke arasındaki bu çip savaşı, küresel teknoloji ve savunma sanayisini derinden etkiliyor.